Ципрас: Немачка има буџетски вишак, а осталима диктира стезање кајиша које је ЕУ довело на ивицу распада

„НЕ МОЖЕ БЕРЛИН БИТИ ШТЕДИОНИЦА ЕУ – АКО СЕ ОВАКО НАСТАВИ БИЋЕ ЈОШ НЕУГОДНИХ РЕФЕРЕНДУМА”

  • Грчки премијер поновио позив Немачкој да његовој земљи исплати ратну одштету за време нацистичке окупације: “То је питање части за државу. Грчка неће повући своје захтеве”(тражи између 269 и 332 милијарде евра)

         ГРЧКИ премијер Алексис Ципрас изјавио је данас да ће тражити даље смањење грчког дуга и ублажавање оштрих мера штедње које, како је казао, диктира Немачка.

         Ципрас је навео да буџетски вишак Немачке с једне стране и наставак рекордне незапослености на југу Европе с друге стране нису прихватљиви.

         “Не може Берлин да буде нека врста европске штедионице и да бележи буџетски вишак док је југ Европе погођен рекордном незапосленошћу”, истакао је Ципрас у разговору за атински лист “Рилњуз” (Realnews).

         “Ако се тако настави, видећемо још неугодних резултата референдума и избора у Европи”, рекао је Ципрас.

         Према његовим речима, догма штедње је довела Европу на “ивицу распада”.

         Ципрас је позвао северне земље чланице ЕУ да пруже финансијску потпору проблематичном југу у борби против незапослености.

         Грчки премијер је поновио позив Немачкој за исплату ратне одштете за време нацистичке окупације.

         “То је питање части за државу. Грчка неће повући своје захтеве”, истакао је Ципрас, пренела је Хина.

         Грчка влада тражи између 269 и 332 милијарде евра за штету коју је Немачка узроковала током Другог светског рата. То укључује материјалну штету и одштету за ратне злочине, као и за зајмове које је Грчка под присилом морала да одобри Трећем Рајху, а који никада нису враћени.

         Питање ратне репарације снажно се обновило 2010. када је Грчка потонула у дужничку кризу и била приморана да затражи спасоносне зајмове од Европске уније у којој Немачка обавља улогу строгог повериоца.

         Немачка влада одбија да отвори то питање и тврди да је оно политички и правно решено у процесу поновног уједињења Немачке.

         (Танјуг)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

дулебг's picture
дулебг 22:32 28.08.2016.

  • +9
Voting is closed.

То је природно стање: области више капиталне опремљености увек исисавају профит из оних са нижом. То је вечити проблем свих територија са једном монетом и решава се дотацијама развијених неразвијенима. Наравно да ове дотације увек прати гунђање развијених "што плаћају нераднике и ленштине" и гунђање неразвијених због безобразлука оних првих.

Златно стање постигнуто је у СФРЈ када су неправославне републике и области испредњачиле у капиталној опремљености (нису уништене током рата и у њих се улагало за инат Западу??) па су могле да метанишу о лењим, заосталим и грабежљивим: Србима, Македонцима, Црногорцима, те својим Србима. А систем је радио по аутоматизму - како год бациш новчић он би се окретао на хрв-словеначку страну.

Tutinovac's picture
Tutinovac 11:48 29.08.2016.

  • +3
Voting is closed.

Dok je Ciprasa i sličnih u okruženju Nemačka nema potrebe ni da se počeše, štaviše, kad nezadovoljnici stignu u Berlin ili Brisel kazaće da su novinari loše preneli njihovu izjavu!
Naplatiti danas Nemcima ratnu odštetu je nemoguća misija ali je dobra propaganda za unutrašnju upotrebu. Postoji mogućnost da Grčka obračunava tu odštetu kao nemački dug tj. da je računa kao fiktivna sredstva, jednako kao što su Neša i Peša delili ostavštinu živog ujka Gorčila iz Amerike u Pavićevoj seriji Stižu dolari.

Додај коментар