Пронађен досад најстарији одломак Хомерове „Одисеје“ са 13 стихова

ГЛИНЕНА ПЛОЧА НАЂЕНА ПОРЕД ОЛИМПИЈЕ НА ПЕЛОПОНЕЗУ – МЕСТА ОДРЖАВАЊА ДРЕВНИХ ОЛИМПИЈАДА

 

          АНТИЧКА плоча са 13 урезаних стихова из Одисеје пронађена је у Олимпији, на Пелопонезу и могла би да представља најстарији писани одломак Хомеровог епа икад откривен, саопштило је данас грчко Министарство културе.

         Према првим проценама археолога, табла од печене глине, датира из трећег века нове ере, за време Римске епохе, навело је министарство.

         На њој је написано 13 стихова из 14. књиге Одисеје који описују повратак Одисеја на острво Итаку.

         "Уколико се то датирање потврди, плоча би могла да носи најстарији писани траг Хомеровог дела", пронађеног у Грчкој навело је министарство и додало да би то могао да буде фантастичан археолошки, књижевни и историјски комад.

         Плоча је пронађена близу Олимпије током ископина које су спроводиле грчке археолошке службе у сарадњи са Немачким археолошким институтом око остатака Зевсовог храма на месту које је колевка Олимпијских игара, на западном Пелопонезу, навело је министарство.

         Првобитно преношен речима, еп приписан Хомеру, који је како се верује саставио Илијаду и Одисеју око краја осмог века пре нове ере, затим је транскрибована пре хришћанства на свицима који су до сада само у деловима откривени у Египту.

         Олимпијске игре одржаване су у Олимпији од 776. године пре нове ере до 393. године нове ере.

Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари