Мицотакис изјавио да Турска нема право да тестира С-400

ОЦЕНИО ДА ЈЕ ТО СУПРОТНО ЦИЉЕВИМА И ИНТЕРЕСИМА НАТО

* ФАКТИ: Грчки премијер је `отпевао` целу оду западној војној и политичкој алијанси. Учинио је то тако као што би Еди Рама, Андреј Пленковић или Мило Ђукановић. Грк-натовац готово ни по чему се не разликује од Шиптара-натовца и Хрвата-натовца... Узгред: Ердоган дозволу за тестирања С-400 - као ни досад- неће тражити ни од Мицотакиса, ни од Столтенберга, ни од Бајдена...

________________________________________________________________

       ГРЧКИ премијер Киријакос Мицотакис изјавио је – имајући у виду Турску - да земља чланица НАТО нема право да тестира руски ракетни ПВО систем С-400 и да подржи џихадистичке групе у региону.

       Објаснио је то овако: „Наши савезници (из НАТО) не смеју сарађивати са џихадистичким групама. Не смеју ни тестирати С-400. Таква пракса подрива вредности НАТО и удара на солидарност, кохезију, јединство и ефикасност НАТО као политичке и војне организације, а такође је у супротности са циљевима и одбрамбеним интересима Алијансе“.

       Мицотакис је овако наступио држећи поздравни говор на почетку 66. годишње скупштине НАТО.

       Грчки премијер се дотакао односа НАТО са Москвом и Пекингом:

       „Што се тиче Русије и Кине, морамо остати отворени за перспективу конструктивног дијалога, али у исто време морамо наставити да јачамо своју колективну одбрану и безбедност. Због тога поздрављам посвећеност изабраног председника САД Бајдена Алијанси и безбедности у Европи. Успех НАТО лежи у колективној солидарности. Наш савез не да јача само америчку снагу, већ и штити Европу“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари