Три пожара угрожавају Атину и њену околину - поремећени саобраћај и довод струје

ТРИ НАСЕЉА ЕВАКУИСАНА, А ЗАТВОРЕНИ ДЕЛОВИ ДВА АУТОПУТА ПРЕМА ПЕЛОПОНЕЗУ

        ТРИ пожара појачана јаким ветром променљивог смера угрожавају западни и североисточни део Атине, захваћене области обавијене су густим димом а поремећен је саобраћај и довод струје.

         Предвече је око 300 ватрогасаца распоређено на разним пожарним фронтовима који се сви крећу ка "настањеним зонама", а до мрака им је помагало осам авиона и девет хеликоптера, јавили су ватрогасци.

         Грчки премијмер Алексис Ципрас је ситуацију описао као "посебно тешку".

         "Обавештен сам о врло тешкој ситуацији у Атици", атинској области, "са три пожарна фронт, због којих су мобилисане све снаге", рекао је Ципрас у телевизијском обраћању из Мостара где се налази у посети БиХ.

         Генерални секретар цивилне заштите Јанис Капакис рекао је да је ситуација критична у области главног града и додао да су појачања послата и на север Грчке.

         Први пожар који је избио пре подне у боровој шуми изнад летовалишта Кинета, 55 километара западно од Атине и напредује ширином од више километара спуштајући се ка мору, на ивици аутопута ка Коринтском каналу и Пелопонезу.

         Три насеља су евакуисана, а због ватре је затворен део од готово 20 километара на два аутпута која везују Пелопонез с централном Грчком. Због густог дима видљивост на аутопуту је смањена на само неколико метара, преноси агенција АП.

         "Било је штете, куће и аутомобили су изгорели", рекао је градоначелник Григорис Стамулис за телевизију Скај.

         Ватрогасци се такође боре да заштите настањене зоне око летовалишта Неа Вуца, двадесетак километара североисточно од главног града. Телевизијски снимци приказују становнике како беже колима.

         Трећи пожар је избио вечерас на источној страни Атике, код места Каламос.

         Све те области су вечерас обавијене густим димом, а друмски саобраћај и довод струје су поремећени.

         Заменик министра унутрашњих послова Никос Тоскас је раније наговестио могућност да су пожари подметнути.

         Бета

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари