Додик: Српска ће пре 2030. бити самостална – од ЕУ ћу затражити да БиХ буде ослобођена колонијалне управе

У ИНТЕРЈУУ „НИН“: СРПСКА НАЦИОНАЛНА ДРЖАВА НА БАЛКАНУ ЈЕ ЛЕГИТИМАН ПОЛИТИЧКИ ЦИЉ

* БиХ већ иде ка мирном распаду, Запад ни после 30 година од највеће војне и политичке операције није успео да направи одрживу БиХ и зато су овде и даље као колонизатори... Борба против колонијализма тражи дуговечне лидере

* На питање одакле му уверење да ће 2030. године бити први председник самосталне Републике Српске и на чију помоћ рачуна, ако и Александар Вучић подржава територијални интегритет БиХ, Додик је одговорио да би једино смањио рок и рекао да ће се то десити и пре 2030-те: „Никад нисмо имали више пријатеља, а неке ствари ће тек да се мењају. Европски парламент тражи да се одлуке у ЕУ доносе већином гласова и да се обустави пријем нових чланова док се тај систем одлучивања не промени. И ко ће остати у ЕУ ако ће државе морати да спроводе и одлуке за које нису гласале?

* Упитан да ли је о тој идеји разговарао са било ким из врха власти у Београду, Додик је открио да је о томе причао са специјалним изаслаником њемачке Владе за западни Балкан Мануелом Сарацином који му је рекао да је његова улога да спречи одвајање Српске од БиХ: „Рекао сам му да они то не могу да спрече, на шта је он одговорио - "знам, али можемо успорити". Не знам да ли се зезнуо што је то рекао, али то су његове речи

* Црну Гору нико неће силом терати у обједињену српску државу, већ ће људи који тамо живе о томе одлучити... Знам да је будалаштина свађати се са Америком, али ми смо доведени у ситуацију да не можемо другачије, јер ако бисмо радили све што нам кажу, пропали бисмо за годину дана. Овако бар има неке шансе да ће наредне године Џозеф Бајден изгубити изборе и на његово место доћи Доналад Трамп, па ћемо видети шта ћемо

__________________________________________________________

         ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ће на предстојећем састанку на високом нивоу, који ће бити одржан 5. децембра у Бриселу, рећи да се БиХ мора ослободити колонијалне управе, да је неприхватљиво оволико мешање странаца у унутрашње ствари или да је и званично прогласе протекторатом, па нека раде шта хоће.

         Додик је констатовао да БиХ већ иде ка мирном распада, те да ни после 30 година од највеће војне и политичке операције Запад није успео да направи одрживу БиХ и зато су овде и даље као колонизатори.

         - САД су увеле санкције свим људима из државног врха, њихова колонијална управа доноси законе и то само показује да нису успјели да створе државу какву су желели. Још 1995. у оптицају су биле две концепције. Прву је заступала државна секретарка Медлин Олбрајт и преточена је у Дејтонски споразум, са идејом да се у другој фази, кад се успостави мир, уз међународну интервенцију изгради друштво по принципу "једна држава - једна нација".

         Другу је заступао саветник за националну безбедност Сенди Бергер, који је предлагао да се од БиХ направе три државе, с тим да се из поделе изузме простор под ратним дејствима и да се након пет година људи који тамо живе изјасне коме ће да се припоје. /Бил/ Клинтон се одлучио за први предлог, уз опаску да увек има времена да се примени друга опција - појаснио је Додик.

         Он је подсетио да је неколико година касније, као председник Владе Републике Српске био у Вашингтону, када је заменик државног секретара Николас Бернс организовао састанак са Харисом Силајџићем, који му је рекао да није задовољан и да се у БиХ не спроводи оно што је договорено.

         - Бернс му је одговорио: "Зар не видите да то радимо". На том састанку сам схватио да је требало да послужим само као декор за њихов договор и преузимање надлежности. И у том треба тражити генезу мог односа према Западу. Нисам дозволио да се укине полиција Републике Српске и формира заједничка полиција БиХ и од тада почињу моји проблеми са Американцима - нагласио је председник Српске за београдски недељник НИН.

         Он је рекао да је тада као премијер пристао на укидање полиције Републике Српске настао би хаос и од Републике Српске би остала само празна љуштура.

         - Данас траже да сва јавна имовина припадне БиХ и да се она да ентитетима на коришћење. Па ко је луд да то дозволи? У Уставу изричито пише да само оно што је изричито дато БиХ, припада БиХ, а нигде не пише да се то односи и на имовину - навео је Додик.

         Он је подсетио да је тако основан и Уставни суд БиХ, а неизвршавање његових одлука проглашено је за кривично дело. "Тиме се наставља разградња Дејтона, а ми само настојимо да задржимо права добијена међународним уговором", указао је Додик.

         На питање одакле уверење да ће 2030. године бити први председник самосталне Републике Српске и на чију помоћ рачуна, ако и Александар Вучић подржава територијални интегритет БиХ, Додик је одговорио да би једино смањио рок и рекао да ће се то десити и пре 2030.

         - Никад нисмо имали више пријатеља него што их имамо данас, а неке ствари ће тек да се мењају. Европски парламент тражи да се одлуке у ЕУ доносе већином гласова и да се обустави пријем нових чланова док се тај систем одлучивања не промијени. И ко ће остати у ЕУ ако ће државе морати да спроводе и одлуке за које нису гласале? Што би наш народ рекао - липши магарче до зелене траве - рекао је Додик.

         На питање да ли планира да обори рекорд Мила Ђукановића, јер је, са краћом паузом, у Републици Српској на власти од 1998, Додик је одговорио да 2001. није добио изборе и није био у власти, док је на свим осталим победио, те да ће свакако победити и на следећим.

         - Чак и не зато што бих ја то хтио, већ зато што је БиХ, како каже Америка, "недовршена држава", па не могу да одем док се тај посао не заврши. БиХ је 'испреговарана' земља, није створена на бази емоција људи који ту државу желе. Те емоције постоје у Републици Српској, али не и на нивоу БиХ. Тако смо дошли до зида. И ми, и Американци, и видећемо како ће се то решавати - рекао је Додик.

         Он је нагласио да је БиХ колонијална земља, а борба против колонијализма обично захтева дуговечне лидере.

         Додик изјавио је да је српска национална држава на просторима Балкана потпуно легитиман политички циљ за који је сигуран да ће кад-тад бити остварен иако многи то желе да онемогуће.

         Додик је истакао да ће Срби настојати да на миран начин остваре тај политички легитиман циљ.

         - Српска национална држава на овим просторима је потпуно легитиман и политички исправан захтев и управо је зато циљ многих да то онемогуће. Једино што Срби овога пута неће бити толико наивни да крену у неку насилну акцију да би остварили политички легитиман циљ - рекао је Додик за "НИН".

         Нa питање како је могуће остварити јединствену државу Србије, Републике Српске и Црне Горе у оваквим међународним околностима, Додик је рекао да се за ту идеју чуло, што му је и била намера. Он је рекао да је природно да се Срби изјасне и направе јединствену земљу од етничких простора на којима су већина.

         - А што је проблем "велика Србија"? - упитао је Додик одговарајући на питање да ли је свестан да то може да се протумачи као реафирмација тог концепта.

         На питање да ли је о тој идеји разговарао са било ким из врха власти у Београду, Додик је открио да је о томе причао са специјалним изаслаником немачке Владе за западни Балкан Мануелом Сарацином који му је рекао да је његова улога да спречи одвајање Српске од БиХ.

         - Рекао сам му да они то не могу да спрече, на шта је он одговорио - "знам, али можемо успорити". Не знам да ли се зезнуо што је то рекао, али то су његове ријечи. А да ли о томе причам са неким у Београду, то није ни важно. Важне су политичке акције, а оне су и одговор на ваше питање откуд ја толико дуго на власти - па зато што покушавам да спроведем у дело вољу народа. Ако ико сумња у то, нека нам дозволе да одржимо референдум. И нека услов буде да најмање 80 одсто гласа за независну Репулбику Српску. И шта бих ја као политичар требало да радим ако је огромна већина народа за то? - упитао је Додик.

         На питање да ли заиста верује у такву државу, Додик је напоменуо да је Косово за Републику Српску и БиХ саставни дeо Србије, те да Црну Гору нико не би терао у такву заједницу.

         - Нико неће силом да их тера, већ ће људи који тамо живе о томе одлучити, а можда ће се њихов став променити ако Србија настави економски да се развија. И сви би требало да радимо на томе да се то деси. Знам ја да је будалаштина свађати се са Америком, али ми смо доведени у ситуацију да не можемо другачије, јер ако бисмо радили све што нам кажу, пропали бисмо за годину дана. Овако бар има неке шансе да ће наредне године Џозеф Бајден изгубити изборе и на његово место доћи Доналад Трамп, па ћемо видети шта ћемо - каже Додик.

          Коментаришући предстојеће изборе у Србији, Додик је рекао да ће 17. децембра подржати листу Александра Вучића јер је у интересу Српске да он победи.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари