Милановић са Додиком уз длаку Сарајеву: Хрватска неће подржати једностране ревизије `Дејтона`

У ЗАГРЕБУ УВЕРЕНИ ДА БИ ТАКВЕ `РЕВИЗИЈЕ` УГРОЗИЛЕ МИР И СТАБИЛНОСТ НЕ САМО У БиХ

* Српски члан Председништва БиХ срео се и са Андрејом Пленковићем који је открио да је било речи и о траси ауто-пута

* Милорад ДОДИК: Нисам у Загреб дошао у име Председништва БиХ и на бази одлуке те институције већ на позив и у договору са председником Хрватске и кабинетом хрватског премијера. Дакле, ја сам члан Председништва БиХ изабран у РС и српски члан Председништва. То сам по Уставу и имам довољно капацитета да у име Српске представљам интересе српског и других народа који живе у Српској"

* „У Сарајеву, нажалост, постоји традиционална острашћеност и патолошка неподношљивост према Србији и Србима, па и према Хрватској... То је једна патолошка ситуација политичког Сарајева учмалог и заробљеног у свом настојању да држи другима лекције и говори им шта да раде. Током посете није било ниједне штетне речи за бошњачки народ и БиХ“

* Пре годину дана Жељко Комшић је у истом својству отишао у Северну Македонију, (Шефик) Џаферовић је ишао у Турску и друге земље. Било би нормално да сутра дођем у Председништво и њих као чланове информишем о овој посети, што ћу покушати ако им је до тога стало.

________________________________________________________________

       ЗA СТАБИЛНУ и функционалну БиХ важан је наставак дијалога представника сва три народа у БиХ, чему је Хрватска, као пријатељска и суседна земља, спремна да допринесе, саопштено је из кабинета председника Хрватске Зорана Милановића након његовог данашњег састанка са српским чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком.

       "Председник Хрватске Зоран Милановић састао се данас с Милорадом Додиком, чланом Председништва БиХ из Републике Српске који је у Загреб дошао на позив председника Милановића", наводи се у саопштењу.

       Из кабинета председника Хрватске додају да је на састанку разговарано о ситуацији у БиХ и "њеним евро-атлантским перспективама, затим о проблемима у спровођењу Дејтонског споразума, те о положају и правима сва три конститутивна народа - Хрвата, Срба и Бошњака".

       У саопштењу се истиче да је интерес Хрватске стабилна и функционална БиХ, као и "осигурање једнаких права Хрвата у БиХ, као равноправног и конститутивног народа".

       "Због тога Хрватска не може остати пасивна и неће подржати иницијативе у смеру једностране ревизије Дејтонског споразума које би угрозиле мир и стабилност у БиХ и југоисточној Европи", наводи се у саопштењу.

Пленковић: Без драме, ово је

била радна посета!

       Након састанка са Милановићем, Додик је разговарао са председником Владе Хрватске Андрејем Пленковићем који је изјавио да је долазак српског члана Председништва БиХ у Загреб радна посета:

       „То је сусрет без некакве велике драме. Можемо разговарати о чему год хоћемо“.

       Открио је да се разговарало и о траси ауто-пута и другим важним питањима:

       „Мој став о БиХ је јасан. То је наша пријатељска, суседна земља, коју подржавамо на путу унутрашњих реформи и на путу према НАТО. Морамо водити одређени дијалог како бисмо решавали оперативне теме којих има. Ако се ради траса ауто-пута, која би рушила куће Хрвата који тамо живе, онда је моје да као хрватски премијер назовем господина Додика и питам може ли та траса ићи неким другим путем“.

Додик: Суштински у Председништву БиХ имамо два

бошњачка члана и ниједног хрватског

         Додик о је након састанака са Милановићем и Пленковићем изјавида је сасвим легитимно боравио у посјети Загребу.

         Одбацио је тврдње појединих бошњачких политичара да је његова посета Загребу била приватна, додајући да није дошао у главни град Хрватске у име Председништва и на бази одлуке те институције већ на позив и у договору са председником Хрватске и кабинетом хрватског премијера, и у капацитету који има.

         "Дакле, ја сам члан Председништва БиХ изабран у Републици Српској и српски члан Председништва. То сам по Уставу и имам довољно капацитета да у име Српске представљам интересе српског и других народа који живе у Републици Српској", рекао је Додик за РТРС.

         Он је истакао да се односи са Хрватском морају поправљати, као и односи између Срба и Хрвата.

         „Морамо радити и на томе да односи Србије и Хрватске буду што је могуће бољи. Да ли то њих (бошњачке политичаре) вријеђа, то је неко друго питање. Рећи ћу да је пре годину дана Жељко Комшић у истом својству отишао у Сјеверну Македонију, (Шефик) Џаферовић је ишао у Турску и друге земље. Било би нормално да сутра дођем у Председништво и њих као чланове информишем о овој посети, што ћу покушати ако им је до тога стало.

         У сваком случају, то је једна патолошка ситуација политичког Сарајева учмалог и заробљеног у свом настојању да држи другима лекције и говори им шта да раде. Током посете није било ниједне штетне речи за бошњачки народ и БиХ", рекао је Додик.

         Он је оценио да негативна реаговања бошњачких политичара на његову посјету Загребу показује да БиХ има дефект у погледу уставног капацитета Председништва БиХ, те поновио да је он као српски члан Председништва биран у Српској и да представља и Бошњаке и Хрвате из тог ентитета.

         Додик је навео да у Сарајеву, нажалост, постоји традиционална острашћеност и патолошка неподношљивост према Србији и Србима, па и према Хрватској.

         "То је дефинитивна чињеница и у том погледу то заробљава. Мислим да би од највећег интереса, пре свега за бошњачки народ, било да се отвори и има комуникацију са свим народима у окружењу. Најважнији народи у додиру с њима су Срби и Хрвати и са њиховим легитимним представницима ће морати да разговарају, као и са њиховим матичним државама", рекао је Додик и поновио да Хрватска жели мир, стабилност и европски пут БиХ.

         Додик је навео да је Дејтонски споразум девастиран, те да се дошло у пат позицију неефикасним решењима која је наметнула међународна заједница, чије присуство у БиХ неће донети ништа добро.

         Он је додао да је важно поштовати уставна права и идентитет народа у БиХ када је реч о одлучивању, што мора бити основни постулат свих односа у БиХ.

         "Тако сређена БиХ би могла да брже путује ка ЕУ. Без пријема у статус кандидата за чланство у ЕУ, БиХ ће да тавори без способности да нађе нека посебна решења", каже Додик.

         Он је рекао да је са руководством Хрватске разговарао и о миграцијама и битним инфраструктурним пројектима, као и да је од руководства Хрватске чуо став да је питање изградње одлагалишта нуклеарног отпада на Трговској Гори ствар те земље.

         "Руководство Хрватске упознато о ситуацији у БиХ"

         Додик је рекао да је руководство Хрватске у Загребу упознао о ситуацији у БиХ и о перспективи развоја односа у БиХ из визуре Републике Српске.

         "Разговарали смо темама важним за Српску, БиХ и Хрватску", рекао је Додик и оцијенио радни састанак са руководством Хрватске као добар и отворен.

         Он је истакао да је руководство Хрватске упознао о потезима које је раније чинила међународна заједница која, како каже, није ништа добро направила за БиХ већ је заробила у немоћи да се та земља креће даље.

         "Потребан је договор унутрашњих фактора у БиХ за било какав наставак њеног пута иначе ће БиХ саму себе урушити те неће моћи одлучивати о било чему. Ако ти процеси не буду власништво људи у БиХ - поставља се питање њене одрживости", рекао је Додик за АТВ.

         Он је истакао да сви желе европски пут БиХ, те да је опредељење и Српске да је "европски пут циљ".

         "Не треба да идемо у НАТО. Очигледно је да НАТО савез не жели у чланство земље несређеног система попут БиХ, па ту нема дилема...", рекао је Додик.

         Он је истакао да Хрватска жели мир и стабилност у БиХ, као и да заштити права Хрвата која су оскрнављена у политичким окршајима са Бошњацима у Федерацији БиХ и БиХ.

         Рекао је да ће Хрватска подржати БиХ на европском путу, али да је забринута у вези са правима Хрвата.

         "Они сматрају да је важно да се уважавају једнака права свих конститутивних народа у БиХ, те да не може један народ да бира политичке представнике другог народа, као што је то у случају Жељка Комшића. Суштински имамо у Председништву два бошњачка члана и ниједног хрватског", рекао је Додик за АТВ.

         Додик је истакао да је са руководством Хрватске разговарано о инфраструктурним пројектима, те да је за Српску па и БиХ битна изградња моста на Сави код Градишке.

         "Пленковић је потврдио да ће они испунити своје обавезе када је реч о граничном прелазу и другим питањима у вези с мостом. Очекујем да ће се тај пројекат реализовати у планираној динамици уважавајући могуће застоје због појаве вируса корона", рекао је Додик.

Додик митрополиту Порфирију уручио

донацију Владе РС од 100.000 евра

       Митрополит загребачко-љубљански Порфирије оценио је да посета српског члана Председништва БиХ Милорада Додика показује јединство српског народа.

       Додик је митрополиту Порфирију уручио донацију Владе Републике Српске од 100.000 евра за обнову Саборне цркве Преображења Господњег у Загребу, која је страдала у земљотресу.

       „Земљотрес, који је раније погодио подручје Загреба, оштетио је нашу цркву и помоћи ћемо им овом донацијом да се санирају настале штете. Наша црква овдје делује да врати живот, веома је важна за одржавање нашег идентитета у Хрватској", рекао је Додик за РТРС.

       Он је са Порфиријем посетио и ученике Православне гимназије „Кантакузине Катарине Бранковић“.

       Претходно су заједно обишли Саборну цркву у Загребу.

       Додик је након састанка с Порфиријем рекао да ће са Милановићем и Пленковићем разговарати о неповољном деловању високих представника у БиХ и непоштовању Дејтонског споразума.

       "Конститутивност се не поштује. То се најбоље види из тога што се хрватски члан Председништва Жељко Комшић све ово вријеме не бави ниједним питањем и проблемом који се односи на Хрвате“.

       Додик је истакао да је посета Загребу званична, а да ни бошњачком члану Председништва БиХ Шефику Џаферовићу, нити Комшићу "нико не брани да иду било гдје".

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари