Иванцов: Председавајући Савета министара треба да буде Србин и то треба испоштовати

ДОДИК: ПИТАЊЕ АНП ЈЕ ИЗМИШЉЕНО ДА БИ СЕ ОПСТРУИСАЛО ФОРМИРАЊЕ ВЛАСТИ НА НИВОУ БиХ

* Амбасадор Русије у БиХ Патар ИВАНЦОВ: Супротни ставови треба да буду стављени по страни, јер скоро годину дана БиХ је без Савета министара, што блокира економске реформе и правосуђе

* Милорад ДОДИК:  Легитимно право Скупштине је да врати надлежности и да се са Федерацијом и друга два народа о томе разговара. Нисмо спремни да уђемо у војне савезе, него имамо свој аутентичан приступ томе

_________________________________________________________________________

        МИЛОРАД Додик, српски члан Председништва БиХ, рекао је данас да је измишљено питање плана за НАТО које опструише формирање власти.

        "Видљиво је да је споразум опструисан, а ветар у леђа опструкцији дају они који нису задовољни. Хоћемо да уђемо у власт и испоштујемо вољу српског народа. Ових дана чују се разне интерпретације да у власт могу и други, али то није адекватно представљање народа", рекао је Додик.

        Он је у Бањалуци о неформирању власти на нивоу БиХ разговарао с Петром Иванцовим, руским амбасадором у БиХ.

        Додик је изјавио да је тај састанак део редовних консултација и унапређење билатералних односа с Иванцовим.

        Навео је да је политичка ситуација била незаобилазна тема разговора, те је констатовано да је неопходно усмерити се на економска и питања из привреде.

        "Република Српска ће одговорити на адекватан начин на све што није воља српског народа", поручио је Додик.

        Он је додао и да ће Народна скупштина Републике Српске разматрати стање и тражити дијалоге с адекватним саговорницима.

        "Легитимно право Скупштине је да врати надлежности и да се са Федерацијом и друга два народа о томе разговара. Нисмо спремни да уђемо у војне савезе, него имамо свој аутентичан приступ томе", каже Додик.

        Додао је рекао да очекује да ЕУ ускоро заузме став о дешавањима у БиХ јер су приче о НАТО и ЕУ два одвојена процеса.

        Петар Иванцов, руски амбасадор у БиХ, рекао је да Русија даје безусловну подршку економској сарадњи с Републиком Српском, те да су заинтересовани да руски инвеститори успешно раде у Српској.

        Када је реч о имплементацији изборних резултата, сматра да је тај посао требало да се уради у складу са Дејтонским споразумом и равноправности народа.

        "Дејтонски принцип подразумијева да победници из свих народа учествују у формирању власти. Дакле, три водеће странке и у складу с правилима. Председавајући Савета министара треба да буде Србин и то треба да буде испоштовано", поручио је Иванцов.

        Он је навео да када је у питању формирање власти супротни ставови треба да буду стављени по страни, јер скоро годину дана БиХ је без Савета министара, што блокира економске реформе и правосуђе.

        "Постоје решења за ситуацију, а то је оно што је потписано 5. августа", поручио је Иванцов.

        (РТРС)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари