Џаферовић и Комшић гласали за признавање Косова* - приступање БиХ `малом-Шенгену` на вагању

ОБОЈИЦА ГЛАСАЛА И ПРОТИВ ОДАВАЊА ПОШТЕ МОМЧИЛУ КРАЈИШНИКУ МИНУТОМ ЋУТАЊА

* Ароганцију политичког Сарајева, за коју оно има подршку са Запада, Жељко Комшић је изразио тврдњом да је Косово* независна држава, те да је то реалност од које не треба бежати

* Џаферовић: „Зна се како ће се све завршити. Нити ће бити признато Косово*, нити ће амбасада бити премештена у Јерусалим. Кад се одржи још једна седница, Додик ће потегнути питање националног виталног интереса

________________________________________________________________________

       МИЛОРАД Додик предложио је у Председништву БиХ да БиХ одмах приступи "малом Шенгену".

        Формално хрватски члан Председништва Жељко Комшић изјавио је да предлог није одбачен, али да он и Шефик Џаферовић имају другачији став:

       "Сматрамо да прво треба да се види шта то значи за БиХ и како то коренспондира са другим иницијативама. Тражићемо од Савета министара да у наредних месец дана провери шта би то значио и какви су услови", рекао је Комшић, након седнице Председништва.

       Контрирајући Додиковој иницијативи да БиХ амбасаду премести у Јерусалим, Џаферовић и Комшић гласали су за признање независности Косова*.

       “Џаферовић и ја смо гласали за, тако да је сада два према један”, казао је Комшић.

       Он је додао да је Косово* независна држава, те да је то реалност од које не треба бјежати.

       На другој ванредној седници на којој се гласало о премештању амбасаде БиХ из Тел Авива у Јерусалим, Додик је то подржао, док су Комшић и Џаферовић били против.

       На питање новинара да ли је ово политика ината, Комшић је рекао да он не слуша аналитичаре, већ да је плаћен да ради.

       Упитан шта мисли какву ће реперкусију имати његово и Џаферовићево гласање за признавање Косова* обзиром да ће Додик у Народној скупштини Републике Српске тражити заштиту виталног националног интереса, рекао да се неће десити ништа што се већ раније није десило осим Додиковог "србовања".

       Џаферовић, који је тренутно председавајући Председништва БиХ, рекао је након што су одржане три седнице Председништва БиХ да, прије него што се упало у расправу о ванредним седницама, да је Комшић предлагао да се не изјашњавају ни о признању Косова*, ни о пребацивању амбасаде БиХ у Јерусалим.

       "Додик се није сложио и гласали смо. Комшић и ја смо гласали да се амбасада не премешта у Јерусалим и мислим да је то исправан потез Председништва. Након тога смо одржали седницу на захтев Комшића. Он и ја  гласали смо да признамо Косово*. Процедура је таква да идемо у други круг гласања, а ако у другом кругу  буде овако гласано, Додик ће тражити седницу НСРС и вероватно на концу ни једна одлука неће проћи", казао је Џаферовић.

       Додао је још: "Зна се како ће то завршити, нити ће бити признато Косово*, нити ће амбасада бити премештена. Кад се одржи још једна седница Додик ће потегнути питање националног виталног интереса", казао је Џаферовић.

       Он и Комшић су гласали и против Додиковог захтева да се на седници Председништва БиХ одржи минут ћутања поводом смрти Момчила Крајишника, првог председника Народне скупштине Републике Српске и првог српског члана Председништва БиХ.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари