Додику и Човићу мало `домаћи УС БиХ` - траже разговор о БиХ са Бошњацима, без уплитања странаца

СНСД И ХДЗ-БиХ ЈОШ ПРЕ НЕКОЛИКО ГОДИНА ПОЧЕЛЕ РАД НА ЗАКОНУ О УСТАВНОМ СУДУ БиХ

* Милорад ДОДИК: „БиХ је у безизлазној ситуацији. Ми ћемо заједно у догледно време на надлежном месту предати предлог на који начин елиминисати стране судије из Уставног суда БиХ и предлог измене Изборног закона БиХ"

* Драган ЧОВИЋ: Хрвати не могу бити задовољни у ситуацији када су два члана Председништва БиХ са 99 одсто изабрани бошњачким гласовима

_______________________________________________________________________

        МИЛОРАД Додик, председник СНСД-а и Драган Човић, председник ХДЗ БиХ, су на састанку који је организован данас повезали питање Уставног суда БиХ и очувања конститутивности народа, и индиректно најавили да ће се заједнички борити да се ова два питања реше.

         Додик и Човић су се усагласили да уставна структура БиХ треба да се базира на Дејтонском споразуму, поштовању легитимних и легалних представника конститутивних народа у институцијама и доношењу одлука консензусом.

         Траже нове разговоре о БиХ са трећом страном без уплитања међународне заједнице.

         Додик је рекао да је Уставни суд БиХ камуфлажа и подвала српском и хрватском народу, те је истакао да су Срби пристали да се формира власт на нивоу БиХ како би на тај начин извршили додатни притисак да се избаце стране судије из Уставног суда БиХ.

         Упитан како Човић види то питање, рекао је да је пре неколико година делегација две странке постигла договор да се на нивоу експерата ради на новом закону о Уставном суду БиХ, те да је тај посао континуиран, иако је било неколико застоја.

         Човић је рекао да су стране судије одавно требале да оду, а говорећи о питању Изборног закона БиХ лидер ХДЗ-а БиХ је рекао да је потребно усвојити закон који ће осигурати легитимно представљање свих конститутивних народа, те да је то решење које је на темељима Дејтонског споразума.

         Нагласио је да Хрвати не могу бити задовољни у ситуацији када су два члана Председништва БиХ са 99 одсто изабрани бошњачким гласовима.

         По њему, БиХ је у тешком проблему функционисања свих институција, што је земљу удаљило од свих интеграционих амбиција.

         "Ми ћемо заједно у догледно време на надлежном месту предати предлог на који начин елиминисати стране судије из Уставног суда БиХ и предлог измене Изборног закона БиХ", рекао је Додик и додао да верује да је БиХ у безизлазној ситуацији.

         Пре разговора ове две делегације Додик је рекао да је РС кренула на пут изласка из БиХ, с којег нема повратка, те да је неће зауставити ни САД ни било ко други јер сматрамо да је Дејтонски споразум срушен, пре свега интервенцијом међународног фактора, те да РС не може да верује у БиХ.

         "БиХ је лоше место и место неслободе за Србе и Српску. Ако нема договора да странци оду из Уставног суда и да он буде стављен у функцију као и свим другим земљама - онда нема ни БиХ. То нека запамте", нагласио је Додик.

         https://www.nezavisne.com/novosti/bih/Dodik-Medjunarodna-zajednica-radi-na-tome-da-rusi-konstitutivnost/583763

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари