Додик посету Ђукановића БиХ прогласио „деструктивном по витални ентитетски интерес“

СРПСКИ ЧЛАН ПРЕДСЕДНИШТВА БиХ СТАВИО ВЕТО НА ПОСЕТУ ПЛАНИРАНУ ЗА 2. И 3. МАРТ

         ПРЕДСЕДНИК Црне Горе Мило Ђукановић требало би да 2. и 3. марта званично посети БиХ, али је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик ставио вето на ту одлуку.

        За закључак да Ђукановић дође у званичну посету БиХ гласали су председавајући Председништва БиХ Жељко Комшић и бошњачки члан Шефик Џаферовић, док је Додик гласао притив.

        Додик је тај закључак о посети Ђукановића прогласио "деструктивним по витални ентитетски интерес", саопштено је после данашње седнице Председништва БиХ.

        Додик је ставио вето и на одлуку о прихватању "Споразума о статусу између Босне и Херцеговине и Европске уније о активностима које проводи Агенција за европску граничну и обалску стражу на територији Босне и Херцеговине".

        Када један од чланова Председништва БиХ стави вето на неки закључак или одлуку, онда се о том закључку или одлуци изјашњава парламент ентитета из којег је члан Председништва који је покренуо "заштиту виталног националног интереса".

        У овом случају, ако Скупштина РС у року од десет дана потврди Додиков вето, закључак и одлука Председништва БиХ неће ступити на снагу.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари