Додик: Желимо да са Београдом градимо заједничке ставове о свему што се тиче Српске и Србије

НАГЛАСИО: ИЋИ ИЛИ НЕ ИЋИ У ТИРАНУ – ТАЈ СТАВ ЋЕМО ИСКРИСТАЛИСАТИ ЈА И ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ

* Милорад ДОДИК: Ако председник Србије не буде ишао – и наш одлазак је упитан. Код нас у БиХ су сложене процедуре у вези са тим. Зна се да БиХ има трочлано Председништво и ако један члан не може, онда иде други и то може да представља проблем, али све ћемо то усагласити са председником Вучићем

* „Све је веће `упакивање` Србије и Републике Српске у њихов (бриселски) клише у коме смо ми одговорни, а сваки пут од нас очекују да испоручимо њихова очекивања која по правилу иду на штету и Републике Српске и Србије не уважавајући ниједан став који ми износимо

________________________________________________________

       ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ће 6. децембра са председником Србије Александром Вучићем ускладити заједнички став о учешћу на самиту лидера ЕУ и земаља западног Балкана који ће бити одржан у уторак, 6. децембра Тирани.

       Додик је рекао да је став председника Србије о одласку на самит у Тирани веома јасан, али да треба имати у виду и реалне околности, дакле чињеницу да је то самит ЕУ и Западног Балкана и да је Србија најзначајнија земља региона.

       - Вероватно ни ЕУ неће гледати на то без икаквих покушаја да обезбеди присуство председника Вучића, али оно што је важно јесте да ћемо сутра у току дана искристалисати и донети заједнички став о томе, да ли ићи или не ићи - рекао је Додик за Танјуг.

       Додик је навео да ће, уколико председник Србије не буде ишао на овај скуп, онда и присуство Републике Српске у Тирани бити упитно.

       - Код нас у БиХ су сложене процедуре у вези са тим. Зна се да БиХ има трочлано Председништво и ако један члан не може, онда иде други и то може да представља проблем, али све ћемо то усагласити са председником Вучићем - рекао је Додик.

       Председник Српске је истакао да је Вучић у оцени односа међународне заједнице према Приштини веома јасно маркирао све битне тачке неправедног односа и саме ЕУ.

       - Тако да ћемо сутра након његовог разговора са важним људима поново разговарати и ускладити наш став - истакао је Додик.

       Он је рекао да је Република Српска заинтересована да са Србијом гради све заједничке међународне ставове који се тичу Српске и Србије.

       Додик је рекао да је и данас телефоном разговарао са председником Србије и да често размењују мишљења и покушавају да дођу до заједничких ставова.

       Он је нагласио да Република Српска и Србија имају усаглашене ставове о многим питањима и да је веома важно да се предузимају заједничке активности и мере.

       - Видљиво је и јасно из претходног иступа председника Вучића да постоје многи проблеми, неразумевања и што даље идемо све је више "упакивање" Србије и Републике Српске у тај њихов клише у коме смо ми одговорни, а сваки пут од нас очекују да испоручимо њихова очекивања која по правилу иду на штету и Републике Српске и Србије не уважавајући ниједан став који ми износимо - рекао је Додик.

       Он је навео да тако и Србију и Републику Српску покушавају да доведу у позицију пасивних учесника у разним скуповима и подршке само њиховим ставовима.

       (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари