Додик: За улазак у ЕУ нећу жртвовати ни промил снаге и права Српске, поготово њено право вета у БиХ

„У КОЈУ ЕУ ИДЕМО – У ОНУ ОД ПРЕ 5 ГОДИНА ИЛИ У ОВУ КОЈА НЕ ЗНА ШТА ЋЕ СА СОБОМ?“

* „Карактер је основа политичког деловања, којег Бореновић нема. То значи да не може бити нико, поготово у политици. За разлику од овога, никада нисам пропустио прилику да Републици Српској вратим снагу. Бореновић је добродошао у Сарајево за разлику од мене и на то сам веома поносан“

* „Мишљење (ЕУ) не може да буде веће од Устава БиХ и добијених права (Српске) у Уставу. Нисмо спремни да о тој теми уопште разговарамо и неће се десити да Српска изгуби право на вето поводом националног интереса зато што ће неко из бриселске канцеларије рећи да то треба

* „И да имамо најбоље односе са ЕУ, немамо право да имамо лоше односе са Кином, Русијом, САД, Индијом и другим земљама“

_____________________________________________________________________

        СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да нема европског пута БиХ који ће прихватити Република Српска, а да јој буде укинуто право које има.

        „Мишљење не може да буде веће од Устава и добијених права у Уставу. Нисмо спремни да о тој теми уопште разговарамо и неће се десити да Српска изгуби право на вето због националног интереса зато што ће неко из бриселске канцеларије рећи да то треба. То је немогуће, ми не схватамо да је мишљење нешто што ми требамо преписати и тако се понашати. Пут у Европу није само преписивање мишљења или њихових прописа већ мукотрпан процес прилагођавања који треба да прођемо“, рекао је Додик.

        Он је истакао да Европа има проблеме о којима треба причати.

        „Ако је Европа корисна за нас, односно ако Српска јача права и не губи их, онда сам за ЕУ. Међутим, ако Српска губи позицију у БиХ, губи идентитет, онда сам против ЕУ“, рекао је Додик.

        Каже да су Бореновић, као и Младен Иванић и Игор Црнадак /ПДП/ у Европи само говорили о Додику у негативном контексту.

        „Карактер је основа политичког деловања, којег Бореновић нема. То значи да не може бити нико, поготово у политици. За разлику од овога, никада нисам пропустио прилику да Републици Српској вратим снагу. Бореновић је добродошао у Сарајево за разлику од мене и на то сам веома поносан“, каже Додик.

        Додик је нагласио да чланство у ЕУ не значи да се поставља зид у односима са другим земљама.

        Он је истакао да у моментима када је епидемија вируса корона снажно ударила моћне земље, па и саму Америку, свака врста солидарности треба да буде поздрављена и не треба да буде оспоравана.

        Додик каже да верује да су Руси, који имају великих проблема са вирусом корона, нашли унутрашње ресурсе да помогну другима, те истакао да је захвалан и председнику Русије Владимиру Путину, министру спољних послова Сергеју Лаврову и амбасадору те земље у БиХ Петру Иванцову што су помогли и Српској.

        Он сматра да такву помоћ нико не би требало да одбије.

        Додик је рекао да је председник ПДП-а Бранислав Бореновић међу људима који желе да клевећу Републику Српску.

        „Био је јуче скуп народних партија Европе и једина памет Бореновића је била да клевеће Милорада Додика и Републику Српску да смо против европске оријентације. Разликујем се од Бореновића потпуно, јер сам на страни Републике Српске и не прихватам европске интеграције где би се губио промил снаге Републике. Нисам човјек као он, јер нисам спреман да због неке европске приче кажем - па, није важно има ли Српске“, нагласио је Додик.

        Када је реч о 14 закључака Европске комисије о европским интеграцијама, Додик је навео да је то један од спољнополитичких циљева Републике Српске, истичући да Српска жели далеко већу сарадњу са Србијом, али и са САД, Русијом, Кином и другим земљама, те да ту не градира шта важније већ шта је најбоље за Српску.

        „Наравно, не споримо европске интеграције, али оно мишљење Европске комисије и 14 места чини ми се да су написани да БиХ никада не дође до тога него да помогне БиХ у вези са тим. То су писали службеници претходне Европске комисије која је показивала годинама уназад неуспех да уради нешто у БиХ. Тражење да се укине вето је за нас неприхватљиво“, рекао је Додик.

        Говорећи о видео-самиту ЕУ-западни Балкан Додик је рекао да је разочаран чињеницом да земље ЕУ нису опредељене за чланство земаља региона.

        Он је рекао да је проблем ЕУ шта ће са њом бити у будућности, има ли снаге да се ресетује и постане нешто ново, а поставља се и питање "у коју то ЕУ ми идемо".

        „У ону за коју имамо перцепцију од пре пет година или ову која не зна шта ће сама са собом. И у самој ЕУ има гласова о томе да је она у проблемима, да не функционише, да је било изостанка солидарности у почетним периодима појављива кризе у вези са вирусом корона и да се, у том погледу, Европа показала веома себичном, што је рекао и италијански премијер“, рекао је Додик.

        Осврћући се на поруке да БиХ треба да се више окрене Европи, а мање Кини и Русији, Додик је прокоментарисао - ако су желели да кажу да заштитне рукавице и маске не набављамо у Кини, зашто су забранили да то урадимо у Европи?!

        „ЕУ је тражила да се објединимо и да вршимо набавке медицинских средстава опет у Кини. Дакле, све земље су саме желеле да ријеше питање набавке опет у Кини, а нама кажу да се окренемо Европи. И да имамо најбоље односе са ЕУ, немамо право да имамо лоше односе са Кином, Русијом, САД, Индијом и другим земљама“, рекао је Додик.

        (РТРС)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари