Додик: Вучић зна моје мишљење да је Шмит нелегитиман и волео бих да до њиховог састанка није дошло

СА ПРЕДСЕДНИКОМ СРБИЈЕ РАЗГОВАРАО О ДОЊОЈ ГРАДИНИ И ПОСЕТИ МЕРКЕЛОВЕ СРБИЈИ

* „Договарали смо нека оперативна питања, како доћи до тога да се распише један општи конкурс за израду идејног пројекта и да на бази тога кренемо у реализацију...  Србија ће да уложи 80 одсто средстава, а Српска 20 одсто“

* „Разговарали смо и о посети Кристијана Шмита Београду и разговору који је председник Србије имао са њим. Предсједник Вучић зна моје мишљење да је Шмит нелегитиман и да бих волео да то тог састанка није дошло. Шмит је нелегалан. Он није високи представник и нема потребе да се у том његовом својству срећем са њим и не желим да му дам легитимитет

__________________________________________________________

       ЦЕНТРАЛНА тема разговора са председником Србије Александром Вучићем била је изградња спомен обележја у Градини, као и начин на који обезбедити да то буде место које ће за све Србе, где год да живе, бити место доласка и упознавања са трагедијом нашег народа, истакао је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик.

       - Договарали смо нека оперативна питања, како доћи до тога да се распише један општи конкурс за израду идејног пројекта и да на бази тога кренемо у реализацију - рекао је Додик након састанка, пренео је РТРС.

       Истакао је да је на састанку потврђено да ће Србија да уложи 80 одсто средстава, а Српска 20.

       - Што се тиче Српске, моје консултације са руководством Републике Српске и свих нас тамо су да ћемо ми то обезбедити - рекао је Додик.

       Навео је да ће спомен обележје у Градини бити центар који ће уоквирити оно што је традиционални приказ тог страдања, али и најсавременију 3Д изведбу, као и да се тражи компанија која би то могла урадити.

       - Раније смо имали разговор са једном од америчких компанија које су то радиле.

       Они због заинтересованости за неке друге пројекте, нису испоручили оно што смо ми очекивали и морамо ићи даље - рекао је Додик новинарима у Београду.

       Он је додао да је са Вучићем разговарао и о томе на који начин обезбедити да то буде мјесто које ће за све Србе, где год живе, бити место доласка и упознавања са трагедијом нашег народа.

       Додик је рекао да су друге теме разговора биле везане за укупну политичку ситуацију.

       - Разговарали смо и о посети Кристијана Шмита Београду и разговору који је председник Србије имао са њим. Председник Вучић зна моје мишљење да је Шмит нелегитиман и да бих волео да то тог састанка није дошло - рекао је Додик.

       Он је додао да је након тога у Сарајеву било спекулација о том састанку, као „и код неких наших људи“.

       - Шмит је нелегалан. Он није високи представник и нема потребе да се у том његовом својству срећем са њим и не желим да му дам легитимитет - рекао је Додик.

       Према његовим речима, тема разговора је била и сутрашња посета немачког канцелара Ангеле Меркел Србији.

       - Разговарали смо и о манифестацијама поводом заједничког празника Дана српског јединства, слободе и националне заставе, 15. септембра - рекао је Додик.

       Он је подсетио да ће у Бањалуци 14. септембра бити организована академија тим поводом, а дан касније и у Београду, с тим што ће 15. септембра заседати Народна скупштина Српске која ће донијети закон о заштити ћирилице, а исто то ће учинити и Скупштина Србије.

       Додик је навео да би са председником Вучићем требало да се види у наредном периоду у Брчком, где је заједничким средствима Владе Србије и Републике Српске изграђен вртић који носи назив „Београд“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари