Додик: Власт у Подгорици има само један план - да девастира СПЦ на простору Црне Горе

ПРЕДСЕДНИШТВО БиХ НИЈЕ РАЗМАТРАЛО СИТУАЦИЈУ СТВОРЕНУ НАЈАВОМ БЛАЈБУРШКЕ МИСЕ У САРАЈЕВУ

* Блајбург је место где су усташе, које су починиле многе злочине над српским народом, највише у Јасеновцу, али и многим другим местима, биле суочене са НОП и партизанским јединицама, за које су били легитимни војни циљ. Сада се покушава направити ревизија историје и оправдати усташка злодела, а само у бањалучкој регији је усташки режим убио више од стотину хиљада Срба

* „Неприхватљиво је да Црна Гора користи државну силу и злоупотребљава правосудни систем да би се обрачунала са свештенством Српске православне цркве. Хапшење владике Јоаникија и седам његових свештеника је додатни удар на СПЦ

* Епидемија је само изговор власти у Подгорири за обрачун са народом и СПЦ. Црна Гора се мора суочити са огромном вољом народа који се и у условима епидемије вируса корона бори за своју цркву и њене светиње и имовину   

____________________________________________________________________________

        СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да је Председништво ратификовало споразум о донацији Републици Српској вредној 12 милиона евра.

        "Ми у руководству Републике Српске одлучили смо да у ово вријеме епидемије вируса корона, доносимо само мере које ће ублажавати проблеме. Оно што је најзначајније јесте да је Председништво БиХ данас ратификовало споразум о донацији од 12 милиона евра које се дају Републици Српској за изградњу дионице ауто-пута, односно заобилазнице код Добоја", прецизирао је Додик.

        Он је додао да су остале тачке на дневном реду данашње седнице биле техничке мере.

        "На многим мерама сам био против или уздржан, у складу са одлукама Народне скупштине Републике Српске, односно тамо где сам сматрао да нешто није за одлучивање у време епидемије вируса корона. Исто тако, сматрао сам да је неопходно да ниједним поступком не онемогућим додатну инвестициону активност у Републици Српској", рекао је српски члан Председништва БиХ.

        Он је навео да Председништво БиХ данас није разматрало ситуацију у вези са најављеном мисом у сарајевској катедрали, посвећеној догађајима у Блајбургу.

        Додик је поновио ранији став да је Блајбург мјесто где су усташе, које су починиле многе злочине над српским народом, највише у Јасеновцу, али и многим другим местима, биле суочене са народноослободилачким покретом и партизанским јединицама, за које су били легитимни војни циљ.

        "Реч је о злочинцима који нису презали да четири године уништавају српски народ. Само на бањалучкој регији усташки режим убио је више од стотину хиљада Срба. Кад томе додате и причу из околине Бихаћа, из Гаравице, видите да нема пијетета према српским жртвама, па се чак покушава направити ревизија историје и правдати усташка злодела", нагласио је Додик.

        Он је додао да не може сугерисати ни Српској православној цркви, ни Католичкој цркви, као ни Исламској заједници шта ће чинити и како ће упражњавати своје молитве и верске обреде.

        "Али оно што је важно, када је ријеч о Блајбургу, јесте чињеница да је то снажно најављено и да је требало да буде порука да је то покушај рехабилитације усташког покрета. Ја сам енергично против тога, не само као припадник српског народа, него зато што сам тако васпитан и што је и моја породица у прошлости страдала управо од таквих покрета и таквих злочинаца", нагласио је српски члан Председништва БиХ.

        Додик је подсетио да је на подручју Сарајева од фаланги Јура Францетића страдао велики број невиних људи, а језив и акумулиран злочин над Србима догодио се и на Дрини, у Старом Броду, све у режији такозване Независне државе Хрватске и усташког покрета.

        Он је изразио сумњу да се у БиХ ускоро може нађе одговор на учестале покушаје ревизије историје и изједначавања злочинаца и жртви.

        "Организовање мисе у Сарајеву је неприхватљиво и ја то одбацујем", поручио је Додик.

Неприхватљиво да црногорска власт

користи силу против СПЦ и верника

        Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик истакао је да је неприхватљиво да Црна Гора користи државну силу и злоупотребљава правосудни систем да би се обрачунала са свештенством Српске православне цркве (СПЦ).

        "Ово је додатни удар на СПЦ који доказује да црногорска држава има једини план, а то је да девастира СПЦ на простору Црне Горе", изјавио је Додик новинарима, коментаришући хапшење Његовог преосвештенства епископа будимљанско-никшићком Јоаникија и седморице свештеника СПЦ у Црној Гори.

        Српски члан Председништва БиХ оценио је да ће Црна Гора морати да се суочи са огромном вољом народа који се и у условима епидемије вируса корона бори за своју цркву и њене светиње и имовину.

        Он је рекао да се плаши да црногорска власт није ништа научила из лекције о наметању закона о одузимању црквене имовине у Црној Гори, који би требало да буде укинут.

        "Они су напросто отишли корак даље, затварајући владику и седам његових свештеника. У сваком случају, то је неприхватљиво", нагласио је Додик.

        Српски члан Председништва оценио је да је епидемија вируса корона само изговор за дрско понашање црногорских власти и њихов обрачун са народом, СПЦ и верницима у Црној Гори.

        Додик је рекао да је данас разговарао са Његовом светости патријархом српским Иринејем, те да му је пренeо да је овакво понашање црногорске власти јединствен случај у Европи, која је такође захваћена епидемијом вируса корона, па се нигде не дешавају хапшења свештеника.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари