Додик: Влада Српске тужиће гувернера Централне банке БиХ Сенада Софтића

ЗБОГ БЛОКИРАЊА ДЕЛА КРЕДИТА ММФ КОЈИ ПРИПАДА РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ

* „Влада Србије је пре десетак дана прихватила заједничко учешће у реализацији програма Хидроелектрана 'Бук Бијела' и очекујемо да ће операционализација тог програма почети веома брзо“

_________________________________________________________________

        СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик најавио је да ће Влада Републике Српске тужити гувернера Централне Банке БиХ Сенада Софтића јер оспорава реализацију средстава ММФ.

        Он је навео да ће СНСД подржати све активности у Савету министара за одобравање средстава да се локални избори одрже.

        "Чим та одлука дође од овлаштених предлагача, наши чланови Савета министара ће ту одлуку подржати, али је очигледно да нема сагласности, као што нема сагласности ни око ове фамозне приче у вези са расподелом средстава ММФ-а, која већ прави значајне проблеме. Желим да обавестим јавност да је Републици Српској већ стигла на наплату прва рата камата на основу одобреног кредита, а та средства још нисмо добили. Зато ће Влада већ сутра донети одлуку да тужи гувернера Централне банке који оспорава реализацију", нагласио је Додик.

        Додик је додао да гувернер Централне банке има све неопходне папире, које је имао иначе у сличним околностима када су се повлачила средства ММФ.

        "Међутим, то је сада нека политичка игра у Федерацији БиХ и они желе да наметну да траже далеко више него што се може испунити", истакао је Додик.

        „Влада Србије је пре десетак дана прихватила заједничко учешће у реализацији програма Хидроелектрана 'Бук Бијела' и очекујемо да ће операционализација тог програма бити веома брзо јер су Радован Вишковић и Лука Петровић завршили, капацитирали и одредили модалитете тог пројекта", појаснио је Додик.

        Он је додао да пандемија вируса корона није оправдање, али да из познатих разлога нису могли да имају кинеске партнере у реализацији "Бук Бијеле", која се, како је истакао, чека више од 40 година.

        "Покушавало се у разним варијантама и модалитетима како изградити ту хидроелектрану и ево дошао је крај. Одабрано је да се ради у партнерству са Владом Србије и ми ћемо тај пројекат завршити", закључио је Додик.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари