Додик: Већ на првој страни документа пише да не прејудицира чланство БиХ у НАТО

 „НЕКА СДС И ПДП САЧЕКАЈУ ДА ВИДЕ КАКО ЋЕ НАТО ОЦЕНИТИ ДОКУМЕНТ ПРЕДСЕЕДНИШТВА БиХ“

* У документу о реформама у БиХ смо записали да је кретање ка чланству потребна нова одлука Председништва и Парламентарне скупштине, те да ће се одлука доносити у складу са ставовима свих органа власти. Према томе, то је један нови квалитет

* „Разумем ове из СДС и ПДП. Мислим да би требало мало да престану да се љуте, видим да су бесни, разумем то јер су дуго неоправдано седили на месту у органима власти БиХ, а овим се руши њихова привилегија и покушаји да ураде много шта што није у складу са ставовима Народне скупштине Републике Српске

* „Ми ћемо пратити све облике сарадње које Србија има с НАТО. Можемо да сарађујемо и увек смо говорили да можемо да сарађујемо, али да не желимо да дамо било какав допринос томе да се крећемо ка интеграцији у НАТО

________________________________________________________________________

        СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик поручио је вечерас да документ Програм реформи БиХ који је данас усвојило Председништво БиХ не прејудицира чланство БиХ у НАТО, нити нарушава војну неутралност.

        Коментаришући оптужбе СДС и ПДП да је реч о издаји и да БиХ иде ка НАТО-у, Додик је рекао да би они требало да крену још од онога што је говорио Вук Караџић, који је подучавао писмености, "пиши као што се говориш, читај као што је написано".

        Додик је нагласио да на првој страни документа пише да не прејудицира чланство у НАТО.

        "Ово није документ који прејудицира чланство у НАТО, него се чак отворено каже да су то реформе које не прејудицирају чланство, да је за сваку врсту и кретање ка чланству потребна нова одлука Председништва и Парламентарне скупштине, те да ће се одлука доносити у складу са ставовима свих органа власти. Према томе, то је један нови квалитет", рекао је Додик новинарима у Београду.

        Он је навео да се у овом документу налази неколико битних ствари, а једна од њих која је значајна за Републику Српску предвиђа да се смањи број припадника Оружаних снага у професионалном раду, чиме би се смањили трошкови.

        Додик је подсетио да је раније у БиХ бошњачка страна инсистирала да се донесе Акциони план за чланство у НАТО (МАП) и да је то услов за именовање кандидата за председавајућег Савета министара.

        "Ми смо донели документ који се зове реформске активности БиХ и зато би било добро да они који то критикују прочитају шта тамо пише и како пише, а онда да говоре", поручио је Додик.

        Он је истакао да је, после дугих разговора, пронађен неки договор с циљем да се створе услови да се именује председавајући Савета министара, што је и урађено.

        "Ја разумем ове из СДС-а и ПДП-а. Мислим да би требало мало да престану да се љуте, видим да су бијесни, разујем то зато што су они дуго неоправдано седили на мјесту у органима власти БиХ, а овим се руши њихова привилегија и покушаји да ураде много шта што није у складу са ставовима Народне скупштине Републике Српске", каже Додик.

        Он је нагласио да нигде није урушен принцип војне неутралности који је Република Српска усвојила у Народној скупштини и позвао СДС и ПДП да покажу где пише да је то доведено у питање.

        Он је најавио да ће о томе детаљно информисати Владу Српске.

        Додик је нагласио да сада ово доводи Републику Српску у позицију онога што Србија има и да је увек оквир Српске био да прати Србију, која је, такође, војно неутрална.

        "Ми ћемо пратити све облике сарадње које Србија има с НАТО. Можемо да сарађујемо и увек смо говорили да можемо да сарађујемо, али да не желимо да дамо било какав допринос томе да се крећемо ка интеграцији у НАТО", поновио је Додик.

        Додик рекао да је сигуран да ће и сам НАТО најбоље протумачити овај документ те да би можда било најбоље да СДС и ПДП сачекају и виде на који ће начин сам НАТО оценити овај документ.

        Коментаришући изјаву бошњачког члана Председништва БиХ Шефика Џаферовића да овим документом нико није добио, нити изгубио, Додик је рекао да ће ових дана бити разговарано о томе.

        "Шта је ко добио или изгубио, то је нека друга тема. Мислим да је то дио неког компромиса. Неке ствари су напросто морале оволико дуго да трају да би се дошло до тога", рекао Додик.

        На питање хоће ли након овога БиХ кренути напред, Додик је рекао да се ништа драматично није десило, да је нормално формирање власти након избора свуда у свету, само је у БиХ од тога направљено чудо.

        "А сада се прави чудо и од тога ако се формира власт. Много је нејасних питања и проблема и недоговорених политика, али мислим да се ту неће ништа посебно десити", додао је он.

        Он је истакао да треба да се ради на европским интеграцијама, те подсетио на приједлог Француске који говори о седам брзина и поглавља. Додик је оценио да је тај предлог унео још више забуне у процес придруживања, али да је добра вест да је коначно Европска комисија одредила комесара за проширење који ће се тим питањима бавити.

        Додик каже да БиХ има неколико конкретних пројеката за које мисли да никоме нису проблем, као што је аутопут Београд - Сарајево, на чему треба да ради нови Савет министара.

        Он је напоменуо да БиХ нема усвојен буџет у текућој години и да још нису обављене припреме за онај за идућу годину, те додао да су то питања којима се тек требати бавити.

        (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари