Додик: У суботу уводимо ванредно стање – 500 милиона КМ помоћи привреди

„УЧИНИЋЕМО СВЕ ДА СЕ ЗАШТИТИМО ЈЕР ЈЕ СИТУАЦИЈА ОЗБИЉНИЈА НЕГО ПРЕ СЕДАМ ДАНА“

* Карантини које смо увели битно су смањили број људи који долазе, а јуче смо имали тек 24 лица која су се појавила на граничним прелазима. Сада је основна ствар да буквално јуримо за онима који су имали контакт са зараженим лицима како бисмо могли да путем тестирања сагледамо стање и предузмемо мере

* ФБиХ ће бити потенцијално место за ширење епидемије и мораћемо да видимо које ћемо мере да предузмемо. Ми када смо кретали они су преспавали, када смо ми затварали школе и кафиће, они то нису урадили. Евидентно је да је ситуација гора у ФБиХ, јер већ имају три смртна случаја. Они само тестирају оне који дођу на болничко лечење

* „Биће формиран фонд за помоћ привреди у који би требало да буде прикупљено око 500 милиона КМ. У наредних шест-седам дана биће припремљен сет мера којима ће бити третирана наредна два месеца. У наредних пар дана донећемо мере које ће се односити на април, јер морамо заштити привреду и раднике

* „Могуће је да ћемо исплатити секторима који су угрожени загарантовану плату од 520 КМ по раднику, а да послодавац плати доприносе, јер је циљ да одржимо радна места”

___________________________________________________________________

        СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик поручио је да је неопходно јачати спровођење до сада донесених мера у борби против вируса корона, те најавио да ће у суботу, 28. марта, бити одржана седница Народне скупштине Српске ради увођења ванредног стања.

        Он је за РТРС нагласио да је Српска на време почела са оштрим мерама, али да то још не значи да је успела у овој борби јер епидемија не стаје, него се шири због неодговорних појединаца који игноришу апеле.

        Додик сматра да појединци нису довољно схватили ситуацију и да су неопходне оштрије мере.

        Он је додао да ће увођење ванредног стања омогућити да се брже доносе потребне мере и закони.

        “Ванредно стање ће нам омогућити да интервенишемо посредством уредби у законску материју и тиме регулишемо одређене ствари. Увођење ванредног стања ће значити и могућност да брзо променимо Закон о задуживању како бисмо повећали овај опсег”, навео је Додик.

        Он каже да ће на седници Народне скупштине бити разматрана само једна тачка, а то је увођење ванредног стања.

        “Уставом Републике Српске је прописано како се друштво понаша у ванредном стању. Учинићемо све да заштитимо наше друштво јер је ово озбиљна ситуација, која је озбиљнија од оне прије седам дана”, рекао је Додик.

        Он је апеловао на све да се ману политичких тема.

        “Имао бих и ја о много чему говорити, али ћу рећи да је неприхватљиво да се узнемиравају они који раде, као што је било и у Фабрици обуће Бемал. Ту су неки ради личне промоције угрозили оне који раде. Подржавам руководство те фабрике да предузме све законом предвиђене поступке”, рекао је Додик.

        Он сматра да је за све политичаре најважније да буду окупљени у постојећој кризи.

        “Нажалост, опозиција сада негдје вреба са стране и покушаће да прави неку атмосферу. Добро би било да не буде усвојен буџет БиХ, јер ако буде усвојен, оно што остане од прихода биће упућено ентитетима. То што остане ентитетима биће можда и до 50 одсто мање и имаћемо ситуацију да ће на нивоу БиХ бити расипништво, а у Републици Српској и ФБиХ неће се моћи покрити основне обавезе. Зато је важно да и ови из опозиције не наседају на овакве ствари. Морамо заједнички деловати”, поручио је српски члан Председништва БиХ.

        Додик је истакао да је Република Српска предузела свеобухватне мјере које могу дати добар резултат уколико нема неодговорних појединаца.

        “Карантини које смо увели битно су смањили број људи који долазе, а јуче смо имали тек 24 лица која су се појавила на граничним прелазима. Сада је основна ствар да буквално јуримо за онима који су имали контакт са зараженим лицима како бисмо могли да путем тестирања сагледамо стање и предузмемо мере”, каже Додик.        Према његовом мишљењу, важно је да се сви, за које је утврђено да су позитивни на вирус корона, налазе у посебним просторима и да увођење полицијског часа има ефекта.

        “Тим којим руководим је задужен за набавку одређених материјала, пре свега, респиратора. Радимо константно како не би начинили ниједан пропуст којим би омогућили ширење вируса корона”, рекао је Додик.

        Он је напоменуо да нису на најбољи начин координисане мере са Федерацијом БиХ /ФБиХ/, која касни са потребним мјерама.

        “ФБиХ ће бити потенцијално место за ширење епидемије и мораћемо да видимо које ћемо мере да предузмемо. Ми када смо кретали они су преспавали, када смо ми затварали школе и кафиће, они то нису урадили. Евидентно је да је ситуација гора у ФБиХ, јер већ имају три смртна случаја. Они само тестирају оне који дођу на болничко лечење, а не као што смо ми јурили људе који су били у додиру”, рекао је Додик.

        Он каже да се мора видети шта ће бити ако се вирус прошири у ФБиХ, да је то највећа брига.

        Говорећи о ситуацији у привреди, Додик је рекао да Српска посебно о овоме води рачуна.

        “Уз постојеће мере, припремили смо и друге које ће ићи за тим да преузмемо и плаћање за секторе саобраћаја, трговине, угоститељства, хотелијерства, јер немају приходе. Учинили смо све да сачинимо сет мера којима би заштитили радна мјеста и раднике. Желимо да послодавци задрже раднике, а ми ћемо с њима договарати како даље”, навео је Додик и поновио да није спреман да подржи фирме које отпуштају раднике.

        Он је нагласио да ће бити формиран фонд за помоћ привреди у који би требало да буде прикупљено око 500 милиона КМ и да ће у наредних шест, седам дана бити припремљен сет мера којима ће бити третирана наредна два месеца.

        “У наредних пар дана донијећемо мере које ће се односити на април, јер морамо заштити привреду и раднике. Из фонда ће бити интервенисано првенствено за плате, али интервенисаћемо и на неки други начин. Један од примера јесте обућарски сектор коме ћемо помоћи. Могуће је да ћемо исплатити секторима који су угрожени загарантовану плату од 520 КМ по раднику, а да послодавац плати доприносе, јер је циљ да одржимо радна места”, рекао је Додик.

        Према његовим речима, не треба да дође до смањења плата у јавном сектору који подржава фондове, то би био удар на пензије.

        Поновио је да је састанак са председником Србије Александром Вучићем био добар, јер ће тржиште Српске бити снабдевано потребним намирницама.

        “До краја године нећемо имати проблема са уљем, брашном, шећером, сољу, кафом и осталим потребним намирницама. Обезбедили смо од Србије 15.000 тона пшенице, 10.000 тона кукуруза, 5.000 тона соје. Влада Србије је донела одлуку о испоруци репроматеријала Фабрици Бимал из Брчког, а очекујем да ових дана добијемо и 15 респиратора”, навео је Додик.

        Он је поновио да би Српска требало да набави и 25.000 тестова на вирус корона, али да постоје наруџбе и од 50.000 и 100.000.

        “Према неким анализама нас не би требало да задеси шпански или италијански сценарио, али који год нас задеси и ако би имали губитке било би лоше. Када је реч о ванредном стању, нико не треба да сумња да смо одлучни да спроведемо све потребне мјере. Овај месец који долази мере ће бити још оштрије, а анализу ћемо направити у мају, када ће се знати где се друштво налази”, истакао је Додик.

        У Српској је до сада вирусом корона заражено 121 лице.

        Председник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић сазвао је за сутра седницу скупштинског Колегијума за утврђивање предлога дневног реда и термина одржавања посебне седнице републичког парламента.

        На основу договора постигнутог на састанку који је данас сазвала председник Републике Српске Жељка Цвијановић, на посебној седници Народне скупштине требало би да, на захтјев Владе, буде проглашено ванредно стање на територији Српске због вируса корона.

        Састанку су присуствовали председник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, председник Владе Радован Вишковић, председник Уставног суда Џерард Селман, потпредседник Уставног суда Снежана Савић, министар правде Антон Касиповић и генерални секретар Владе Српске Синиша Каран.

        (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари