Додик: У Сарајеву и Подгорици формирани центри за борбу против тобожњег малигног руског утицаја

ПРЕДСЕДАВАЈУЋИ ПРЕДСЕДНИШТВА БиХ: ЦЕНТРОМ У САРАЈЕВУ РУКОВОДИ БРИТАНАЦ ЧИЈЕ ИМЕ МИ ЈЕ ПОЗНАТО

* „Једно одељење је у Тирани, једно у Подгорици. Они евидентирају људе из владиних и невладиних организација, људе у институцијама, и, колико знам, више од 300 људи има на списку оних који шире руски утицај. Ја се налазим вероватно на том списку

* „Република Српска има све елементе државе, поштује међународно право, фактор је мира и стабилности у региону, нема аспирације према било коме. Оно што је носило све ово време јесте уверење сваког човека да је нормално и природно и да ће се то једног дана десити, а то су савез и све веће приближавање Србији по свим елементима и то се управо данас дешава

* „Косово је најважније унутрашње државно питање Србије, али најважније национално питање ван Србије је Република Српска

_____________________________________________________________________________

           ПРЕДСЕДАВАЈУЋИ Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да има информације да је у Сарајеву под руководством једног Британца, чије име му је познато, формиран центар за спречавање такозваног руског малигног утицаја, за шта је шест милиона фунти дала британска Влада.

           "Једно одељење је у Тирани, једно у Подгорици. Они евидентирају људе из владиних и невладиних организација, људе у институцијама, и, колико знам, више од 300 људи има на списку оних који шире руски утицај. Ја се налазим вероватно на том списку", рекао је Додик за телевизију Хепи.

           Додик је указао да Русија има у Републици Српској позитивну политику, али и истакао да он није против америчке реалне политике, већ је против њиховог наметања и мешања у унутрашње ствари.

           "Није нетачно да хрватска обавештајна заједница делује у БиХ, као што делују и немачка, британска, америчка", каже Додик.

           Он је истакао да је у континуитету, на различите начине манифестована жеља да се смањи снага српског народа у БиХ.

           "Свих ових година у тешким условима оспоравања, уз ослабљену Србију која је имала озбиљне унутрашње проблеме, успели смо да очувамо оно што је суштина и обележје сваке државе - територију, народ који то хоће и функционалну власт коју народ хоће", нагласио је Додик.

           Он је подсетио да је међународна заједница, на челу са високим представником, интервенцијама и наметањем закона одузела велики број надлежности од Републике Српске и пребацила на ниво БиХ.

           "Република Српска има све елементе државе, поштује међународно право, фактор је мира и стабилности у региону, нема аспирације према било коме. Оно што је носило све ово време јесте уверење сваког човека да је нормално и природно и да ће се то једног дана десити, а то су савез и све веће приближавање Србији по свим елементима и то се управо данас дешава", нагласио је Додик.

           Додик је напоменуо да БиХ има озбиљне проблеме свог идентитета и да је још снажно присуство међународне заједнице, као и да она егзистира искључиво због активизма странаца и високог представника.

           "Високи представник је наметнутим мерама направио неодрживу БиХ, са становишта воље људи да у њој живе, са становишта система, функционалности, односа у региону", каже Додик.

           Када је реч о формирању власти на нивоу БиХ, Додик је напоменуо да Савет министара није још формиран јер Бошњаци желе да тамо што дуже задрже сервилне Србе и искористе их за деловање против Републике Српске.

           "Зато је БиХ у застоју, руши је бошњачка неспремност да имплементира изборне резултате", истакао је Додик.

           Говорећи о одлуци Уставног суда БиХ о Дану Републике Српске, Додик је навео да је тај суд нелегитиман, нелегалан и вануставан, те подсетио да тај суд намеће решења тако што два Бошњака и три странца прегласавају два Србина и два Хрвата.

           "Ми доносимо законе, а Уставни суд БиХ их поништава, стално смо на тој клацкалици", каже Додик.

           Додик, који је и српски члан Председништва БиХ, нагласио је да је Република Српска данас најстабилнији део БиХ и да се без ње не може донети ниједна одлука у БиХ.

           Он је истакао да је у Председништву БиХ био против захтева за постављање Оружаних снага БиХ на границу са Србијом због миграната, као и захтева да се уведу Европске полицијске снаге - Фронтекс.

           "Ништа што је страно неће доћи на границу са Србијом, а Савет министара је то пустио", каже Додик.

           Говорећи о европском путу БиХ, Додик је поновио да је измишљено да је НАТО услов за ЕУ и подсетио да је то потврдио и европски комесар за проширење Јоханес Хан.

           "Европска унија каже - ако хоћете мишљење за даље кретање ка ЕУ, морате фомрирати власт", рекао је Додик.

           Осврћући се на однос Српске и Србије, Додик је истакао да је Република Српска функционална и стабилна и да вапи за што бољим односима са Србијом.

           "Косово јесте најважније унутрашње државно питање Србије, али најважније национално питање ван Србије је Република Српска", изјавио је Додик.

           Он је оценио да је са председником Србије Александром Вучићем остварен до сада највећи обим сарадње по пројектима и као илустрацију навео да је обезбеђен 31 милиона евра за пројекте по општинама у Српској.

            „Земље ЕУ, ни оне оке су у НАТО, не условљавају

           формирање Савјета министара прихватањем МАП“

           Српски члан Предсјдништва БиХ Милорад Додик изјавио је да су званичници из земаља које јесу и које нису чланице НАТО-а рекли да МАП није услов за формирање Савета министара, те да су трврдње хрватског и бошњачког члана Председништва о томе, измишљање и изигравање јавности.

           "Оно што они кажу више говори о њима него о мени. Рећи да су МАП и НАТО услови за формирање Савета министара је измишљање и изигравање јавности јер су и званичници земаља које нису чланице НАТО, а и оних које то јесу, рекли да МАП није услов за формирање Савета министара. То је рекао и председник Турске који је позвао да Савет министара буде формиран што пре", рекао је Додик.

           Он је оценио непримереним да му хрватски и бошњачки чланови Председништва БиХ Жељко Комшић и Шефик Џаферовић држе било каква предавања.

           Говорећи о формирању Савета министара, Додик, који је и лидер СНСД-а, рекао је за "Глас Српске" да су спремни да одмах закажу седницу и да тај процес крене без икаквих условљавања.

           "Само нека кажу када су спремни на тај потез, а те њихове жалбе које помињу нека оставе за себе", рекао је Додик који је раније истицао да је једини кандидат за председавајућег Савета министара кадар СНСД-а Зоран Тегелтија и да нико нема ништа против тог предлога.

           Према сазнањима  Гласа Српске, Савет министара у техничком мандату неће више засједати јер хрватски министри неће да долазе на седнице.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари