Додик у Бакуу са Алијевом, Роханијем, Мадуром, Канелом, Чавушоглуом, Шукријем...

СРПСКИ ЧЛАН ПРЕДСЕДНИШТВА БиХ НА 18. САМИТУ ПОКРЕТА НЕСВРСТАНИХ

* Милорад ДОДИК: „Покрет несврстаних је успео да се одржи и опстане иако је данашњи свет потпуно другачији од времена када је он инициран, али су глобални изазови, уз одређене модификације, готово исти

* У свим разговорима истицао да међудржавна неслагања треба да се решавају мирним путем, те да је неговањем верског, културног и националног идентитета уз прихватање различитости могуће обезбиедити суживот

________________________________________________________________________

        СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да су вредности Покрета несврстаних опстале свих ових година, посебно када је реч о напорима за мирно решавање спорова, међународној сарадњи, поштовању и развијању мултилатерализма.

        "Покрет несврстаних је успео да се одржи и опстане иако је данашњи свет потпуно другачији од времена када је он инициран, али су глобални изазови, уз одређене модификације, готово исти", рекао је Додик.

        "Како у самом свом зачетку тако и данас, сврха овог покрета је да пружи међународни баланс и унесе смиреност и стабилност у билатералне односе, не само држава чланица и посматрача Покрета несврстаних, већ и у свјетској арени", истакао је Додик.

        Он је нагласио да је уверен да је управо мултилатерализам данас важнији него икад раније с циљем превладавања конфронтација свих врста уз уважавање различитости, те да је зато спољна политика БиХ усмерена, пре свега, на очување и унапређење трајног мира, безбедности, стабилног демократског и свеукупног развоја.

        Он је разговарао и са бројним шефовима држава и влада, те да су сви сагласни да постојање Покрета несврстаних у данашњем времену има велики значај за цео свет.

        Додик је истакао да је приликом тих сусрета нагласио да међудржавна неслагања треба да се решавају мирним путем, те да је неговањем вјерског, културног и националног идентитета уз прихватање различитости могуће обезбедити суживот.

        На маргинама овог скупа Додик је имао низ билатералних сусрета, међу којима су и сусрети са председником Венецуеле Николасом Мадуром, Кубе Мигелом Дијазом Канелом, председником Ирана Хасаном Роханијем, потпредседником Индије Венкејахом Најду, турским министром спољних послова Мевлутом Чавушоглуом, шефом дипломатије Египта Самехом Шукријем и министром иностраних послова Србије Ивицом Дачићем.

        Уочи Самита, српског члана Председништва у Конгресном центру у Бакуу дочекао је председник Азербејџана Илхам Алијев, који је нагласио да му је велика част што се Додик одазвао позиву за учешће на Самиту Покрета несврстаних, те да је његово присуство на овом скупу од великог значаја.

        Додик је захвалио председнику Азербејџана на добродошлици, нагласивши да је Покрет несврстаних од изузетног значаја за цео свет и да је важно да се негују добри односи држава и влада.  

        (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари