Додик: Треба прогласити Републику Српску за независну државу, а и Херцег Босну и државу за Бошњаке

У ИНТЕРВЈУУ СРНИ: ТРЕБА УБРЗАТИ МИРНИ РАЗЛАЗ У БиХ – ВЕРУЈЕМ ДА ЋЕ БРЗО ДОЋИ ТО ВРЕМЕ

Парада у Бањалуци

* „Не верујем у будућност постојања БиХ, у политичком смислу се залажем за миран разлаз БиХ и етаблирање Републике Српске као независне државе. Перспектива је да се обезбеде неутрални, мирни услови за разлаз у БиХ. То није никаква насилна сецесија, него процес који ће омогућити право народа на самоопредељење. То је нешто што једино видим у будућности у БиХ

* „Само је Република Српска добро место за Србе и народ који живи у Српској...  Сигуран сам да би боље живели и Бошњаци и Хрвати да са својих становишта и потенцијала јачају своју друштвену заједницу и економију

* „Странци су уништили дејтонску БиХ, а Бошњаци не желе изворни Дејтон... Република Српска ће кад тад бити независна држава српског народа и других који у њој живе... Српска има своје становништво, територију, границе, дефинисана је као територијално-политички оквир, има своје институције

* „Одржавање овакве БиХ је погрешно. Треба се окренути реалности, могућ је само мирни разлаз... То би учинило народе спокојнијим, боље усмереним на сарадњу

* „Не може се очекивати да ми одустанемо да будемо Срби, а суштина америчке политике је да одустанемо да будемо Срби и да будемо грађани, а овдје већина нас хоће да буде Срби, па тек онда грађани и не можемо прихватити њихов концепт уређења

* „Функције председника Републике Српске и српског члана Председништва БиХ требало би спојити да би била ојачана позиција Српске у свету. Република Српска је много више од Додика. Српска је постајала и пре и постојаће и после мене“

__________________________________________________

       СРПСКИ члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик оценио је у интервјуу Срни да треба убрзати миран разлаз у БиХ и да верује да ће брзо доћи то време, те оценио да би Република Српска као независна држава сигурно имала бољи стандард.

       Додик је истакао да не верује у будућност постојања БиХ, те нагласио да се у политичком смислу залаже за миран разлаз БиХ и етаблирање Републике Српске као независне државе.

       - Перспектива је да се обезбеде неутрални, мирни услови за разлаз у БиХ. То није никаква насилна сецесија, него процес који ће омогућити право народа на самоопредељење. То је нешто што једино видим у будућности у БиХ - рекао је Додик.

       Српски члан и председавајући Председништва је нагласио да је само Република Српска добро место за Србе и народ који живи у Српској и да је сигуран да би био бољи стандард да је Српска независна, али исто тако да би боље живели и Бошњаци и Хрвати да са својих становишта и потенцијала јачају своју друштвену заједницу и економију.

       Он је истакао да ће Република Српска кад тад бити независна држава српског народа и других који у њој живе, напомињући да Српска има своје становништво, територију, границе, да је дефинисана као територијално-политички оквир, има своје институције.

       Додик је истакао да је одржавање овакве БиХ погрешно, да се треба окренути реалности, те да је могућ само мирни разлаз, проглашење Републике Српске независном државом, Херцег Босне независном државом и независне државе за Бошњаке. "То би учинило народе спокојнијим, боље усмереним на сарадњу", додао је он.

       Он је навео да стално америчко кршење права народа мора да престане, да оно не може да буде успешно.

       - Не може се очекивати да ми одустанемо да будемо Срби, а суштина америчке политике је да одустанемо да будемо Срби и да будемо грађани, а овде већина нас хоће да будемо Срби, па тек онда грађани и не можемо прихватити њихов концепт уређења - истакао је Додик.

       Додик је подсетио да је Америка била позитивна у БиХ када је успостављен Дејтонски споразум, а да је све после тога погрешно урадила, дозволивши да се на криминалан начин руши тај споразум и давала политички легитимитет томе.

       - Та Америка не може да буде подржана овде, без обзира ко јој је председник. Наравно, треба водити са њима дијалог - рекао је Додик у интервјуу Срни и оценио да су и они схватили да је време насиља прошло и да са локалним званичницима могу разговарати као партнери.

       Додик је истакао да су заблуде то да ће рушењем Додика бити срушена Република Српска.

       - Република Српска је много више од Додика - истакао је он и додао да је Српска постајала и пре и постојаће и после њега.

       Говорећи о својој идеји спајања функција председника Републике Српске и српског члана Председништва БиХ, Додик је рекао да је то с циљем да би била ојачана позиција Српске у свијету.

       - Функција која представља Републику Српску је председник Српске и било би добро да Република и формално буде представљена у Председништву. Тиме би послали поруку да је БиХ састављена од Републике Српске и Федерације БиХ и да је Српска примарна политичка и друштвена заједница у којој се доносе одлуке, а усаглашавају се на нивоу БиХ - навео је Додик.

       Додик је рекао да они који су против те идеје виде неке своје ситне шићаре.

       Према његовим речима, што се тиче Изборног закона, проблем је одлука "Сејдић-Финци", то што не могу доћи до договора како се бира Бошњак и Хрват, а што је ствар Федерације БиХ, а не Републике Српске.

       - Зато сам сматрао да треба ојачати функцијu предсједника Српске, који би могао да добије и интернационални значај кроз функцију и члана Председништва БиХ, то би помогло афирмацији Српске - додао је он.

       Додик ја нагласио да би такав члан био представљен у свету као члан Председништва и председник Републике Српске.

       Српски члан и председавајући Председништва БиХ Додик истакао је да је садашња БиХ илузија, да је дејтонску БиХ срушила међународна заједница, а Бошњаци не желе да се врате изворном Дејтону, нити да поштују Устав БиХ.

       Бошњаци су, како је рекао, постали још ригиднији, допринели су уверењу да БиХ више не може, те навео пример министра иностраних послова у Савету министара Бисере Турковић која никада још није дошла да тражи став од Председништва БиХ, већ у свету преноси само свој став, а то подржава њена партија - СДА.

       - Сви који се понашају на тај начин, показују да је БиХ неуспешна заједница - додао је Додик.

       Додик је рекао да све мање верује у намеру Европе да интегрише западни Балкан, те оцијенио да са ЕУ треба сарађивати али гледати своје интересе и јасно им рећи све то.

       - Постоји нека камуфлажа која иде за тим да Европљани кажу хоћемо, па поставе услове да их не можемо испунити - рекао је Додик и оценио да те услове за кретање ка Европи не би испунило пола земаља које су сада чланице ЕУ и да то говори о њиховој стварној намери.

       Он је додао да сама чињеница да су преварили Северну Македонију, која је испунила веома драматичне и тешке услове за власт, јасно говори у ком статусу је Европа и на који начин она посматра регион.

       - Они хоће овде да пацифизирају овај простор, а не да га интегришу, а да су имали озбиљне намере могли су то да учине, као што су учинили са Бугарском и Румунијом и да их кроз то граде као дeо европског амбијента, међутим то нису учинили - оценио је Додик.

       Додик је оценио да ће ЕУ само држати у близини земље западног Балкана, а уколико и одлучи да их интегрише, Унија, која је пуна својих проблема, изгледаће сасвим другачије.

       - Њима је важно да се ми овде крчкамо и да немамо значајнији напредак, што говори и њихово понашање у вези са пандемијом вируса корона, како су на почетку били неефикасни, нефер, а сада око вакцина шаљу поруке - прво ћемо ми вакцинисати своје становништво, а ви, пошто сте људи другог реда, сачекајте мало - рекао је Додик.

       Додик сматра да шансе БиХ да добије кандидатски статус у ЕУ нису веће због тога што је Савет министара у протеклој години донио неколико битних закона који су били на чекању дужи период.

       Он је подсетио да се тражи измена закона о Високом судском и тужилачком савету /ВСТС/, о јавним набавкама и сукобу интереса, напомињући да је то само једна од фаза, односно четврта или пета мера од 14 колико има у препорукама.

       - Дакле, док не испуните све те препоруке, не може, а ово је само дајте да се привидно живи и да се покаже да се нешто креће - додао је Додик.

       Он је нагласио да је ова три закона наметнуо високи представник, да су то надлежности које припадају ентитетима, да их је креирала међународна заједница која жели нову легитимизацију за те законе тако што би се гласало кроз њихове измене и допуне.

       Додик је запитао зашто нису ставили ону меру која каже да БиХ не може добити статус кандидата ако постоји високи представник или судије Уставног суда, што такође пише у 14 препорука.

       - Нама кажу то ћемо за пет-шест година, то значи да нико нема намеру да разговара о статусу кандидата у овој години. Све је то нека илузија, подваљивање, у коме неко треба да оправда овдје своју високу амбасадорску плату - навео је он.

       Он је навео да је ПИК самоорганизована група земаља, која мисли да управља БиХ. "Али, све што су урадили и дали подршку високом представнику показало се лошим и немогућим за БиХ, те је довело на позицију потпуног распада и нефункционисања. Сада су се поново јавили неки који указују шта ми треба да радимо", рекао је Додик.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари