Додик: Тражили смо став - ко нападне ма коју српску заједницу, поготово РС, напао је и Србију

„АКО СДА НЕ ПОВУЧЕ ДЕКЛАРАЦИЈУ – СРПСКА НЕМА ПРАВО ДА БУДЕ НЕОПРЕЗНА И НАИВНА“

* „Међународни фактор је обезбедио да на простору Федерације БиХ остане шест фабрика наоружања и муниције, а у Републици Српској ниједна. На различите начине покушава организовати и одређена војна структура, а још се враћају ратници из Сирије који су се борили на страни Исламске државе. Све то, заједно са порукама декларације СДА, угрожава осећај стабилности“

* „Од Србије смо тражили да нам помогне, у ситуацији да то будепотребно, са становишта оспособљавања наших безбедносних јединица јер не треба бити наиван“

______________________________________________________________________

        СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је на данашњем састанку у Београду тражено да се јасно поручи да је било какав напад на било коју српску заједницу, поготово Републику Српску напад на Србију.

        Додик је рекао да су на данашњем састанку информисали председника Србије Александра Вучића и премијера Ану Брнабић, настојећи да се обезбеди сагласност о питању евентуалне подршке Србије у одбрани Републике Српске.

        "Ми смо тражили, ја сам тражио од председника и раније, да се јасно пошаље порука да је било који напад на било коју српску заједницу, а поготово Републику Српску и напад на Србију", рекао је Додик на конференцији за новинаре у Београду, после састанка са Вучићем и представницима парламентарних странака из Републике Српске.

        Он је напоменуо да је међународни фактор обезбедио да на простору Федерације БиХ остане шест фабрика наоружања и муниције, а у Републици Српској ниједна, да се на различите начине покушава организовати одређена војна структура, као и да се враћају ратници из Сирије који су се борили на страни Исламске државе, те да све то, заједно са порукама декларације, угрожава осећај стабилности.

        "Од Србије смо тражили да нам помогне, у ситуацији да је то потребно, са становишта оспособљавања наших безбедносних јединица јер не треба бити наиван", рекао је Додик.

        Додик је поновио да је декларација, који је прошлог викенда усвојио Конгрес СДА, документ свих бошњачких политичких партија.

        "Њихов трајни циљ је да нема ни Срба ни Републике Српске. Они желе БиХ за себе, у којој нема српског језика, у којој ће се осветити Србима, не само овде већ и у Србији", истакао је Додик.

        Он је додао да декларација не предвиђа постојање Републике Српске нити има могућности да се сачува српски национални идентитет, јер желе да промовишу босански национални идентитет и језик који би требало да уништи било какво постојање Срба на тим просторима.

        "Ми смо тако разумели и покушавамо да у Републици Српској изградимо политички консензус како бисмо дали јасан одговор. Тај одговор мора да буде снажан и јединствен у погледу односа према било каквој могућности да се та опредељења покушају реализовати", рекао је Додик и додао да су та опредељња од раније позната, а имају и подршку странаца.

        Он је истакао да су представници политичких партија из Српске јединствени у томе да се декларација осуђује, а да је место за креирање ставова Народна Скупштина.

        "Ићи ћемо на Народну скупштину, донећемо одлуку, предложићемо одлуку да било какав покушај реализације ових докумената тражи активацију наших права на самоопредељење до отцепљења. Мислим да је то нешто што треба да урадимо", истакао је Додик.

        Он је нагласио да је данашња јасна порука спремност да се брани Република Српска, а одмах затим вратити се дијалогу, Дејтонском мировном споразуму, очувању стабилности и мира.

        То би, каже Додик, подразумевало да СДА као најважнија политичка партија код Бошњака морала да повуче сва та документа, те да, уколико то не буде тако, Српска нема право да буде неопрезна и наивна.

        "Увек кад смо били наивни и када нисмо рачунали на наше државе, увек смо страдали и били побијени и то не треба да дозволимо у овом времену", рекао је Додик.

        Он је захвалио Вучићу и Брнабићевој за сву подршку коју дају Републици Српској, која износи више од 35 милиона евра, али да она износи далеко више ако се томе додају повратничке општине са већинским српским становништво у Федерацији БиХ.

        (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари