Додик: Тражићемо да конститутивни народи имају право референдума о свом статусу

У СТАНАРИМА СЕ ОСВРНУО НА СТАВ АМБАСАДОРА САД О ПРОМЕНИ ДЕЈТОНА И УСТАВА БиХ

* Нагласио да иницијативу за промене Устава БиХ славодобитно дочекују у Федерацији БиХ, мислећи да ће пренос надлежности бити покривен одређеним уставним променама

* Политичком Сарајеву и високом представнику поручио: „Све што сте нам мимо наше воље отели притисцима, малверзацијама и подметањима високих представника, наравно да нећемо легализовати. То нека избију себи из главе"

* "Верујем да је амбасадор Нелсон мислио да је ствар промена Устава на нама, а не на њему, и да се неће у то петљати. Дејтонски споразум је све решио и навео - уколико желе да се он мења, то могу да учине стране у БиХ, а то су Српска и Федерација БиХ. А БиХ у том смислу није страна, већ заједничка структура изведена из два ентитета

_______________________________________________________________________

       СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је данас да Република Српска не жели у НАТО, нити ће за то дати сагласност, док је за сваку врсту промена Устава БиХ потребан споразум два ентитета - Српске и Федерације БиХ.

       Поводом изјаве америчког амбасадора у БиХ Ерика Нелсона да треба реформисати Дејтонски споразум и Устав БиХ, јер грађани желе да буду дeо трансатлантске заједнице, Додик је рекао да то нису нове иницијативе.

       "Ако ми не дамо сагласност да БиХ иде ка НАТО, она у том смеру неће ни ићи, и то је јасно", рекао је Додик новинарима у Станарима.

       Када је реч о променама Устава БиХ, Додик је рекао да је иницијатива америчког амбасадора у том правцу добра, јер је увидeо где су проблеми у БиХ, а која, како каже, живи нелегално од Дејтонског споразума.

       "И то тако што је високи представник, тај масовни криминалац, отимао надлежности Српској и преносио их на ниво БиХ, иако она нема право на те надлежности", рекао је Додик.

       Он је подсетио да је тиме прекршен Дејтонски споразум, односно да су БиХ дате надлежности које нема по Уставу и то у областима финансија, одбране, правосуђа, обавештајно-безбедносне структуре и слично.

       Додик је истакао да иницијативу за промене Устава БиХ славодобитно дочекују у Федерацији БиХ, мислећи да ће пренос надлежности бити "покривен" одређеним уставним променама.

       Он је указао да то није успело ни у бутмирском ни у прудском процесу, па неће ни сада. 

       "Ми не бежимо од разговора о тим уставним променама, јер имамо разне идеје тог типа... Ако знамо да је у Вашингтону, у неком ранијем времену, у оквиру Клинтоновог тима, била опција да уколико Бошњаци или муслимани не успију убедити Србе да остану БиХ, зашто би се неко тога држао", рекао је Додик.

       Имајући у виду да је међународним конвенцијама утврђено право народа на самоопредељење до отцепљења и речено да су те конвенције изнад Устава БиХ, каже Додик, сматрамо да треба увести институт да конститутивни народи имају право референдума у вези са утврђивањем свог статуса.

       "То ће бити један од наших захтева да се укључи у Устав", рекао је Додик.

       Он је истакао да Дејтонски споразум не може бити изнад међународних конвенција нити повеље УН у том смислу.

       "Дакле, нисмо неспремни за ту врсту приче. Ствар треба вратити на поштовање изворног Дејтона, дајте да прво поштујемо Устав па ћемо се договарати. А све што сте нам мимо наше воље отели притисцима, малверзацијама и подметањима високих представника, наравно да нећемо легализовати. То нека избију себи из главе", рекао је Додик.

       Он је истакао да САД јесу важне, али да уставних промјена не може бити без сагласности Српске, ни наметањем, што ни раније није успевало.

       "Вјерујем да је амбасадор Нелсон мислио да је ствар промена Устава на нама, а не на њему, и да се неће у то петљати. Дејтонски споразум је све решио и навео - уколико желе да се он мења, то могу да учине стране у БиХ, а то су Српска и Федерација БиХ", рекао је Додик.

       Он је нагласио да БиХ у том смислу није страна, већ заједничка структура изведена из два ентитета који су примарни чиниоци.

       "Дакле, ако желите мењати Устав пре тога је потребан споразум и уговор између два ентитета, па тек онда да то иде у парламент... Нису тачна тумачења да је у том смислу потребна двотрећинска већина у парламенту", рекао је Додик.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари