Додик: Терорисање Срба у Црној Гори дошло је до зида, али се Ђукановић прерачунао

„МИ НИСМО БОСАНСКИ СРБИ, ЗА МЕНЕ ЈЕ УВРЕДА КАД МЕ ПИТАЈУ ШТА ИМА У БОСНИ“

* „Република Српска је у Босни и Херцеговини зато што мора, а не зато што хоће. Ја долазим из Републике Српске и овде представљам овај народ који је поносан што припада јединственом српском народу и ми живимо јединствен идентитет

* „Оспоравање Дана Републике Српске 9. јануара само је део укупних оспоравања саме Републике Српске. Оспорен је зато што је 9. јануар постао идентитетски моменат за Републику Српску. Споран је зато што је Српска настала у тренутку када није било оружаних сукоба на простору БиХ, као израз политичке воље српског народа, а они би да темеље Републике Српске доведу у питање“

* Нагласио је да ће Српска по питању Косова пратити позицију Србије и додао: „Вучић је успео једну ствар која је капитална, коју су пре њега сви сматрали готовом, а то је да врати питање Косова на позицију да се више о Косову не може разговарати без Србије. И што би Србија сада журила? Може Приштина да уводи таксе и тако даље али, и онај што је ухапшен пре неки дан је морао да доведе мајку на лечење у Србију - што је није водио на неко друго место?

* „Кључно питање за нас је пут Београд-Бањалука, постаћемо временски повезани за не више од два сата, што мијења квалитет живота. Вјерујем да ћемо за пет година завршити ауто-пут и спојити га са Србијом и то ће бити понос нас Срба на овим просторима. То ће нас трајно, у сваком смислу, још више повезати са Србијом

________________________________________________________________________

        СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да Републику Српску, 28 година од њеног настајања, види стабилном, институционално сређеном, са изазовима који су остали готово исти.

        Додик је за магазин Седмица Првог програма Радио Београда рекао да су људи у Српској научили да без државе нема слободе за Србе.

        "То видимо било где - данас у Црној Гори, Федерацији, Хрватској, било где. Тамо где Срби нису имали државу они су и страдали, тако се страдало у Другом светском рату где смо остали у оквиру, односно насилно, Независне државе Хрватске где је прогон Срба био тог обима да је готово укупно становништво било угрожено егзекуцијама, убиствима и тако даље. И, ми то савршено добро знамо",  рекао је Додик.

        Нико, каже, не треба да "сумња у наше уверење да је Република Српска трајна, недодирљива и да више него икада разумемо да је она данас израз наше воље и да зависи од нас самих".

        "Ми смо део јединственог српског народа, где год се он налазио. Ми нисмо никакви босански Срби и ако хоће неко да нас увреди овдје онда нас тако може назвати, једнако, као и кад дођем у Београд кад ме неко пита: `Шта има у Босни?`, то ми је увреда. Ја долазим из Републике Српске и овде представљам овај народ који је поносан што припада јединственом српском народу и ми живимо јединствен идентитет",  истакао је српски члан Председништва БиХ.

        Поновио је да је Република Српска у Босни и Херцеговини зато што мора, а не зато што хоће, а да је оспоравање 9. јануара као Дана Републике Српске само део укупних оспоравања саме Републике Српске.

        "Оспорен је зато што је 9. јануар постао идентитетски моменат за Републику Српску. Споран је зато што је Република Српска настала у тренутку када није било оружаних сукоба на простору БиХ, што је настала као израз политичке воље српског народа и они су хтели да темеље Републике Српске доведу у питање, јер онда доводите у питање све оно што се десило након тога", истакао је Додик.

        Срби, каже, остају при чињеници да је њихов Дан Републике 9. јануар.     

        "Ми ћемо га славити са нашим пријатељима који то хоће и који нам дају подршку. Нама је важније да ту буду кинески, руски амбасадор, да буду представници власти из Србије и то је оно што нама треба", каже Додик.

      О ситуацији у Црној Гори, после усвајања Закона о слободи вероисповести, није желео да говори као члан Председништва БиХ, већ као припадник српског народа.

        "Овај народ сматра да је терорисање Срба у Црној Гори дошло до зида, да је, напросто, игнорисање српских националних обележја у Црној Гори и српског националног права до те мере отишло и ескалирало да Срби морају да се окупе, и ја подржавам наше људе у Црној Гори", каже Додик.

        Сматра да се Мило Ђукановић "прерачунао" те да ће усвајање закона само хомогенизовати Србе око тог питања.

        "Исто тако, без икаквих оклевања, подржаћемо политичке напоре српске заједнице у Црној Гори да се избори за свој политички статус, да буде део тог укупног система и друштва, да не може нико да их игнорише, у смислу да их нема тамо. Само зато што су Срби нема их у јавном сектору, нема их на пословима које други лако добијају", сматра Додик.

        Црногорце гледа као "препотентне, који мисле да су најпаметнији и да све најбоље знају".

        "Ја не доводим у питање њихову државност те врсте, али доводим у питање положај Срба у Црној Гори. Он је катастрофалан. Многе људе из Црне Горе срећем, из тог разлога већ седам, осам година не идем у Црну Гору. Био сам само једном и то у околини Никшића на освештавању једног храм",  каже Додик.

        Поводом објављивања докумената британске владе о Сребреници, у којима се наводи да руководство Републике Српске није имало план да освоји Сребреницу, Додик подсећа да су пре неколико година отворена и документа Уједињених нација, где су наведене исте ствари као у документу британске владе.     

        "Нама Србима је интерес да се направи објективан извештај, веома објективан и да буду укључени људи који ће моћи да својим личним ауторитетом изнесу тачност тих података. Па ће се видети, када узмете читав простор бивше Југославије, да је најстрадалнији народ, и у овом последњем рату, српски народ", поручује српских члан Председништва БиХ.

        Оценио је да Србија нема више потребу за дијалогом о КиМ.

        "Ми тамо треба да заштитимо наш интерес. То што у Бриселу нама представљају као своју добру вољу, која је у суштини против нас, против Срба, у целини је прошло време, јер земље Европске уније признају Косово, а онда траже од нас разговор", напомиње Додик.

        Добро је, каже, што је Косово поново отворено као питање.

        "Александар Вучић је успео једну ствар која је капитална, коју су прије њега сви сматрали готовом, а то је да врати питање Косова на позицију да се више о Косову не може разговарати без Србије. И што би Србија сада журила? Може Приштина да уводи таксе и тако даље али, и онај што је ухапшен пре неки дан је морао да доведе мајку на лечење у Србију - што је није водио на неко друго место?", указује Додик.

        Према његовим речима, Српска ће по питању Косова пратити позицију Србије.      

        "Република Српска није дала да Босна и Херцеговина призна самопроглашену независност Косова и то је наш став", каже Српских члан Предсједништва БиХ.

        Својим највећим успехом у 2020. Милорад Додик би сматрао још веће приближавање Републике Српске Србији.

        "У томе нас не може нико зауставити, ако ми само себе не зауставимо. И то неће ићи ни на чију штету", каже Додик.

        Подсетио је да је изграђен ауто-пут од Бањалуке до Добоја, те да је намера да се од Добоја до Бијељине изгради пут наредних година и да се онда на Рачи споји са краком који се већ гради од Кузмина до Раче.

        "Кључно питање је пут Београд - Бањалука, то значи да ћемо бити временски повезани за не више од два сата, што мења квалитет живота. Верујем да ћемо за пет година завршити ауто-пут и да га спојимо са Србијом и то ће бити понос нас Срба на овим просторима и то ће нас трајно, у сваком смислу, још више повезати са Србијом", каже Додик.

        (РТС)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари