Додик: Супротставићемо се Уставном суду БиХ, можда ћемо га и одбацити – шта год рекла Европа

НАГЛАСИО ДА ЈЕ ЊЕГОВ РАЗГОВОР СА ПУТИНОМ ОДИСАО ПУНИМ ПРИЈАТЕЉСТВОМ И РАЗУМЕВАЊЕМ

* „Република Српска има ресурсе да одговори на одлуку Уставног суда БиХ да стави ван снаге Закон о непокретној имовини и да ће то учинити веома снажно. Чим буде прилике, биће предложен нови закон са истим садржајем. Доносићемо сваки пут нови, ако се буду укидали. Српска ће се одсудно борити. Пошто је поништен претходни закон, донећемо нови  јер нема другог начина борбе

* „Ако не можемо да обезбедимо свој уставни статус у БиХ, шта ћемо онда у БиХ? Можда ћемо морати донети још једну неочекивану одлуку

* „Путин је заинтересован за стање (код нас), не како то приказују у Сарајеву и на Западу. Он жели да разуме у каквом стању се налазе пријатељи. На крају је рекао важну ствар: да смо ми пријатељи, да он нас препознаје као такве, и да он никада пријатеље неће оставити, како год то разумели ови на Западу, или у Сарајеву које користи бенефите наших добрих односа са Руском Федерацијом и Путином јер ће и Сарајево имати  готово идентичну цену гаса

* „Важно је и да овдје почне да се учи руски језик. Енглески и руски језик ће бити доминантни језици

_______________________________________________________

         СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да ће Српска бранити своју уставну позицију и да ће снажно одговорити на одлуку Уставног суда БиХ да стави ван снаге Закон о непокретној имовини Српске.

       Истакао је да би се Уставни суд БиХ другачије понашао да постоји јединство у Српској.

       „Очекујемо снажну скупштинску већину и Владу, као и јаку структуру Српске у Сарајеву. Тако ћемо дати снажан одговор", рекао је Додик за РТРС.

       Навео је да може бити и одбачен Уставни суд БиХ као институција без обзира што они прете да је кривично дело ако се не спроводе одлуке тог суда.

       „То су измислили да би ово радили. Када Уставни суд не ради у складу са Уставом БиХ - ко је онда одговоран?", упитао је Додик.

       Ако буде снажна скупштинска структура и снажна Влада, каже Додик, даћемо одговоре.

       „Остати и трпети ово значи да ће нам једног дана одузети електране, путеве и шуме, да ће све прогласити за надлежност БиХ, што није. Они су измислили неки континуитет БиХ. БиХ има континуитет на међународном плану, али не и на унутрашњем плану. БиХ припада само оно што изричито пише у Уставу, а све остало припада ентитетима", рекао је Додик.

       Подсетио је да у Уставном суду седе два странца, један из Швајцарске и један Албанац, додајући да се не може очекивати да ће они доносити благонаклоне одлуке.

       "Мораћемо се томе супротставити, шта год рекла Европа", рекао је Додик.

       Он је истакао да ће Република Српска бранити свој статус и уставну позицију.

       "Ако не можемо да обезбедимо свој уставни статус у БиХ, шта ћемо онда у БиХ? Можда ћемо морати донети још једну неочекивану одлуку", истакао је Додик.

Ни Ешдаун се није усуђивао да дира у уставну

материју, а нелегални Шмит – покушава

       Српски члан Председништва БиХ у Требињу је рекао да Република Српска има ресурсе да одговори на одлуку Уставног суда БиХ и да ће то учинити веома снажно.

       Поводом јучерашње одлуке Уставног суда БиХ да стави ван снаге Закон о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти Републике Српске, Додик је рекао ће, чим буде прилике, бити предложен нови закон са истим садржајем, те да ће доносити сваки пут нови, ако се буде укидао.

       - Српска ће се одсудно борити. Пошто је поништен претходни закон, донећемо нови  јер нема другог начина борбе - рекао је новинарима у Требињу.

       Нагласио је да „БиХ није надлежна ни за какав сегмент када је реч о имовини“, те да је „Уставни суд БиХ је антиуставна институција која се крије иза приче да су његове одлуке обавезујуће“.

       - Нема ниједне земље на свету у којој се децидно каже да су одлуке уставног суда обавезујуће већ је то предвиђено за недоречене, пропале, недовршене земље - рекао је Додик.

       Уколико такве активности буду ригорозне, Додик је нагласио да ће изазвати такву реакцију у Српској која ће довести до тога да она неће остати у БиХ јер Српској нису потребни такав суд и право које нико не поштује.

       Он каже да је очигледно да је Уставни суд БиХ инквизицијски што се тиче Републике Српске и да хоће да проблематизује све што је Уставом и Дејтонским споразумом дато Републици Српској

       Он је подсетио да је Републици Српској раније одузет финансијски систем, да је дерогиран, а сада се долази до имовине.

       Додик је напоменуо да одлука Кристијана Шмита о томе није објављена у Службеном гласнику, да није ваљана и неће се примењивати.

       Додик је подсетио да се ниједан високи представник, чак ни Педи Ешдаун, није усудио да задире у уставну материју, а да „нелегални то покушава“.

       Додик је подсетио да ништа не би постојало од Српске да се њена власт у претходном периоду није константно борила за интересе Републике, те да је потребно комплетно јединство и руководство које се неће међусобно свађати већ решавати проблеме.

       - Само јединствен однос институција Републике Српске је неопходан јер није свеједно када Народна скупштина једногласно донесе неке важне одлуке - рекао је Додик.

       Он је изразио уверење да ће институције власти тако функционисати након избора и позвао народ да о томе добро размисли.

       - Ако ови избори покажу да је била воља народа да се различите, непомирљиве структуре укључе у систем власти, то ће довести до дестабилизације Републике Српске, а у дестабилизацији имамо многе аждаје које само чекају да нас прогутају. Зато се јединство мора обезбедити - упозорио је Додик.

       Он је додао да неке параевропске структуре покушавају наметнути како ће се производити и трговати струјом и да траже да се ограничи рад термоелектрана, док се у Немачкој активирају.

       Због тога, како је рекао, Српска мора да води рачуна о себи и уздати се само у своје снаге и јединство.

Додик: Русија спремна да изгради

гасовод и две електране

         Састанак са председником Русије Владимиром Путином је био веома успешан, конструктиван, коректан и конкретан и најважније је да ми наставимо нашу сарадњу која се огледа у томе да је Русија спремна да инвестира и изгради гасовод и двије електране, рекао је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик.

       - Они су донијели све њихове одлуке на највишем нивоу. Оно што је овде кочница је пролазак испод Дрине који се потпуно неразумно спречава од стране муслиманског Сарајева и муслимана. Верујем да ћемо наћи начина да то питање решимо - истакао је Додик.

       Поручио је да ће Српска морати да почне да води рачуна да и да се истим њиховим аршинима мјери и однос Српске према Федерацији и ако не може другачије,  да се на тај начин покуша доћи до решења.

       - Важно је да то почнемо чинити што је пре могуће - рекао је Додик.

       Нагласио је да је овај састанак са Путином један од најкориснијих које су имали.

       - Разговарали смо о нашој сарадњи, упознао сам председника Русије и са финансијским и економским стањем у Републици Српској - рекао је Додик и нагласио да је једна од тема била и енергетска ситуација.

       - Добио сам одређене гаранције да ћемо наћи начина да Република Српска добије потребне количине, и да ће то бити што се тиче гаса, у оквиру досадашње цене. То значи да је то негде 460-480, зависно од транспортних услуга, за разлику од Европе плаћа од 2.000 до 3.000 а вероватно ће на зиму бити далеко више - сматра Додик.

       Нагласио је да је разговор одисао пуним пријатељством и разумевањем.

       - Путин је заинтересован за стање, не у смислу како то приказују у Сарајеву и на Западу, он жели да разуме у каквом стању се налазе пријатељи. На крају је рекао важну ствар: да смо ми пријатељи, да он нас препознаје као такве, и да он никада пријатеље неће оставити, како год то разумјели ови на Западу, или у Сарајеву које користи бенефите наших добрих односа са Руском Федерацијом и Путином јер ће и Сарајево имати  готово идентичну цену гаса“.

Додик: Важно да се у Српској

почне учити руски језик

         Додик је истакао  данас да у Русији студира 45 студената из Републике Српске.

       - Интерес је велики и биће још већи очигледно. Русија нуди услове као за домаће студенте. Важно је и да овдје почне да се учи руски језик. Енглески и руски језик ће бити доминантни језици - поручио је Додик.

       На састанку са председником Руске Федерације Владимиром Путином Додик је истакао да је било речи и о руско-српском храму у Бањалуци и њиховој заинтересованости око помоћи у уређењу и опремању Храма, преноси РТРС.      

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари