Додик: Стране судије смо имали право да избацимо из Уставног суда БиХ још пре 20 година

НАРОДУ ПОРУЧИО ДА НЕМА ЗБОГ ЧЕГА ДА БРИНЕ, РЕЧИМА: „ОВО ЈЕ ПОЛИТИЧКА ТУЧА“

* Нагласио да је са последњом одлуком УС БиХ пређена црвена линија јер би њоме да Српској узму територију величине општине Требиње

* Заједно са ХДЗ, наредне седмице у процедуру ће бити упућен текст закона о Уставном суду БиХ у којем неће бити троје страних судија и у којем неће бити омогућено прегласавање ни једног конститутивног народа

________________________________________________________________________

        МИЛОРАД Додик, председник СНСД,изјавио је да ће идуће седмице у парламентарну процедуру бити упућен закон о Уставном суду БиХ у којем неће бити места за стране судије.

        Додик је ово рекао након проширене седнице Извршног комитета СНСД чија је кључна тема била актуелна политичка ситуација до које је дошло након што је Уставни суд БиХ оспорио члан Закона о пољопривредном земљишту Српске.

        Додик је поновио да је усвајање закона о Уставном суду БиХ у којем неће бити троје страних судија, што је случај сада и у којем неће бити омогућено прегласавање једног конститутивног народа, услов за рад у БиХ.

        Напоменуо је и да је Парламент БиХ на тај потез право стекао када је навршено пет година од потписивања Дејтонског споразума.

        Подсетио је да је у неколико наврата Република Српска покушала да тај предлог, са тим одредбама, стави на дневни ред, али да није било подршке од стране СДА.

        Нови предлог ће, истакао је, упутити заједно са ХДЗ-ом БиХ јер је питање рада Уставног суда БиХ и његовог састава постало приоритет за Српску, од којег неће одустати. Сви процеси ће, додао је, бити настављени када на то буде стављена тачка.

        - Сваки пут када стране судије дођу, седе по разним кулоарима са људима из међународне заједнице, добијају упутства за гласање. Биће занимљиво у будућности гледати како ће се неко негативно моћи односити према захтеву политичких представника два конститутивна народа – нагласио је Додик.

        На седници Комитета је подржано одржавање посебне седнице Народне скупштине Српске која је заказана за понедељак. Договор је да закључци политичких партија буду утврђени пре седнице, а да се током заседања јавности обрате шефови клубова посланика.

        - Уставни суд БиХ је донео неуставну одлуку. За Републику Српску је важно да буде очувано јединство. Ово је уставна и политичка малверзација. Овим се прешла црвена линија наших односа. Овај суд је накарада правосудних система у којем делују три страна суца и два доскорашња потпредседника СДА - рекао је Додик.

        Треба, како је рекао, поштовати одлуке правосуђа, али оне засноване на праву што у овом, последњем случају није случај.

        - Ово је превара, подвала Србима и ако Срби из Републике Српске пристану да се у континуитету крећемо на овај начин, то значи да ћемо за неколико година изгубити сваки смисао. Одлуком је обухваћено 90.000 хектара. То је територија Требиња. Урушава се и дејтонски принцип 51 наспрам 49 одсто – рекао је Додик.

        Приступ који је заузела Српска на последњем састанку код председнице РС Жељке Цвијановић је, како је додао, дошао као предлог опозиције, а који је владајућа структура прихватила.

        - Биће интересантно видети како ће се понашати према свом приједлогу. За Српску је битно јединство. То је једини начин да решимо ово питање – рекао је Додик који је и српски члан Председништва БиХ.

        На сцени је сада, како је рекао, политичка туча па „народ нема потребе да брине“.

        Поново је позвао на дијалог о стварима у БиХ.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари