Додик: Српској БиХ неће сметати ако у њој буде имала далеко више самосталности

ИНТЕРВЈУ СРПСКОГ ЧЛАНА ПРЕДСЕДНИШТВА БиХ СЛОБОДНОЈ ЕВРОПИ И ИЗЈАВЕ СРНИ СПУТЊИКУ

* „Никакве приче нема да предузимамо некакве мере у вези са дисолуцијом. Када се о томе говори, говори се само у некој могућој, евентуално, далекој будућности уколико се не буде успешно у реализацији договора и уважавања наших ставова

* „Политичким Бошњацима вероватно је тешко да прихвате само постојање Републике Српске. Али, и за нас Србе је тешко схватање да смо у оквиру БиХ

* „Ми смо спремни да прихватимо оно што Бошњаци желе - да се сачува БиХ као држава на садашњој територији, али - морамо имати далеко више аутономије него што данас имамо. Ако је могуће то изградити, онда је и будућност БиХ извесна"

* „Никада нисам са Америком полемисао о томе шта она ради у Африци или Индокини, Јужној Америци, али сам имао став о ономе што су неки људи бивше америчке администрације радили овде, кршећи Дејтонски мировни споразум. То се некоме није свиђало, па су одлучили - два дана пре доласка новог председника Америке Доналда Трампа - да ми наметну санкције. Не осећам никакав терет тога, нити имам потребе да се скидају или одржавају. Сасвим ми је свеједно

_______________________________________________________________________

        СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да Република Српска покушава да обезбеди што више помоћи у време епидемије вируса корона и да је захвална земљама које су уважиле њене интересе и захтјеве, међу којима су Русија, Србија, Мађарска.

        Додик је навео да је тражио помоћ од руског министра иностраних послова Сергеја Лаврова, након чега су у Републику Српску стигли тимови руских стручњака, те нагласио да би и Федерација БиХ /ФБиХ/ добила помоћ из Русије да је послала захтев, али да то федерални органи нису учинили.

        Он је за Радио Слободна Европа подсетио да су и Мађарска и Србија упутиле помоћ и Републици Српској и ФБиХ.

        Додик је нагласио да је сведок да је оно што су људи из ФБиХ тражили од Србије, то и добили.

        "Србија је идентично одобрила и ФБиХ и Републици Српској пшеницу, соју, кукуруз и све што је било потребно", навео је Додик и додао да је Србија одговорила и на захтев за помоћ општине Горажде.

        Говорећи о аранжману са Међународним монетарним фондом /ММФ/, Додик, који је и лидер СНСД-а, рекао је да је сада императив имати могућност да се помогне привреди, те оценио да је тај аранжман повољан и да ће омогућити да се санирају губици и покрене привреда.        „Када говоримо о штети, ми смо у Републици Српској израчунали да већ сада, поред пада јавних прихода, који је знатан, имамо и штету у привреди, и локалним заједницама. Када би се то морало кумулативно изразити, онда је то сигурно негде око 700-800 милиона КМ", навео је Додик.

        Он је рекао да је Српска опредељена да тај новац упути, пре свега, у компензациони фонд, да би извршили плаћања за све ванредне трошкове за медицински сектор, а знатан дио тог новца малој привреди и оним предузећима која не раде, да им помогне да поново крену. 

Инцко је могао да смисли бољу пакост

од злоупотребе особља ОХР-а

        Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је Срни да је понашање упосленика Канцеларије високог представника /ОХР/ најбоља потврда да је годинама у праву када тврди да је ОХР паразитска и недобронамерна организација, на коју је бачено невероватно много новца.

        "У тренутку док се сви боримо да спасавамо животе људи, који су нападнути од реалног вируса, неко би да се ми бавимо непостојећим претњама анонимним службеницима једне пропале међународне фирме", рекао је Додик замољен да прокоментарише захтев запослених у ОХР-у за додатним обезбеђењем јер се "осећају несигурно" због његове изјаве да је ОХР непријатељска организација за Србе.

        Српски члан Председништва БиХ оценио је да је Валентин Инцко за плату од 24.000 евра могао да смисли бољу пакост од злоупотребе особља коме је надређен.

        "Четрнаест година понављам став о ОХР и занимљиво је да се након 14 година неко осети угроженим. Прича је толико неозбиљна да се ту не може много шта озбиљно рећи. Ако мисле да ће таквим понашањем мене натерати да променим став о понашању ОХР-а, грдно се варају", поручио је Додик.

Нема поверења док Уставни суд БиХ доноси

одлуке неприхватљиве за Српску

        Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да ништа није завршено у смислу изградње система у БиХ, наводећи да поверење не може да се гради док Уставни суд БиХ са два Бошњака и три странца, понекад и два Хрвата, доноси мере неприхватљиве за Републику Српску.

        "Нека питања морају да буду јасна. Имате Устав који сви знамо да читамо, а не да се појединачним мерама, накнадно, редефинише. Имате једну ситуацију написану у Уставу и сасвим другу која је постављена у стварном животу. То су ствари које се морају решавати", рекао је Додик за Радио Слободна Европа.

        Он наглашава да је само погрешно мислити да одлуке које је наметнуо високи представник могу да преживе "уколико им ми не дамо нову верификацију".

        "Кад кажем ми, мислим - сви у БиХ", истакао је Додик.

Са Метјуом Палмером

        Он је рекао да на дневном реду у Републици Српској није никаква дисолуција и да се иза проглашења ванредног стања због вируса корона нису криле сепаратистичке намере.

        „Напросто одбрамбено-здравствене мере које смо требали спроводити. Никакве приче нема да предузимамо некакве мере у вези са дисолуцијом. Када се о томе говори, говори се само у некој могућој, евентуално, далекој будућности уколико се не буде успешно у реализацији концепта договора и уважавања наших ставова. Погледајте, све се дигло око ванредног стања. У Српској ће вероватно Влада око 10. маја предложити Скупштини да укине одлуку о ванредном стању и да вратимо у стање ванредне ситуације, где ће парламент несметано поново почети да ради", навео је Додик.

        Додик истиче да је политичким Бошњацима вероватно тешко да прихвате и само постојање Републике Српске.

        "И за нас Србе је тешко схватање да смо у оквиру БиХ", нагласио је српски члан Председништва БиХ.

        Он сматра да и ту треба тражити помирење, неку врсту уважавања, да се прекине са тим сталним надговарањем о надлежностима, да се једног дана подвуче црта и каже - нећемо дирати, идемо сад да развијамо тај систем, а не упорно, сад кад је нестао високи представник са тим мерама које је доносио, појављује се у истом концепту развлашћивање Републике Српске.

        "Ми смо спремни да прихватимо тај обим којег Бошњаци желе, да се сачува БиХ као држава на садашњој територији, али, исто тако, морамо имати далеко више аутономије него што данас имамо. Ако је могуће то изградити, онда је и будућност БиХ извесна", каже Додик, одговарајући на питање због чега је недавно рекао да, уколико би БиХ била функционалнија, не би било потребе да се говори о одвајању Републике Српске.

        Он сматра да Република Српска са већим степеном самосталности у оквиру БиХ не би требало да иком буде проблем и да у том погледу Република Српска не би тражила никакво друго решење.

        Говорећи о честим оптужбама опозиције у Републици Српској и појединих политичара да се та прича о сецесији користи онда када постоји неки проблем са којег треба да се скрене пажња, Додик наводи да свако има право на мишљење, те да је опозиција у Српској политички стерилна, без икакве идеје и талента за било шта.

        Додик, који је и лидер СНСД-а, каже да ће у политици бити све док има подршку народа, да није ирационалан и да мисли да не треба забадати прст у око, али исто тако и да треба одговорити адекватно.        "Већ 12 пута, од локалних до општих избора, су показали да добијамо континуитет подршке овог народа. Нажалост, неки странци то нису хтели да прихвате и организовали су одређене подршке противницима и не може се очекивати да имамо коректне односе. Ако се политички нешто односи на БиХ, мислим да смо ми аутентични и да не требају да се петљају људи са стране. Уколико се они баве питањима у БиХ, онда мој одговор мора да буде", каже Додик.

        Он је додао да никада није са Америком полемисао о томе шта она ради у Африци или Индокини, Јужној Америци, али је имао став о ономе што су неки људи бивше америчке администрације радили овде, кршећи Дејтонски мировни споразум.

        "То се некоме није свиђало, па су одлучили два дана пре доласка новог председника Америке Доналда Трампа да наметну санкције мени. Не осјећам никакав терет тога, нити имам потребе да се скидају или одржавају. Сасвим ми је свеједно", поручује Додик.

Опет ћу позвати људе пореклом са

Балкана да гласају за Трампа

        СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да ће људе са Балкана поновно позвати да подрже Доналда Трампа на америчким председничким изборима јер сматра да може вратити САД себи и развити их до мере да брину о унутрашњим питањима, а не о онима везаним за Републику Српску.

        Додик сматра да Трмп може боље поставити корелацију између земаља јер је бизнисмен и да ће то бити боље него да Америка добије предсједника који ће бити милитантан и који би могао свијет окренути наглавачке.

        Напомињући да се стара америчка администрација показала готово непријатељском у БиХ, подржавајући високог представника у одузимању овлаштења, Додик је рекао за "Спутњик" да Американци овде више ништа не могу наметнути.

        Подсетио је да су Американци и 2014. године покушали да организују опозицију у Српској, медије и све против њега, па ни тада нису успели:

        „Овде о томе одлучује народ и они то морају разумети. Ја ћу остати овђе док ме народ бира, а не докле ме хоће или неће Американци, јер да се њих тицало, ја овде не бих био већ десет година“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари