Додик: Српска неће увести санкције Русији – ми на томе дугорочно добијамо

„ШЕСТ АМЕРИЧКИХ СЕНАТОРА ТРАЖИ КЛАСИЧНУ ОКУПАЦИЈУ БиХ И НЕПОТРЕБНО ДИЖЕ ТЕНЗИЈЕ“

* „Будућност српске омладине није у БиХ него у Републици Српској која треба да буде место окупљања, а БиХ би требало да се разиђе на миран начин

* „Заробљени ум Шефика Џаферовића иде за тим да су западњаци против Руса, а да БиХ нешто губи због неувођења санкција Русији. Они трче да се подметну свагде, а ми не желимо да на тај начин гледамо свет. Русија је наш и економски и политички партнер

* „Нас одавде нико неће отерати ни померити, јер Република Српска је држава, која може да се брани и којој не треба и не сме да се прети. Овде рата неће бити. Република Српска има своју територију, политичку и институционалну власт, укључујући становништво, и то је, у по међународним стандардима држава

__________________________________________________________

       СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је Срни да је иницијатива групе америчких сенатора да буде донесен закона којим би се осигурало да НАТО распореди војну мисију у БиХ, уколико Русија буде блокирала наставак мандата ЕУФОР-а у новембру ове године, окупација и непотребно дизање тензија.

       Замољен да прокоментарише иницијативу сенатора да Америка искористи свој утицај у НАТО-у да охрабри планирање и подршку међународних војних снага за одржавање и сигурног окружења у БиХ, посебно ако Русија блокира наставак мисије ЕУФОР-а на седници Савета безбедности УН-а, и да се ојача штаб НАТО-а у Сарајеву, Додик је рекао за Срну да нико није оспорио мандат ЕУФОР-а и да ова иницијатива представља класичан пример окупације суверене земље.

       Додик је поновио да је БиХ стабилна и мирна.

       „Што се тиче унутрашњих немира и угрожавања безбедности, БиХ је у том погледу стабилна. Политика Републике Српске је јасна - мир и војна неутралност", поручио је Додик.

       Он је данас на Јахорини рекао да будућност српске омладине није у БиХ него у Републици Српској.

       Додик је истакао да је Република Српска та која треба да буде место окупљања, те сматра да би БиХ требало да се разиђе на миран начин.

Милорад Додик, на паради

на Црвеном тргу

       За последње изјаве бошњачког члана Председништва БиХ Шефика Џаферовића, Додик је рекао да "његов заробљени ум иде за тим да су западњаци против Руса", а да БиХ нешто губи због неувођења санкција Русији.

       „Ја мислим да ми дугорочно добијамо. Ми нећемо увести санкције Русији, као што они трче да се подметну свагде, ми не желимо да на тај начин гледамо свијет. Русија је наш и економски и политички партнер", истакао је Додик.

       Додик је навео да Република Српска не жели да прекине сарадњу ни са земљама ЕУ, али да није проблем ако они желе да је прекину.  

       „Ово више говори о томе да то што Џеферовић говори јесте да је БиХ неодржива", истакао је Додик.

       Он се успротивио учесталим покушајима већег броја сарајевских политичара да мајоризују и Србе, као и Хрвате, и тако угрозе заједнички опстанак конститутивних народа у БиХ, супротно Дејтонском споразуму.

       „Нас одавде нико неће отерати ни помјерити, јер Република Српска је држава, која може да се брани и којој не треба и не сме да се пријети. Овде рата неће бити. Република Српска има своју територију, политичку и институционалну власт, укључујући становништво, и то је, у по међународним стандардима држава", појаснио је Додик.

       Он је додао да Српска ништа не жели од Федерације БиХ, али да је боли то што у том ентитету Срби живе лоше.

       „Република Српска је неупитна ствар, а прије ће бити да ће нестати БиХ. Република Српска није сама, никад није била јача и никад боље није стајала и никада није као данас имала своје пријатеље у региону и свету", закључио је Додик.

       Региструјте се на нашем Telegram   каналу: https://t.me/faktorga

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари