Додик: Сребреница је озбиљна подвала Бошњака и дела света, Срби су на правој страни историје

„ДОК СЕ ЈА ПИТАМ –БиХ НЕЋЕ НАПРАВИТИ НИ ЈЕДАН КОРАК КА ЧЛАНСТВУ У НАТО“

* „У последње време нигде од НАТО-а нисте чули да је БиХ на путу интеграција, већ су рекли `на путу сарадње`“, рекао је Милорад ДОДИК новинарима у Бањалуци поводом тврдњи СДС-а и ПДП-а да БиХ иде у НАТО

* Подсетивши на недавну изјаву бившег бошњачког члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића да нема учлањења и пута БиХ у НАТО ако на то не пристану Срби, указао: „Изетбеговић то није говорио док је са њим у Председништву БиХ био Младен Иванић, који је усвојио војну стратегију. Изетбеговић ово говори управо сада када смо ми из Републике Српске довели то у питање, закочили и не дозвољавамо да иде“

* „Сребреница је озбиљна подвала Бошњака и дела међународне заједнице. Ту нема истине. То се показује и на случају генерала Миломира Савчића којег прогоне док се кривац за Добровољачку, Ејуп Ганић, слободно шета по сарајеву. За Сребреницу треба ваљана  комисија која би могла да утврди страдања свих у то време, и Бошњака и Срба у том региону и да то оставимо покољењима као рашчишћену ствар“

* Суд БиХ забранио је генералу Миломиру Савчићу, председнику Борачке организације Републике Српске (БОРС), напуштање БиХ и наложио одузимање путних исправа

____________________________________________________________________

          СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да нема пута БиХ у НАТО и да ниједан интегративни корак према тој војној организацији неће бити учињен док он обавља функцију на којој се налази у Председништву БиХ и води Републику Српску заједно са председником Жељком Цвијановић и другим функционерима.

         "У последње време нигде од НАТО-а нисте чули да је БиХ на путу интеграција, већ су рекли `на путу сарадње`", рекао је Додик новинарима у Бањалуци поводом тврдњи СДС-а и ПДП-а да БиХ иде у НАТО.

         Додик је нагласио како није могао, али би волио да јесте, да укине Акциони план за чланство у НАТО (МАП), те напоменуо како је за то потребна сагласност у оквиру Председништва БиХ.

         "Учинио сам да се онемогући Акциони национални план (АНП) и да се путем неког документа Програм реформи покуша одржати неки облик сарадње са НАТО-ом и ми то чинимо", истакао је Додик.

         Он је подсетио на недавну изјаву бившег бошњачког члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића који је рекао да нема учлањења и пута БиХ у НАТО ако на то не пристану Срби.

         "Изетбеговић то није говорио док је са њим у Председништву БиХ био Младен Иванић, који је усвојио војну стратегију. Изетбеговић ово говори управо сада када смо ми из Републике Српске довели то у питање, закочили и не дозвољавамо да иде", појаснио је Додик.

         Он је додао и да је Изетбеговић био оптимистичан за ту врсту приче када су у заједничким органима седили Шаровић и Иванић, односно СДС и ПДП у Савету министара.

         "Зашто Шаровић и Црнадак нису ставили АНП на дневни ред и одбили? Зашто је тај план повукао хрватски члан Председништва БиХ Жељко Комшић када је био стављен на дневни ред Председништва БиХ? Повукао га је, јер је знао да ћу ја бити против и покренути витални националкни интерес и срушити то питање", рекао је Додик. 

У Хагу, као сведок Ратка Младића

        Он је оценио је да је Сребреница озбиљна подвала Бошњака и дела међународне заједнице и да се и на случају генерала Миломира Савчића види да је Суд БиХ наметнут да би искључиво пресуђивао Србима.

         Рекао је и да је Суд БиХ изгубио сваки смисао имајући јер је он то политичка егзекуција само за српски народ.

         "Чињеница је да тај суд није ни формиран у складу са Уставом БиХ, наметнут је искључиво да би пресуђивао Србима и то пресуде говоре у последње време. У то се само уклопила и сада ова прича", рекао је Додик коментаришући мере забране које је Суд БиХ одредио генералу Савчићу, председнику БОРС-а.

         Додик је ово рекао након што је после много година Савчићу приписано учешће у војној формацији, што указује да он, вероватно, није посљедњи Србин којег наводно правосуђе БиХ приводи да би покушало додатно да оправда политичку конструкцију према којој је српски народ крив за све.

         Он је подсетио да много докумената данас говори да то није тако, а један од њих је и последњи из британске архиве који говори да није било никаквог организованог или припреманог заузимања Сребренице, те напоменуо да су упркос томе Радован Караџић и генерал Ратко Младић осуђени.

         Српски члан Председништва БиХ указао је и на књигу бившег команданта Унпрофора у БиХ Луиса Мекензија да су 3. маја 1992. године у Добровопљачкој улици муслимани преварили и побили војнике, а да за то нема никакве одговорности.

         "Имате егзактну тврдњу једног човека који је био одговоран у то време и задужен за решавање тог проблема, а на крају - никоме ништа", рекао је Додик.

         Он је оценио да се правосуђе понаша као да су "Марсовци" то наредили, а да не постоји ратни члан муслиманског председништва Ејуп Ганић за кога постоје индиције да је наредио да се пуца у Добровољачкој, што тврди и Мекензи.

Миломир Савчић

         "Ганић сада слободно хода по Сарајеву и никоме ништа. Онда кажу да овде треба неко помирење и нека Босна да се гради. На томе се не може градити. БиХ је драматично подељено друштво, а српски народ, научен да трпи многе неправде, истрпиће и ову", рекао је Додик.

         Он каже да му је жао Савчића и многих других који су на тај начин процесуирани, који су имали доста проблема, а покушавају да их осуде само зато што је то монструозно неко наметнуо као колективну кривицу једног народа.

         "То је невјероватно, али мислим да у Републици Српској и српском народу има довољно енергије да покажемо да смо ми на правој страни историје, да се овај народ није ни бавио злочинима, да је бранио своју слободу", рекао је Додик.

         Он је истакао да се 3. мај 1992. и Добровољачка улица може објаснити само подвалом и преваром, да је тада заробљено 180 војника, да су им били одузети оружје и опрема, иако је постојао договор о несметаном изсласку из Сарајева.

         Према његовим речима, онда се нађе прича о Савчићу, који је командовао јединицом која је била на фронту и за кога нема никаквих других доказа.

         "И сама Сребреница је озбиљна подвала Бошњака и дела међународне заједнице. Ту нема истине. За Сребреницу треба један ваљан историјски, веома неприкосновен и неспоран круг људи, комисија која би могла да утврди страдања свих у то време, и Бошњака и Срба у том региону и да то оставимо покољењима као рашчишћену ствар, а не да се на бази илузија о Сребреници праве нове илузије. Тако је и ово око Савчића", закључио је Додик.

         Суд БиХ забранио је генералу Миломиру Савчићу, председнику Борачке организације Републике Српске (БОРС), напуштање БиХ и наложио одузимање путних исправа, рекао је његов адвокат Миодраг Стојановић.

         (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари