Додик: Срби показују несаломиво подаништво великим и моћним – то се мора искоренити

„КАД ЈЕ АМЕРИКА У ПИТАЊУ – ЈЕДИНИ ИНТЕРЕС СРБА ЈЕ ДА НЕ БУДУ НА ГЛАВНОМ УДАРУ ЊЕНЕ ГЕОСТРАТЕГИЈЕ“

* То је нешто што се мора избити из колективног понашања српског народа. То подаништво мора да престане. И велики воле када се сретну са неким ко има свој став, ко није љигавац и полтрон“

* „У ЕУ постоји страх шта ће бити са Унијом када не буде више Ангеле Меркел, поготово што француски председник Емануел Макрон губи код свог народа. Срби у вези са тим не треба да имају било какав сентимент. У приступним преговорима и кроз измишљена поглавља (од Србије) се тражи `чудо` и намеће прича о Косову. За неку малу помоћ ЕУ покушава да моделира Србе за своје потребе“

* „О Косову је потребан општедруштвени српски консензус. Консензус мора да буде изграђен - консензус и Цркве и власти и опозиције, па чак и Срба из окружења. Кључно је да се направи консензус о Косову и Метохији и окупи преговарачки капацитет око председника Србије Александра Вучића“

* „Једном сам у Бриселу тражио европску помоћ за изградњу ауто-пута Бањалука-Београд. Добио сам новац за пут до Добоја, а још ми је речено да ће ЕУ финансирати све што иде према Сави (Хрватској), али не и према Дрини (Србији). У међувремену се појавила могућност да користимо подршку кинеског капитала и да правимо такве ствари. Кључно је урадити што више комуникацијских путева, железница које иду према Дрини (Србији)“

* „У Бањалуци је власт српска. Шта је Сарајево? Вештачки град који је направљен на експлоатацији и нас овде из бањалучке регије за време док је постојала БиХ. Све је било централизовано у Сарајеву. И то хоћете поново? Наравно да не може и неће се десити“

* „Никада нећу прежалити историјски тренутак када је 17 општина бањалучке регије после Првог светског рата затражило од краља (Петра) да се Крајина присаједини Србији, а из Београда дошло писмо у којем се каже да се то мора урадити преко Сарајева. И ето, после сто година, на истом смо месту“

________________________________________________________________________________

          ПРЕДСЕДАВАЈУЋИ Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да су Сједињене Државе моћне и да имају своје озбиљне интересе, али да би једини интерес Срба овдје требало да буде да се склоне изван главног удара америчких геостратешких интереса.

          "Ми смо само имали несрећу што смо се нашли на удару админстрације Била Клинтона јер је он хтео да прави каријеру, па је, сада знамо, Америка стала на страну муслимана и Хрвата у току рата", рекао је Додик.

          Наводећи да је од првог дана означен као "лош момак" који прави проблеме, Додик је рекао да он никада није правио проблеме Америци и да се не меша у њихова геостратешка питања на Блиском истоку или било где у свету.

          "Али, ја имам право да говорим, немам право да ћутим и да се повучем, па таман испред мене стајала моћна Америка и њени људи", рекао је Додик, подсетивши да се сукобљавао са америчким дипломатама који су хтели да наметну заједничку полицију.

          Додик је у емисији новосадског Центра за друштвену стабилност рекао да верује и очекује да ће председник САД Доналд Трамп због унутрашњих економских успјеха поновити мандат и да ће успети да распрсне "вашингтонску мочвару".

          „Одлична је вест што је прекинута

            линија Клинтонових демократа“

          Председавајући Председништва БиХ је навео да је реално било да се у САД послије избора Трампа за председника деси више промена, те да је срушен мит о америчком председнику као о свемоћном политичару и државнику, чија је воља доминантна.

          Према његовим речима, у Трамповом случају се показује да то није амерички председник, већ да постоји нека "дубока држава" која му се супротставила и није дозволила да има политичку и извршну улогу коју треба да има као председник.

          "Али, одлична је вест што је прекинута та линија Клинтонових и демократа, који су били веома лоши и ригидни према Српској, без обзира што је за време владавине америчке администрације демократа у Дејтону верификована Република Српска", додао је он.

          Додик је истакао да је погрешна представа да су Американци понудили Републику Српску, те додао да је она формирана много пре Дејтона, 9. јануара 1992. године.

          "Ми смо се за њу изборили. Република Српска није у Дејтону постигла ни међународну верификацију, него раније, неколико месеци у Женеви и Њујорку, где је Српска прихваћена као страна у преговорима о БиХ и као такву је заступао Слободан Милошевић у Дејтону", напоменуо је Додик.

          „Чини ми се да се Трампови

               људи не баве Србима“

          Он је истакао да га не занимају интереси ниједног другог народа у окружењу, него само интереси српског народа.

          Оцењујући да "Срби показују несаломиво подаништво великим и моћним", Додик је истакао да је то нешто што се мора "избити" из колективног понашања српског народа и да то "подаништво мора да престане".

          "И велики воле када се сретну са неким ко има свој став, ко није љигавац и полтрон. Нико не воли полтроне, нико не воли `оне који се увлаче`", рекао је Додик.

          Председавајући Председништва БиХ је навео да је очекивао више од Трампа, можда из неке политичке заблуде, али и жеље да се нешто промени, те да се обрадовао када је Трамп говорио да америчка спољна политика више неће бити политика мешања у унутрашње ствари.

          Додик је рекао да верује да се Трампови људи не баве Србима и БиХ, него то раде неки рецидиви старе америчке администрације, али да у сваком случају треба поштовати велику Америку.

          "Свакако, треба поштовати велику Америку, али ја не поштујем код Америке то мешање у унутрашње ствари, то њихово насиље", рекао је Додик.

          „Изгледа се се историја

          понови игра са Србима“

          Он је навео да само наивни верују да је Велика Бритаија изашла тек онако из ЕУ, те подсетио да се то десило у тренутку када се појавио Трамп, када се као хегемон у ЕУ појављује Немачка, која је подредила Европу својим интересима.

          Наводећи да постоји у ЕУ страх шта ће бити са Унијом када не буде више немачког канцелара Ангеле Меркел и када француски председник Емануел Макрон губи код свог народа, Додик је оценио да Срби у вези са тим не треба да имају било какав сентимент.

          Он је додао да се чини да историја поново игра са Србима јер се у приступним преговорима ЕУ и кроз измишљена поглавља тражи "чудо" и намеће прича о Косову, те да за неку малу помоћ ЕУ покушава да моделира Србе за своје потребе.

          Додик сматра да је кључно да се у Србији и код свих Срба постигне општедруштвени консензус о Косову и Метохији и окупи преговарачки капацитет око председника Србије Александра Вучића.

          "Консензус мора да буде изграђен, и да то буде консензус и цркве и власти и опозиције, па чак и Срба из окружења", рекао је Додик у емисији новосадског Центра за друштвену стабилност.

          „Може ли се Косово војнички вратити – тешко“

          Додик је подсетио да је Вучић поново наметнуо тему Косова, када се сматрало да је независност готова ствар, те оценио да није фер да се Вучићу то покушава ставити као озбиљан терет уместо да сва политичка јавност у Србији и код Срба уопште и у Републици Српској помогне у проналажењу најбољег могућег решења.

          "Можете ли то (Косово) војнички вратити? Не, тешко. Можете ли то урадити за сто година? Нисам сигуран. Треба да се изабере", рекао је Додик, упозоривши да се у случају реинтеграције Албанаца у Србију може десити да их у парламенту буде најмање 30 одсто и да добију једну од три најважније функције у Србији - место председника државе, владе или парламента.

          Он је оценио да тренутно Србија у политичком смислу показује подељеност и да они српски политичари који су раније имали велику прилику да нешто ријеше о Косову, одједном сада причају о сасвим другим моделима и решењима.

          "Верујем да ће се из тога изаћи на најбољи могући и рационалан начин. Не треба нам се десити да одлучујемо када будемо притиснути уза зид, то су најгора могућа решења", нагласио је Додик.

          Он сматра да, без обзира на све, Србија не треба да се одрекне Резолуције 1244 Савета безбедности УН о Косову и Метохији, пошто у Савету безбедности постоји нови однос снага.

          Додик је истакао да је стабилна и јака Република Српска највећа помоћ Србији, као и да најважније државно питање Србије јесте Косово, а национално Република Српска.

          „Јака Србија је кључ за опстанак Српске“

          Наводећи да је Српска показала да може да опстане и да има егзистенцијалну способност, Додик је рекао да је јака Србија кључ за опстанак Српске, а нејака је лак плен, и да то треба разумети и без оклевања саопштавати.

          Додик је рекао да је "независно Косово" за њега рефлекс жеље међународног фактора да додатно понизи Србе, јер није било довољно што је разбијена Југославија и што су Срби етнички очишћени из Хрватске и страдали.

          "Срби у Словенији чак немају ни статус националне мањине, постоје прогони у Црној Гори, стални притисак на Србе, у Македонији су одузели објекте Српске православне цркве (СПЦ) и обележја српског народа. Важан елемент идентитета код Срба је црква и вера", рекао је Додик.

          Према његовим речима, зато није случајно што су Шиптари на Космету "скочили" на српске манастире и цркве, спаљивали их и рушили, а да је међународна заједница све то гледала, јер је требало развити нови страх код Срба да напусте тај простор.

          „Може Жељко Комшић

            да прича шта хоће“

          На питање шта би учинио када би Дрина била вечита граница (између Србије и Српске), а сва њена вода у једној чаши, Додик је узео чашу и попио воду, уз реч "живели".

          "Дрина је прелепа река и треба да тече, али она је српска река", рекао је Додик.

          Он је за Жељка Комшића, који је изјавио да је Дрина вечита граница, рекао да је то још један рецидив неког идеалисте и јуришања на ветрењаче.

          "Овде је реална ситуација на терену. У Бањалуци је власт српска. Он (Комшић) може да прича шта хоће, неће успети да је подвргне или подметне тој причи Сарајева. Шта је Сарајево? Вештачки град који је направљен на експлоатацији и нас овде из бањалучке регије за време док је постојала БиХ. Све је било централизовано у Сарајеву. И то хоћете поново? Наравно да не може и неће се десити", каже Додик.

          „У Бриселу су ми говорили: само према Сави

            и Хрватској, ништа према Дрији и Србији“

          Подсјетивши на југословенство као највећу српску заблуду, Додик је рекао да никада неће прежалити историјски тренутак када је 17 општина бањалучке регије после Првог светског рата затражило од краља (Петра) да се Крајина присаједини Србији, а из Београда дошло писмо у којем се каже да се то мора урадити преко Сарајева.

          "И ето, после сто година, на истом смо месту. Опет ми овде желимо што тешње везе са Србијом, а онда се налазе неки који мисле да треба од Дрине да направе бедем, што је немогуће. Тај бедем се не прави само да се изгради зид, него се гради кроз историју сталним комуникацијским омаловажавањем", рекао је Додик.

          Додик је подсетио да је једном у Бриселу тражио европску помоћ за изградњу ауто-пута Бањалука-Београд, те да је добио новац до Добоја, а за даље му је речено да ће ЕУ финансирати све што иде према Сави (Хрватској), али не и према Дрини (Србији).

          „На сцени БиХ је савремена 'сеча кнезова',

               оно што су урадили Србима Турци

          "У међувремену се појавила могућност да користимо подршку кинеског капитала и да правимо такве ствари. Кључно је урадити што више комуникацијских путева, железница које иду према Дрини (Србији)", навео је он, додајући да је то Вучић препознао.

          Он је напоменуо да је Сарајево направило проблем када је Бањалука тражила сагласност да гради гасовод из Србије до Бањалуке, и да су се умешали европски људи, који су рекли да се то не дозволи.

          "И шта ће мени та Босна, за шта ће ми? У међувремену, исти тај гас долази из Србије у Сарајево, а не може до Бањалуке", рекао је Додик.

          Додик је поновио да треба укинути Тужилаштво БиХ, јер су га странци направили као део окупационог система, да се обрачуна са непослушни политичарима, те подсетио да је он човек који је последњих десет година добио стотину кривичних пријава и обрађиван код тог тужилаштва без доказа.

           "Тужилаштво БиХ је мотивисано да нешто нађе у Српској и затвори све нас. Овде је на сцени БиХ савремена прича о 'сечи кнезова', оно што су урадили Србима (Турци). Стално смо предмет у медијима, нема шта нам не раде и провлаче кроз блато, а када узвратите нешто, одмах добијате тужбу", каже Додик.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари