Додик: Срби ће морати објавити шта је наша понуда за решавање проблема и стабилизацију на Балкану

НАГЛАСИО ДА ЈЕ СРПСКА СПРЕМНА ДА СРПСКОМ НАРОДУ НА КиМ ПОМОГНЕ И ИЗВАН СВОЈИХ КАПАЦИТЕТА

* По завршетку разговора у Патријаршији СПЦ рекао: Држава Србија гарантује статус слободе за све Србе гдје год се налазе... Развој ситуације у Украјини готово је одлучујући за позиционирање Срба

* „Нису Шиптари сами, раде са центрима изван Косова, изван Балкана, у покушају да направе ситуацију да Србе деморалишу да остану на КиМ. Овај пут су наишли на одлучну српску заједницу да оствари своја права

______________________________________________________

       СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је данас да у свему подржава српски народ на Косову и Метохији и да је Република Српска спремна да и изван својих капацитета учини све да им помогне.

       Јединство цркве и државе мора да постоји у заштити наших људи на Косову и Метохији и наш народ тамо се неће никад оставити сам, рекао је Додик након одржаног састанка са председником Србије Александром Вучићем и патријархом српским Порфријем и члановима Светог Синода.

       - Неће се десити никакве нове Олује и погроми. Држава Србија гарантује статус слободе за све Србе где год се они налазе - поручио је Додик.

       Истакао је да је забринут око тога да се уопште деси ескалација која је изазвана неодговорним понашањем приштинских власти које игноришу раније постигнуте међународне споразуме везане за формирање Заједнице српских општина.

       - Мислим да су сада наши људи на Косову одлучни да добију оно што им припада по међународном праву, а то се усложнило додатно због таблица - рекао је Додик.

       Оценио је да одлуке приштинских институција представљају корак по корак покушај да се очисте Срби на Косову.

       - Нису Шиптари ту сами, то раде са центрима изван Косова, изван Балкана у покушају да направе ситуацију да Србе деморалишу да остану на том простору. Овај пут су наишли на одлучну српску заједницу да остваре своја права - додао је Додик.

       Према Додиковом речима, Западу се жури јер се дуго баве тим питањем, а баве се и питањем Републике Српске.

       - Мислим да ће Срби у наредном периоду морати сести и рећи шта је то наша политичка понуда за решавање проблема и стабилизацију на Балкану - оценио је Додик и навео да је развој ситуације у Украјини готово одлучујући за позиционирање Срба.

       Сматра да неки на Западу траже брзи успех и да им је крајњи циљ да распарчају Русију и овладају њеним ресурсима, што говори о томе да ће сукоб на том простору трајати.

       - Не верујем у перспективу могућности да Русија буде доведена у позицију коју жели Запад. Одуговлачење тог решења и постизања мира и чини ове који раде овде за међународну заједницу доста нервозним у настојању да направе овдје неки успех у том смислу, а кад кажем овде, то је и Република Српска - рекао је Додик.

       Додик је додао да би они и даље да намећу Српској решења, а не воде рачуна о праву.

       - Ово је била одлична прилика да са највишег нивоа Српске, Србије и СПЦ разговарамо о овим питањима и ми ћемо наставити овај дијалог - закључио је Додик.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари