Додик: Шмит је за Српску нелегалaн, нећемо се повући ни за педаљ – неће нас патосирати

УПОЗОРИО ДА СУ НЕКЕ ЗАПАДНЕ ЗЕМЉЕ КРЕНУЛЕ У РУШЕЊЕ ДЕЈТОНСКОГ СПОРАЗУМА

* „И Сједињене Државе и ЕУ и НАТО су у борби против Републике Српске и за њену разградњу. Још су себи придодали Канаду, Јапан, и неке исламске земље. Међународна заједница жели да разгради позицију Републике Српске као стране у преговорима, и због тога нећу ићи на разговоре са Шмитом“

* „Једино ће Народна скупштина Републике Српске говорити да ли је нешто у интересе Српске или БиХ, а не Савет за спровођење мира (ПИК)... Државе које су се самоорганизовале у то антидејтонско и антиуставно тело нека покушају да објасне у својим земљама како једна неформална група амбасадора покушава да управља независном и сувереном државом, која редовно спроводи демократске изборе“

* Република Српска се неће повући ни педаљ у политичкој борби у вези са наметањем одлуке Валентина Инцка и да га радује појачана свест и одговорност свих политичких фактора у Српској: „Јединствено смо наступили што је функционално и корисно за све грађане. Ово није ничија појединачна политичка борба. Ово је борба свих нас. Ако нас овде сломе и патосирају, Република Српска нема будућности“

* „Уколико суспендују Инцкову одлуку можемо разговарати. Ако наставе нападе на Републику Српску следе нове одлуке и закони. И нека знају да ћемо спроводити усвојене одлуке (у Народној скупштини). Одбијамо поступање судова и тужилаштва БиХ по наметнутим законима“

* „Било је позива из страних амбасада... Звали су да питају о чему се ради, а имају покварено предубеђење да смо ми Срби нешто криви. Већина тих странаца је таква. Било је и оних који су рекли „Немојте отићи предалеко нећемо се моћи вратити“. Странци мисле да је ово прича са мало галаме. У погрешном су убеђењу да је ово нешто са роком трајања од неколико дана“

_______________________________________________________

       СА Кристијаном Шмитом, високим представником без мандата, Република Српске и њене институције неће сарађивати, рекао је Милорад Додик, српски члан Председништва БиХ и лидер СНСД-а, на конференцији за новинаре у Бањалуци.

       - Шмит се хвали неким својим искуством, али нема га за БиХ. Он нема ингеренције, а поготово нема их за промене граница на Балкану. У погледу тог искуства не можемо дозволити да нам дође нелегалан странац, и неће се овде примењивати његове одлуке. Зато је важно српско јединство унутар свих политичких партија које смо постигли на последњој сједници Народне скупштине Републике Српске - истакао је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци о теми "Неименовани високи представник и лажно представљање".

       Додао је да ће снажним јединством политичких лидера у Српској направити фронт отпора.

       - Само на тај начин можемо заштитити Српску од затирања –истакао је Додик, преноси РТРС.

       Он је напоменуо да су неке западне земље кренуле у рушење Дејтонског споразума.

       - И САД и ЕУ и НАТО су у борби против Републике Српске и за њену разградњу. Још су себи придодали Канаду, Јапан, и неке исламске земље. Међународна заједница жели да разгради позицију Републике Српске као стране у преговорима, и због тога нећу ићи на разговоре са Шмитом - поручио је Додик.

       Српски члан Председништва БиХ истакао је да ће само и увек Народна скупштина Републике Српске говорити да ли је нешто у интересе Српске или БиХ, а не Савјет за спровођење мира (ПИК).

       - Откако је потписан Дејтонски мировни споразум ПИК је антидејтонско тело, и једина два тијела која у овом тренутку дестабилизују БиХ су управо ПИК и високи представник - изјавио је Додик Срни замољен да прокоментарише изјаву Управног одбора ПИК-а, са којом се није сложила Руска Федерација, а у којој "најоштрије осуђује ескалацију тензија која долази од неких политичких лидера као одговор на недавну измену Кривичног закона, као и кораке које је предузела Народна скупштина Републике Српске, а који би нарушили стабилност и омели ефикасан рад органа власти".

       Додик је навео да у Републици Српској мало кога више занима шта је једна самоорганизована група амбасадора, која није предвиђена Дејтонским мировним споразумом, закључила, јер одлуке о будућности БиХ неће доносити они, већ легално изабрани представници на свим нивоима власти.

       - Државе које су се самоорганизовале у једно антидејтонско и антиуставно тијело какво је Савет за спровођење мира нека покушају да објасне у својим земљама како једна неформална група амбасадора покушава да управља независном и сувереном државом, која редовно спроводи демократске изборе - истакао је Додик.

       Он је упитао да ли парламентарци Француске, Италије или Велике Британије знају шта њихова држава ради у БиХ и да ли знају да је ПИК тело без легалитета и легитимитета које вријеђа здрав разум и интелигенцију просечног човека и то у 21 веку.

       - Ћутање у ФБиХ на њихове активности и саопштења је манир квази елита које су кроз различите епохе служиле и покоравале се радије туђинима, него што су преузимале одговорност и бориле се - констатовао је српски члан Председништва БиХ.

       Додик је истакао да је Народна скупштина највиши орган Републике Српске сачињен од директно бираних народних посланика који за свој рад не одговарају ни ПИК-у ни виском представнику, већ само грађанима који су их и бирали.

       - Стога је сваки коментар на саопштење ПИК-а више излишан. Чак је и време предвиђено за коментаре на њихове седмичне есеје истекло, баш као што је истекло и време у којем су себи прибавили власт која им није дата ни Дејтонским мировним споразумом, ни изборима -  нагласио је Додик.

Српска се неће повући ни

педаљ у политичкој борби

       Милорад Додик поручио је да се Република Српска неће повући ни педаљ у политичкој борби у вези са наметањем одлуке Валентина Инцка и да га радује појачана свест и одговорност свих политичких фактора у Српској.

       - Јединствено смо наступили што је функционално и корисно за све грађане. Ово није ничија појединачна политичка борба. Ово је борба свих нас. Ако нас овде сломе и патосирају, Република Српска нема будућности - сматра Додик.

       Он истиче да актуелна ситуација у БиХ може трајати данима, месецима, годинама, те да излаз из кризе види у томе да се наметнута Инцкова одлука одмах стави ван снаге.

       - Уколико суспендују Инцкову одлуку можемо разговарати. Ако наставе нападе на Републику Српску слиједе нове одлуке и закони. И нека знају да ћемо спроводити усвојене одлуке (у Народној скупштини). Одбијамо поступање судова и тужилаштва БиХ по наметнутим законима - рекао је Додик у интервјуу за „Вечерње новости“.

       Додик је рекао и да представници Републике Српске неће одлучивати у заједничким институцијама БиХ све док се ово питање не повуче, а када се повуче онда ће се одлучивати шта даље.

       - Могуће је само да се пракса наметнутих закона и одлука поништи и да уђемо у дијалог о томе. Ми не бежимо од дијалога, али то подразумева јасно да се каже где је мера и да се људима омогући слобода говора, става и политичког односа према неком питању - рекао је Додик и додао да је сада на онима који су смислили проблем да га реше.

       Он је навео да ће Српска заштитити сваког грађанина од наметнутих решења Инцка.

       - Оформићемо адвокатске тимове и никога нећемо оставити на ветрометини. Полиција Републике Српске имаће обавезу, чим закони које смо усвојили ступе на снагу да по њима поступа и штити храђане - рекао је Додик.

       Српски члан Председништва БиХ каже да нема страх од хапшења због изречених ставова о Сребреници, те да је зато од почетка тражио да га чува полиција Републике Српске, а не да га штите они који би га хапсили.

       Додик је рекао да ће ићи у Сарајево у Председништво, јер има ситуација када хрватски члан Председништва БиХ Жељко Комшић може да закаже седницу када он није присутан и да изгласава неке одлуке, осим војних.

       - Некада ће бити потребно моје физичко присуство на седници да би потегао питање националног интереса и ствари пребацио на Народну скупштину Републике Срепске - рекао је Додик.

       Он је истакао да ће његово деловање у Председништву БиХ бити такво да ће на сваком питању, односно одлуци Председништва, које се стави пред њега, потегнути питање виталног и националног интереса, те да ће од записника па до свих других одлука гласати против у првом кругу, а у другом потегнути питање виталног националног интереса.

       - И то све иде у Народну скупштину Републике Српске која је место коначне одлуке. Народна скупштина је место одлуке, а не Председништво БиХ и тога нека буду свесни у Сарајеву - поручио је Додик.

       Он је навео да је било позива из страних амбасада када је рекао да одбацује Инцков закон.

       - Звали су да питају о чему се ради, а имају покварено предубеђење да смо ми Срби нешто криви. Већина тих странаца је таква. Било је и оних који су рекли „Немојте отићи предалеко нећемо се моћи вратити“. Странци мисле да је ово прича са мало галаме. У погрешном су убеђењу да је ово нешто са роком трајања од неколико дана - рекао је Додик.

       Он је навео да је председник Србије Александар Вучић апсолутну у праву у оцени да је атмосфера и последња дешавања у БиХ најтежа од завршетка рата, те да је постигнуто политичко јединство у Српској потврда његовог става.

       На питање може ли Шмит у светлу последњих догађаја да забрани рад и смени политичаре из Републике Српске јер не прихватају наметнуте законе, Додик је рекао „хајде да видимо како ће забранити рад политичарима“.

       - Нису ни њихове пушке све пуне. Испуцали су се странци овде и превише -  рекао је Додик.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари