Додик: Скупштина Српске ће одбацити Џаферовићево и Комшићево признање Косова*

СРПСКИ ЧЛАН ПРЕДСЕДНИШТВА БиХ О ЊЕГОВОЈ РЕДОВНОЈ И ВАНРЕДНИМА СЕДНИЦАМА

* Жељко Комшић је тврдио да треба поштовати вољу Албанаца на Косову* и да је то ствар коју су они одавно одлучили и да је то фактично стање. А на мој упит - како сада не важи релевантна Резолуција Савета безбедности УН 1244 у том случају и како се он опредељује да то подржи - није било одговора

* „Мислим да је добро што је питање Косова* дошло на дневни ред. До сада се спекулисало, неки су били за признавање неки против, тврдећи да непризнавањем губимо партнере у пословном и политичком смислу. Добро је што ћемо имати коначну одлуку

* Поводом скидања са дневног реда тачке о Програму реформи везано за сарадњу са НАТО-ом рекао: „У овом тренутку у БиХ је актуелна потреба да се дефинише одређена комисија која ће радити с тим. Наши партнери у Федерацији БиХ /ФБиХ/ траже да то буде комисија за интеграције у НАТО савез, али ми то не прихватамо. Та комисија може само да се зове - комисија за сарадњу са НАТО

___________________________________________________________________

        СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је у Источном Сарајеву да на данашњим ванредним седницама Председништва БиХ није донесена коначна одлука о премештању Амбасаде БиХ из Тел Авива у Јерусалим, нити о признавању независности самопроглашеног Косова, најавивши да ће о овом другом питању покренути заштиту виталног националног интереса.

       „Након редовне седнице отворили смо ванредне седнице. Прва, 77. ванредна сједница, била је на мој захтјев да се донесе одлука Председништва БиХ о измештању Амбасаде БиХ из Тел Авива у Јерусалим. Објаснио сам да је то важно јер је то доказ пријатељства према Израелу. Сматрам да треба да подржимо њихово право да одреде седиште и да то други поштују", рекао је Додик новинарима.

       Српски члан Председништва БиХ је нагласио да су одређене земље попут САД већ прихватиле да преместе своју амбасаду у Јерусалим и да су многе земље најавиле да ће отварањем канцеларија са дипломатским статусом ући у прву фазу реализације такве једне одлуке.

       „Сматрао сам да то треба тако да учинимо. Та тачка дневног реда се обавезно ставља на дневни ред јер се не гласа о дневном реду јер је тако дефинисано правилником. Чланови Председништва Шефик Џаферовић и Жељко Комишић гласали су против ове одлуке а ја сам гласао за и она није донесена, а о њеној судбини ћемо видети како ће се даље кретати и шта ће бити. Али, углавном мислим да треба остати посвећен добрим односима са Израелом у делу укупних решавања стабилизације мира на Блиском истоку", рекао је Додик.

       Он је указао да су му Џаферовић и Комшић сугерисали да је раније донесена резолуција Савета безбедности УН о том питању и да би БиХ, уколико би донела такву одлуку, имала дипломатских или неких других проблема.

       „То наравно не мора да значи и није доказано јер САД као најмоћнија сила света зна за ту одлуку УН и донела је своју одлуку по том питању. То говорим у једном другом контексту јер је Комишић покренуо питање признавања Косова као независне државе са међународним капацитетима", рекао је Додик.

       Комшић је, према речима српског члана Председништва БиХ, образлагао своју одлуку да треба поштовати вољу Албанаца на Косову и ствар коју су одавно одлучили и да је такво фактичко стање.

       "А на мој упит како сада не важи релевантна Резолуција Савета безбедности УН 1244 у овом случају и како се он опредељује да то подржи - није било одговора. На гласању Џаферовић и Комшић су гласали за одлуку да се призна Косово а ја сам био против. Даља процедура иде тако да ће се на следећој седници Председништва БиХ та тачка обавезно ставити на дневни ред и о њој одлучивати", појаснио је Додик.       Он је поручио да Председништво БиХ неће бити коначно место одлучивања о питању признања самопроглашеног Косова, него Народна скупштина Републике Српске јер ће потегнути питање виталног националног интереса.

       "Мислим да је добро да је ово питање дошло на дневни ред. До сада се спекулисало, неки су били за признавање неки против, да губимо партнере у пословном и политичком смислу. Добро је да ћемо имати коначну одлуку", рекао је Додик.

       Члан Председништва БиХ из Републике Српске сматра да ће епилог бити одлука да се Косово неће признати, што ће остати основа за понашање и поступање свих у БиХ, јер је реч о одлуци донесеној у ваљаној процедури.

       „Косово не може бити признато јер Република Српска не сматра да самопроглашено Косово треба да буде независна држава. Не може да прихвати да се различита пракса примењује у готово идентичним ситуацијама и где се руши територијални интегритет, који је загарантован међународним конвенцијама и повељом УН, те Резолуцијом 1244 где се указује на територијални интегритет Србије", рекао је он.

       Додик је напоменуо да се у готово идентичној ситуацији у Републици Српској, када се помене поправљање положаја аутономије или повратак права која су отета од високих представника и других међународних званичника - Бошњаци, не желе да виде да стварају озбиљну негативну атмосферу у БиХ код Срба и Хрвата својом игноранцијом да се разговара о реалним проблемима положаја конститутивних народа.  

       „У овом тренутку у БиХ је актуелна потреба да се дефинише одређена комисија која ће радити са НАТО. Наши партнери у Федерацији БиХ траже да то буде комисија за интеграције у НАТО савез, али ми то не прихватамо", поручио је Додик.

       Он је додао да та комисија може само да се зове комисија за сарадњу са НАТО-ом.

       "На тај начин смо спремни да уђемо у сарадњу и сваки други начин за нас је неприхватљив, али та тачка је скинута са дневног реда", навео је Додик.   

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари