Додик: Ситуација са короном се погоршала, немојмо да упропастимо све што смо постигли

„СТРПИМО СЕ ЈОШ ДЕСЕТ ДАНА ДА БИ ДОСАДАШЊИ ТРУД ИМАО СМИСЛА“

* „Повећао се број обољелих и умрлих. За вирус корона нема лека, нити вакцине и од нас самих зависи ток епидемије... . За првомајске празнике се морамо сетити да се повећан број новооболелих поклапа са окупљањима од пре седам до 10 дана и немојте да дозволимо да око 10. маја слушамо алармантне извештаје епидемиолога о ширењу пандемије

* „Све ово време наш здравствени систем није био нападнут у мери да се некоме није могла пружити адекватна помоћ, али последњи бројеви говоре да расте притисак на овај систем што смо од почетка пандемије желели да избегнемо

* „Многи се сећају да смо у периоду стварања Српске били месецима без струје, воде и осталих услова, али смо издржали. Сада имамо све, имамо Републику која сервисира све потребе и само нам је потребна дисциплина и свест да са малим напорима можемо учинити огромне ствари

__________________________________________________________________

        СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас Срни да је на основу података очигледно да је погоршана епидемиолошка ситуација у Републици Српској која је узрокована вирусом корона и још једном позвао грађане да се придржавају прописаних мера и понашају што одговорније.

        "Свесни смо да је повећан број оболелих и умрлих. Мислим да је већини нашег становништва јасно да за вирус корона нема лека, нити вакцине и да од нас самих зависи ток епидемије и што је још важније опоравак оболелих", рекао је Додик.

        "Све ово време наш здравствени систем није био нападнут у мери да се некоме није могла пружити адекватна помоћ, али посљедњи бројеви говоре да расте притисак на овај систем што смо од почетка пандемије желели да избегнемо", рекао је Додик Срни.

        Он је нагласио да болнице у Српској примењују све што је потребно у борби против вируса корона, односно све што се примењује у свету.

        "Имамо свакодневна бројна тестирања, а Република Српска је предузела све што је познато у борби против вируса. Остало је да нам помогну грађани одговорним понашањем и зато све поново молим и апелујем да се понашају што одговорније и да поштују све прописане превентивне мере", каже Додик.

        Ова молба, рекао је он, није упућена зато што није могуће пронаћи рјешење, него зато што је неопходно поштовати прописане мере.

        "До овог тренутка свет није нашао боље решење за сузбијање ширења вируса од социјалне дистанце и мера заштите. Молим све да учинимо још напора и да се стрпимо десет дана како би досадашњи труд имао смисла. Ово је заједничка борба и само ако смо у њој сви можемо да се изборимо са пандемијом. Молим вас да учините све да улице не буду препуне шетача и да нам око зграда и на игралиштима не буду велика окупљања", поручио је Додик.

        Навео је да сви морају бити одговорни јер је први део борбе успешно преброђен.

        "Сада се због неодговорности појединаца повећава број заражених. За неодговорне постоје законске мере које ће бити предузете, али то неће променити чињеницу да су неки од њих угрозили здравље заједнице и понашањем помогли ширење вируса", указао је Додик.

        „Многи се сећају да смо у периоду стварања Српске били месецима без струје, воде и осталих услова, али смо издржали. Сада имамо све, имамо Републику која сервисира све потребе и само нам је потребна дисциплина и свест да са малим напорима можемо учинити огромне ствари", нагласио је Додик.

        Још једном се захвалио здравственим радницима, посебно оним који се свакодневно сусрећу са вирусом корона, као и свим одговорним грађанима који поштују мјере и директно помажу здравственим радницима.

        „Поново апелујем на послодавце да обезбеде максималне услове заштите на раду, јер је свако радно место важно и мора бити сачувано", рекао је Додик.

        Апеловао је и на станодавце да имају разумевање за плаћање кирије за април и мај, јер сви заједно морају понети терет кризе.

        "За економске мере сваки дан имамо нове предлоге. Саслушаћемо све предлоге како бисмо одржали економску стабилност и како би привреда Српске била сачувана", рекао је Додик.

        Он је подсетио да су пријатељи из света обезбедили Српској потребну помоћ у медицинској опрему, али и за реализацију предстојећих економских мјера.

        "Нисмо без шансе и зато је потребно да пандемија што краће траје. Дужина трајања пандемије ће утицати на могућност економског опоравка и зато све чинимо да што пре нестане", поручио је Додик.

        Он је поновио да ће бити настављен развој, инвестирање и реализација пројеката у Српској, јер без тога нема напретка привреде.

        "Учинићемо све да наш бруто домаћи производ не доживи пад испод нуле и да очувамо позитивне трендове без обзира на ограничавајуће услове. За све области живота и рада припремићемо адекватне планове за опоравак", навео је Додик.

        „За првомајске празнике морамо се сетити да се повећан број новооболелих поклапа са окупљањима од пре седам до 10 дана и немојте да дозволимо да око 10. маја слушамо алармантне извештаје епидемиолога о ширењу пандемије. Верујем да ћемо бити одговорни и хвала што верујете и што сте веровали у Српску и њене институције", рекао је Додик.

        Он је оцијенио да је Српска показала и доказала да може да се суочи са озбиљним непријатељем и да уз подршку и солидарност коју има може да покаже своје право на постојање.

        "Одговорним понашањем ћемо сачувати себе и друге и морамо учинити све да заједно будемо победници. Желим срећне предстојеће празнике и да у оквиру породице наши грађани очувају здравље", поручио је Додик.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари