Додик: СДС и ПДП стале иза акта да су Бошњаци и Хрвати веће жртве Другог светског рата од Срба

„У БЛАЈБУРГУ СУ СТРАДАЛИ ОНИ КОЈИ СУ ПРЕТХОДНО ПОБИЛИ СРБЕ – ТАМО НИЈЕ БИЛО НЕВИНИХ“

* „Савршено се зна да је историјска истина о присуству значајног броја Бошњака и Хрвата у усташком покрету који је учинио многа злодела и геноцид над Србима. Давати у тој резолуцији, као што су дали Мирко Шаровић и  Бранислав Бореновић, приоритет страдању других народа, који су били на другој страни, говори о тешкој ревизији и подвали српском народу и српској националној историји и историји страдања на овим просторима

* „Наш предлог ће бити да се то одбаци као историјски ревизионизам и подвала која нема никакву историјску верификацију, поготово што нема оцене да је над Србима у Другом светском рату извршен геноцид и да су највише страдали. У њиховој резолуцији се каже да су страдали антифашисти, Бошњаци, Хрвати па тек онда Срби

______________________________________________________________________

        МИЛОРАД Додик, председник СНСД и српски члан Председништва БиХ, рекао је за РТРС да је одгађање избора очигледно кршење закона.

        "Закон дозвољава да се могу одгодити максимално 30 дана", рекао је Додик и навео да постоје спекулације око избора.

        Навео је да СНСД није за пролонгирање избора.

        "СНСД сматра да Изборна комисија није легитимна јер је изабрана на начин који није предвиђен законом", рекао је Додик.

        Додик је рекао да је ИК СНСД-а одлучио да обиђе све изборне јединице, и да разговара са начелницима општина и посланицима њихове партије.

        "Ово је добар форум за сагледавање економске и политичке ситуације", истакао је Додик и додао да се СНСД спрема као да ће избори бити сутра.

        Упозорио је да је резолуција о поштовању жртава фашистичких режима и покрета, коју је усвојио Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ, акт ревизионизма и подвала српском народу, те изразио очекивање да ће је Народна скупштина Републике Српске одбацити.

        Додик је оцијенио да је то ревизија историјске истине и да фаворизује неистину, "фаворизује неке врсте страдања, чак и народа који у то време нису постојали као што су Бошњаци".

        "Савршено се зна да је историјска истина о присуству значајног броја Бошњака и Хрвата у усташком покрету који је учинио многа злодела и геноцид над Србима. Давати у тој резолуцији, као што су дали /председници СДС-а Мирко/ Шаровић и /ПДП-а Бранислав/ Бореновић, приоритет страдању других народа, који су били на другој страни, говори о тешкој ревизији и подвали српском народу и српској националној историји и историји страдања на овим просторима", рекао је Додик за РТРС.

        Говорећи о иницијативи СНСД-а и партија владајуће коалиције за одржавање посебне седнице парламента Српске о овој резолуцији, Додик је рекао да верује да ће Народна скупштина, а евидентно је имајући у виду иницијаторе одржавања посебне сједнице, разматрати то питање и донети свој став о томе.

        "Наш предлог ће бити да се то одбаци као акт ревизионизма и као подвала која нема никакву историјску верификацију, поготово што нема оцене да је над Србима у Другом светском рату извршен геноцид и да су највише страдали. У резолуцији који су усвојили Шаровић и Бореновић каже се да су страдали антифашисти, Бошњаци, Хрвати па тек онда Срби", навео је Додик.

        Он је додао да је то неподношљиво.

        "Онај ко разуме и зна на који начин се пишу документа сматра да смо ми трећеразредна прича у свему томе, али смо прворазредни страдалници", истакао је Додик.

        Он је рекао да "прворазредни издајници какви су Шаровић и Бореновић могу да подвале такву једну врсту неистине".

        "Желимо да то буде наш институционални став пошто је то донио Представнички дом парламента БиХ у којем се сви обједине код муслимана када је нешто против Срба. Дакле, то је историјска подвала, сам појам Блајбург, ја сам веома јасно рекао о томе - ту су страдали они који су побили Србе", указао је Додик.

        Он је додао да нема никакав жал за тим и да сматра да је то био легитимни циљ тадашње партизанске војске "и да је то дио укупних ратних дешавања која су се тамо догодила и у Блајбургу није било невиних".

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари