Додик: Шаровић води СДС у продужену издају српских националних и државних интереса

УПОЗОРИО ДА ЛИДЕРИ СДС И ПДП У СВОЈИМ РУКАМА ДРЖЕ „ОПАСНУ СТВАР ПО РЕПУБЛИКУ СРПСКУ“

Мирко Шаровић и Бранислав Бореновић

* Измене Пословника о раду Представничког дома парламента БиХ раније су предлагали и високи представник, али и СДА која је тражила деблокаду Представничког дома, а крајњи циљ је био да буде маргинализована Српска: “То је успешно заустављено, а онда је договорено да то уради СДС. Не мислим да је то политика те странке, већ Мирка Шаровића. Ма шта причао, он дефинитивно води СДС ка издаји српских националних и државних интереса

* „Искуство нас учи да све што се на нивоу БиХ једном етаблира, остане зацементирано. И даље сам изненађен понашањем СДС и ПДП. Њихова прича се не своди само на функционисање Представничког дома, јер је упитно да ли ће он функционисати и након евентуалног усвајања измена Пословника. Они покушавају да направе представу да брину за народ и пројекте које су, иначе, оспоравали у Српској

* „Не разумем лидере СДС и ПДП, који славодобитно покушавају да прогласе својом победом то што наводно имају више од 27 гласова посланика који ће подржати измене пословника. То је пораз Српске и једина логика у вези с тим јесте да све што је пораз Републике Српске у Сарајеву јесте победа СДС и ПДП. То је њихова политика

______________________________________________________________________

        МИЛОРАД Додик, председник СНСД, изјавио је вечерас да је у рукама лидера СДС и ПДП Мирка Шаровића и Бранислава Бореновића опасна ствар за Републику Српску, наводећи да се чека да СДА да сагласност за измене Пословника о раду Представничког дома парламента БиХ које су они предложили.

        "Биће занимљиво видети да ли ће СДС и ПДП гласати за поменуте ствари. Видећемо да ли ће проћи измене Пословника, претпостављам да је то могуће јер су се све бошњачке партије окупиле око тога и само су против СНСД и ХДЗ. Уколико СДА уђе у ту врсту приче, ствара се могућност за неку већину", истакао је Додик, који је српски члан Председништва БиХ.

        Он је за АТВ рекао да је СНСД делегирао своје чланове за попуну комисија у Представничком дому да би спречио промене Пословника све док за то не буде постојао општи консензус политичких представника Републике Српске.

        Према његовим речима, СНСД је то урадио невољно слушајући, између осталог, објашњења из СДС и ПДП, који су измене Пословника иницирали под плаштом наводног деблокирања Представничког дома и средстава за велике пројекте која су на чекању.

        "Искуство нас учи да све што се на нивоу БиХ једном етаблира, остане зацементирано. И даље сам изненађен понашањем СДС и ПДП. Њихова прича се не своди само на функционисање Представничког дома, јер је упитно да ли ће он функционисати и након евентуалног усвајања измена Пословника. Они покушавају да направе представу да брину за народ и пројекте које су, иначе, оспоравали у Српској, тврдећи да власт наводно не води одговорну политику. А сад би на нивоу БиХ све усвојили", каже Додик.

        Измене Пословника, подсетио је Додик, раније су предлагали и високи представник, али и СДА која је тражила деблокаду Представничког дома, а крајњи циљ је био да буде маргинализована Српска.

        "То је успешно заустављено, а онда је договорено да то уради СДС. Не мислим да је то политика те странке, већ Мирка Шаровића. Без обзира на то шта причао, он дефинитивно води СДС ка издаји српских националних и државних интереса. Познат је и по томе што је у Народној скупштини као министар на нивоу БиХ рекао да га не занимају ставови парламента Српске. И сада се то види", истакао је Додик.

        Према његовим речима, неприхватљиво је да поједини посланици из Српске попуњавају сва места у парламентарним комисијама, чиме скрнаве репрезентативност Републике.

        "Тиме би био створен негативан преседан да се на исти начин доносе одлуке без сагласности Српске. Зато је то опасно. Ово намерно раде иако су свесни негативних посLедица по Српску", рекао је Додик.

        Он је напоменуо да је и Народна скупштина Српске у недавним закључцима поручила да треба спречити промене Пословника.

        "Када смо виDJели да они то не желе да повуку, ишли смо са нашим предлозима за попуну комисија. Наше понашање је било рационално јер ако не можете да дођете до Савета министара, онда не мора радити ни Парламентарна скупштина БиХ. Шаровића је као министра у техничком мандату занимало само да што дуже остане на функцији иако та институција у таквом мандату не може предлагати ни законе. Испада да би Представнички дом требало да ради да би била промовисана политика Шаровића или ко зна кога. То се неће десити", поручио је Додик.

        Он је оценио да се иза свега крије субјективна политика Шаровића и Бореновића.

        "Уверен сам да СДС не стоји иза тога. Шаровић се и борио да буде лидер СДС-а да би ту странку увукао у продужену издају са позиција на којима се налази на нивоу БиХ. Њих не занима Српска и не могу да разумем да са толико жара гурају ствари које нико у Републици Српској не подржава", нагласио је Додик.

        Он је додао да не разуме лидере СДС и ПДП, који славодобитно покушавају да прогласе својом победом то што наводно имају више од 27 гласова посланика који ће подржати измене Пословника.

        "То је пораз Српске и једина логика у вези с тим јесте да све што је пораз Републике Српске у Сарајеву јесте победа СДС-а и ПДП-а. То је њихова политика", рекао је Додик.

        Базични односи три конститутивна народа и два ентитета, објаснио је Додик, урушени су тиме што је спречено њихово легитимно представљање, због чега неки од народа може да искористи право на самоопредјељење.

        "Шта год мислили, Шаровић и Бореновић нису легитимни. Народу ће бити објашњено да је реч о СДС-овој и ПДП-овој издаји на штету Српске и у корист БиХ. Немогуће је тако радити и доћи у Српску и тражити гласове. То је за њих контрапродуктивно, али када су тако одлучили, добиће политички и сваки други одговор", каже Додик.

        Говорећи о оптимистичним најавама о формирању власти на нивоу БиХ, Додик је навео да БиХ није оптимистична прича јер је закована својом неефикасношћу и дубоко подељена.

        "По неким објашњењима, то је пропала земља без суверенитета у којој је присутан снажан страни интервенционизам. Нема суверенитета када имате у земљи високог представника и међународну заједницу. Неколико пута сам предлагао неке позитивне ствари, али ништа није прошло. Сада сам доведен у позицију да и оно што сматрам рационалним зауставим јер овај систем БиХ нема смисла. Два конститутивна народа су у БиХ незадовољна", рекао је Додик.

        Он је оценио да је патолошка ситуација ако су представници Бошњака задовољни тиме да се другим народима прави штета.

        Коментаришући декларацију СДА, Додик је рекао да је немогуће да било који Србин у БиХ прихвати укидање конститутивности српског народа.

        "Зато је потребно да се сви вратимо у Српску и јединствено у Народној скупштини конципирамо своју политику", истакао је Додик.

        Према његовим речима, странци су прижељкивали да СДС и ПДП не прихвате да буду јединствено конципирани закључци на последњој посебној седници парламента Српске.

        "Знао сам да ће одбити било шта што им се понуди. Није било шансе да буду унутра и само су тражили разлоге да не буду. То је лоше", рекао је Додик.

        (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари