Додик: Са Запада нам стално траже оно што није у српском интересу, чак и да Путин то тражи – одбио бих

ЗСО ТРЕБА ДА ИМА ИЗВРШНА ОВЛАШЋЕЊА И ДА ДОНЕКЛЕ ЛИЧИ НА РЕПУБЛИКУ СРПСКУ

* Француско-немачки предлог не разликује много од неких у прошлости јер је заснован на захтеву да Србија, макар прећутно треба да призна Косово, штоникада не би требало да се деси. Треба веровати Вучићу кад каже да Србија одбија могућност да на било који начин призна Косово и пружи сагласност да Косово уђе у УН

* „Не треба настављати разговоре док се ЗСО не формира у договореном капацитету, а не како сада мешетаре Албанци. Без извршних функција, нема никаквог смисла правити празну љуштуру која ничему не служи“

* Ово је историјски моментум када је веома важно како се понашамо.Када бисмо рекли да осуђујемо Русију, Путина, придржавамо се санкција, уводимо визе Русима у БиХ, да ли неко мисли да бисмо нешто добили од Запада? Трајно бисмо изгубили пријатеље који су нам се показали у историји као једини ослонац. То је наш одговор према пријатељима и  инвестирање у будућност, јер од Запада ништа не можемо очекивати

_______________________________________________________

           ЗАЈЕДНИЦА српских општина треба да има извршна овлашћења и да у неком делу личи на Републику Српску, од које је Сарајево сталним нападима и оптужбама направило "бабарогу", рекао је у Бечу у интервјуу Косово онлајн председник Републике Српске Милорад Додик.

           Он напомиње и да се француско-немачки предлог не разликује много од неких у прошлости, с обзиром да је заснован на захтеву да Србија, макар прећутно треба да призна Косово, што, истиче, никада не би требало да се деси, додајући да треба веровати председнику Александру Вучићу када каже да Србија одбија могућност да на било који начин призна Косово и пружи сагласност да Косово уђе у Уједињене нације.

           - Међународној заједници не треба веровати, али треба разговарати, и одбацивати сваки предлог који не уважава и српску националну и државну позицију - поручио је Додик.

           Он је признање Косова* назвао  озбиљном немогућношћу за Србију:

           „Председник Вучић је апсолутно, као и сваки одговорни државник, то примио, и није могао да одбаци у тренутку када су му предали документ, него је морао да обави јавну расправу“.

           Поново нагласивши да Србија одбија могућност да на било који начин призна Косово и пружи сагласност да Косово уђе у Уједињене нације, па таман то била и прећутна сагласност, додао је:

           - То је нешто што је читава нација могла да чује у парламенту и томе треба веровати.

           Додик истиче да Српска подржава да се не призна Косово.

           - БиХ, зато што Република Српска то неће, пратећи политику Београда, није признала Косово. Много пута сам био изложен притисцима да се то учини, па нисам. Једнако тако, и сам Вучић и руководство Србије су дневно изложени разним захтевима у покушају да направе атмосферу притиска која треба да доведе до њима потребног решења. О томе треба разговарати и слажем се са Вучићем када је рекао да разговоре наставља од оног тренутка када се формира Заједница српских општина, са извршним функцијама које мора имати као што је договорено - истиче Додик.

           Према његовом мишљењу, не треба настављати разговоре док се ЗСО не формира у договореном капацитету, а не како сада мешетаре Албанци:

           - Без извршних функција, нема никаквог смисла правити празну љуштуру која ничему не служи - закључио је предсједник Српске.

           Изјавио је да неувођење санкција Русији представља одговор Српске према њеним пријатељима и инвестирање у будућност, јер се од Запада ништа не може очекивати, без обзира што нуде демократски живот и економски просперитет.

           - Не пропуштају прилику да траже да се уведу санкције, као и да нас привуку себи, да учинимо лош корак према Русији или руском председнику Владимиру Путину, зато што они мисле да је он лош - рекао је Додик за Косово онлајн.

           Додик је навео да Запад својом својом арогантном политиком никада није прихватио и реално размотрио захтеве Русије да се не приближава њеним границама, а пошто су то учинили, сада криве Путина како би направили атмосферу - "ево, тамо је кривац за наше проблеме".

           - Путин је крив зато што у Брислеу нема уличне расвете. Ко је други крив? Додик, наравно, па сада /председник Србије Александар Вучић. Они иду тим матрицама - појашњава Додик.

           Он указује да је историјски гледано ово је један моментум када је "веома важно како се понашамо".

           - Када бисмо рекли да осуђујемо Русију, Путина, придржавамо се санкција, уводимо визе Русима у БиХ, да ли неко мисли да бисмо нешто добили од Запада? Трајно бисмо изгубили пријатеље који су нам се показали у историји као једини ослонац. Ово је наш одговор према пријатељима и за инвестирање у будућност, јер од Запада ништа не можемо очекивати, без обзира што нуде демократски живот, економски просперитет - рекао је Додик.

           Када је реч о наводном руском утицају, Додик је рекао да на њега нико нема утицај, само српски народ.

           - Ја сам човек српског народа и Републике Српске и једино одговарам онима који су за мене гласали. Да Путин од мене затражи нешто што није у нашем интересу, то се не би остварило. Он тако нешто никада није тражио, а Запад увек тражи. Где год се сретнемо, они увек траже. Према томе, наша позиција у томе је јасна - додао је Додик.

           https://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=502880

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари