Додик: Русија је једини велики играч који на Балкану поштује и брани међународно право

„РЕПУБЛИКА СРПСКА ЗБОГ ГРАДЊЕ ТУРСКОГ ТОКА ИМА ВИШЕ ЕНЕРГЕТСКОГ САМОПОУЗДАЊА“

* Српски члан Председништва БиХ у интервјуу руској државној новинској агенцији ТАСС: „То је охрабрујуће за Србе јер значи да није све под контролом кључних западних играча, који ће изокренути све правне норме како њима одговара. Видели смо како је одлука о бомбардовању Срба и Републике Српске донесена без резолуције Савета безбедности УН. То је веома опасно

* „Опште је уверење да Русија фаворизује Србе, али Русија је такође сугерисала пројекте Хрватима и Бошњацима, али они су одбили, пошто се нису усудили да пристану на такву сарадњу због става Запада

*  „Запад би желео да има све земље као чланице НАТО, али Република Српска не намерава да мења своје стратешко опредељење - војну неутралност“

* Додик потврдио да ће 2020-те присуствовати прослави у Москви 75 година од победе над нацистичком Немачком:  „Да, бићу тамо (на Црвеном тргу), и биће ми велико задовољство. Сигурно ћу доћи, зашто да не? Долазио сам и раније, пре три или четири године. Увек сам се осећао сјајно у Русији, било да је реч о Москви, Санкт Петербургу или неком другом руском граду

__________________________________________________________________________

        СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је Русија последњи међународни играч на Балкану који поштује и брани међународно право у овом региону.

        "Русија је једини међународни играч у нашем региону који се држи међународног права и који остаје непристрасан. Опште је уверење да Русија фаворизује Србе, али Русија је такође сугерисала пројекте Хрватима и Бошњацима, али они су одбили, пошто се нису усудили да пристану на такву сарадњу због става Запада", рекао је Додик у интервјуу агенцији ТАСС.

        Он је истакао да је Русија данас једини чувар међународног права на Балкану и да је то охрабрујуће за Србе јер значи да "није све под контролом кључних западних играча, који ће изокренути све правне норме како њима одговара".

        "Видели смо како је одлука о бомбардовању Срба и Републике Српске донесена без резолуције Савета безбедности УН. То је веома опасно. Зато се велике наде полажу у Русију, јер она брани међународно право", рекао је Додик.

        - Запад би желео да има све земље као чланице НАТО, њихови циљеви су јасни. Они праве оквир на начин који говори земљама да треба да теже томе да буду примљене у НАТО, а ако то не учине, онда постоји проблем. Република Српска не намерава да мења своје стратешко опредељење - војну неутралност, нагласио је Додик у интервјуу агенцији ТАСС.

        Он верује да би улазак у НАТО после разорних бомбардовања 1999. године оправдао нелегалну агресију Северноатлантске алијансе на бившу Југославију. 

        - Република Српска не види никакву предност у НАТО, за разлику од других. Ми смо прошли кроз НАТО бомбардовање, знамо како то изгледа. Улазак у НАТО био би морално ослобађање те НАТО генерације или садашњег савеза од тих подлих бомбардовања и осиромашеног уранијума који чак и сада убија нашу децу, нагласио је Додик.

        Говорећи о енергетској сарадњи са Русијом, српски члан Председништва БиХ изјавио је да Република Српска има "више енергетског самопоуздања" због градње гасовода Турски ток.

        "Веома је важно да се реше ствари са Бугарском, да градња преко Бугарске до Србије отвори одређене прилике за нас овдје. Имамо одређене уговоре потписане са `Гаспромом`, а ми смо спремни да сачекамо потпис Бугарске. Нажалост, Бугарска је већ једном одбацила `Јужни ток`, чиме је овај пројекат заустављен на 10 до 15 година. Али, градња гасовода за транспортовање руског гаса, који је јефтинији и гарантује нашу енергетску безбедност, не може бити заустављена", тврди Додик.

        Он је напоменуо да "ово, такође, гарантује да `гасна карта` неће бити одиграна за остваривање политичких циљева", као што је могло да се деси да је гас стигао са севера, из "западних земаља које би имале прилику да прекину испоруке руског гаса Балкану ако се дешава нешто што се њима не допада".

        Додик је захвалио руској Влади и шефу "Гаспрома" Алексеју Милеру на њиховом доприносу овом пројекту.

        Власти Републике Српске постигле споразум са "Гаспромом" о преузимању руског природног гаса преко специјалне линије гасовода Турски ток, чија градња треба да почне сљедеће године, подсећа ТАСС.   

        Додик је руској агенцији потврдио да ће у мају 2020-теприсуствовати прослави 75 година од побједе над нацистичком Немачком у Москви, на Црвеном тргу у Москви:

        "Да, бићу тамо, и биће ми велико задовољство. Сигурно ћу доћи, зашто да не? Долазио сам и раније, пре три или четири године", рекао је Додик.

        Додик је додао да се увек осећао сјајно у Русији, било да је реч о Москви, Санкт Петербургу или неком другом руском граду.

Додик на конгресу "Санкт Петербург и Словенски свет"

        Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик обратио се данас учесницима Шестог међународног конгреса "Санкт Петербург и славенски свет".

        На овом великом међународном скупу учествују званичници словенских земаља који разговарају о разним темама из области политике, економије, културе.

        Уочи почетка Конгреса Додик је рекао Срни да Санкт Петербург има жељу да развија односе са градовима у Републици Српској и БиХ по свим питањима - политичким, привредним и културним, као и о свему што је дио заједничке свакодневице.

        "Моје присуство на овом значајном скупу је доказ наших добрих односа у континуитету и увек се радујем када дођем у овај град", нагласио је Додик.

        (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари