Додик: Република Српска сигурно неће банкротирати – џаба лажу и подмећу

УПОЗОРИО У ЕМИСИЈИ ПЕЧАТ: „БиХ ЈЕ СТРУКТУРА КОЈА ГЕНЕРИШЕ САМО ПРОБЛЕМЕ, А НЕ И РЕШЕЊА“

* „Чланови ЦИК нису изабрани у складу са законом – како онда могу расписивати изборе?Како обавити изборе на бази нелегалне, некомпетентне и потпуно притивзаконите комисије, како ће се на њима учествовати?“

* „Исплаћујемо обавезе за април, то је плата од 520 КМ плус доприноси и то се већ реализује. Подржали смо свега здравствене раднике, полицију, инспекторе и остале. Сада ћемо помоћи и медијима и неким другим структурама. Ми радимо свој посао

________________________________________________________________________

         СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да чланови Централне изборне комисије БиХ нису изабрани у складу са законом и упитао како неко ко није легитиман може расписивати изборе у БиХ.

        Додик је, гостујући у емисији Печат, нагласио да то само говори о БиХ, која је успешна једино у томе да стално акумулира неријешене проблеме и онима којима делује да су решени придаје нови предзнак нерешености.

        Према његовим речима, поставља се питање - шта сад, како обавити изборе на бази нелегалне, некомпетентне и потпуно притивзаконите комисије, како ће се на њима учествовати?

        „То је још једна нерешена ствар на свему ономе што је пртљаг БиХ ионако лош, који се вуче и тресе низ цесту, правећи заглушујућу буку“,  рекао је Додик за РТРС.

        Наводећи да је основна ствар - како може неко ко није легитиман расписати изборе, који ће бити легитимни, Додик је истакао да ужасава чињеница да су странци дали легитимитет.

        „Причао сам са њима пре неколико дана и они кажу да је то у реду. Како може бити у реду, где је ту правна држава, поштовање закона, где је консензус у БиХ? Како је могуће да промените Изборну комисију када пише да нову комисију не можете бирати док не завршите конституисање органа по претходним изборима? Одједном ништа не важи, што доводи до размишљања да је све намерно направљено да би се избори одржали и креирали онако како некоме одговара“, рекао је Додик.

        Када је реч о Мостару, Додик истиче да га искључиво занима српски народ који је кроз тамошње процесе био увек скрајнут и где су и бошњачке и хрватске странке тражиле неколико "својих" Срба да би показали да имају квоту.

        „Ми трагамо за аутентичним представницима српског народа у Мостару и, у том погледу, ћемо покушати да сачекамо. Веома смо заинтересовани за начин како ће се завршити избори том граду“, рекао је Додик.

        Он је подсетио да је о томе нешто одлучивао Уставни суд БиХ, који упркос свим приговорима из Српске, сада покушава и на том плану да себи прибави законодавну моћ, што је апсурдно.

        Коментаришући чињеницу да је због Изборног закона, којег годинама не могу да реше у ФБиХ, председник ХДЗ БиХ Драган Човић игнорисао ад хок групу коју је формирало Председништво БиХ, Додик је рекао да је БиХ структура која само генерише проблеме, а не решења.

        Додик пита: постоји ли та група и како да постоји ако у њој нису Хрвати?

        „Сама суштина БиХ, да у њој одлучују ентитети и три конститутивна народа, изгубљена је и кроз структуру ад кох групе. Мени је било важно да се кроз саме закључке Председништва БиХ реафирмише механизам координације“, рекао је Додик.

        Он сматра да нема смисла да два народа, без обзира у ком капацитету, раде нешто без трећег народа, те да, осим здравствених мера, Република Српска треба да се усмери и на економске мере.

        Наводећи да неке економске мере не зависе од Српске, Додик је подсетио на средства од Међународног монетарног фонда, која Српска не може да користи због конфликта у ФБиХ.

        „Сваки дан о томе нешто причамо, покушавамо наћи начин како ће то ићи, не иде и то нас битно зауставља. У сваком случају, Српска показује да својим властитим средствима и потенцијалима још увек реагује не само на кризу и на њене последице и драго ми је да смо обезбедили да на нашим јавним рачунима има довољно средстава за исплату пензија“, рекао је он.

        Додик је поручио да Република Српска сигурно неће банкротирати. Нагласио је да су они који се баве спекулацијама, подметањима, лажима и нису имали шта да раде ових дана само смишљали будалаштине.

        „Исплаћујемо обавезе за април, то је плата од 520 КМ плус доприноси и то се већ реализује. Извршили смо подршку пре свега здравственим радницима, полицији, инспекторима и осталим. Сада ћемо помоћи и медијима и неким другим структурама, тако да ми у том погледу радимо свој посао“, нагласио је Додик.

        (РТРС)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари