Додик: „Програм реформи БиХ“ није тајна – многи у опозицији га имају јер сам им га ја послао

„МОЖЕ ПИК ДА САОПШТАВА ШТА ХОЋЕ, АЛИ МИГРАНТСКИХ ЦЕНТАРА У СРПСКОЈ НЕЋЕ БИТИ“

* Министар унутрашњих послова Унско-санског кантона Нермин Кљајић изјавио да су их посетили представници британске амбасаде у БиХ и да су добили обећање да ће земље чланице ПИК-а 5. децембра разматрати питање мигрантске кризе, те да ће бити формирани центри на територији Федерације БиХ и Републике Српске

________________________________________________________________

        МИЛОРАД Додик, српски члан Председништва БиХ, рекао је да документ „Програм реформи БиХ“ није никаква тајна и да многи важни људи из опозиције имају тај документ јер им га је, како каже, он послао.

        Он је то рекао данас у Бањалуци на скупу под називом Дијалошка платформа: "Улога образовања у развоју друштвене кохезије".

        Додик је такође рекао да чињеница да у Европској унији постоје земље које не дају сагласност за њено проширење доводи у питање опредељење и политику Европске комисије да се настави са тим процесом.

        Додик је истакао да треба сагледати шта значе најаве да ће бити мењане процедуре у вези са приступањем ЕУ.

        „Предлог Француске говори о томе да треба мењати брзину и тај процес учинити реверзибилним, што значи да можете да дођете до уласка у ЕУ и да једна земља каже морате се вратити на почетак. Чињенице указују да данас 16 од 28 земаља чланица ЕУ не би могло да прође процедуру коју ЕУ захтијева од кандидата за чланство. Ми смо дошли до краја тог процеса и пролазимо најжешћу и најригорознију процедуру. Они који су раније ушли у ЕУ то нису пролазили и данас не могу чак да испуне оно што ЕУ тражи од нас", нагласио је Додик.

        Он је додао да БиХ треба да настави европске интеграције, али да би било добро да буде анализирано колико је то корисно и да кретање на том путу прилагоди својим потребама, а не само пројекцијама и плановима које јој намећу са стране.

        "Залажем се за то да Република Српска, Федерација БиХ и заједнички ниво развију капацитете који ће више рачуна водити о нама. Мораћемо да се више оспособимо за дијалог", рекао је Додик.

         Упозорио је да Савет за спровођење мира (ПИК) не може да доноси одлуке у вези са мигрантском кризом у БиХ и поновио да у Републици Српској неће бити мигрантских центара.

        "Постоји одлука власти у Републици Српској да на њеној територији неће бити прављени центри за мигранте у Српској и тако ће и бити", рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

        Министар унутрашњих послова Унско-санског кантона Нермин Кљајић изјавио је јуче да су их посетили представници британске Амбасаде у БиХ и да су добили обећање да ће земље чланице ПИК-а 5. децембра разматрати питање мигрантске кризе, те да ће бити формирани центри на територији Федерације БиХ и Републике Српске.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари