Додик: Принципи које Курти тражи за Албанце мораће да важе и за Србе и друге на Балкану

МОГУЋИ ПРИШТИНСКИ ПРЕМИЈЕР УВЕРЕН ДА ЕУ НИЈЕ ДОВОЉАН ОКВИР ЗА УЈЕДИЊЕЊЕ АЛБАНАЦА

* Милорад ДОДИК: Аљбин Куртија је изјавио да Косово и Албанија треба да се приближе једно другом, да се интегришу у федерацију, као Немачка. Провокатор Курти заборавља да би усвајање принципа, које он заговара за Албанце, у покушају да се створи Велика Албанија, на Балкану не могу бити дозвољени једном народу.  За то српски народ нема разумијевања нити ће га икад имати

* Курти изјавио да ћеКосово, ако постане премијер, у односима са Албанијом имати споразуме, не за сликање, већ за спровођење, као на пример о заједничком тржишту, заједничком цивилном регистру предузећа, заједничким владиним одборима за спољне послове и друго

_______________________________________________________________________

        СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик истакао је да би усвајање нових принципа на Балкану, које заговара Аљбин Курти за Шиптаре, односно Албанце, у покушају да се створи „велика Албанија", важило и за друге народе на Балкану, прије свега Србе.

        „Република Српска се залаже за мир и стабилност, за поштовање свих међународних обавеза, пре свега Дејтонског споразум, и подржава решавање свих кризних питања у региону мирним путем, договором и компромисом, али стварање такозване 'велике Албаније', какву ових дана најављује могући кандидат за премијера самопроглашеног Косова Аљбин Курти, значило би увођење и усвајање неких нових принципа на Балкану“, рекао је Додик Срни.

        На молбу Срне да прокоментарише изјаву лидера Самоопредељења Албина Куртија да Косово и Албанија треба да се приближе једно другом, да се интегришу у федерацију, као Немачка, Додик је рекао да Курти заборавља да би усвајање тих принципа, које он заговара за Албанце, у покушају да се створи Велика Албанија, онда важило и за друге народе на Балкану, пре свега Србе.

        „На Балкану се не могу спроводити двоструки стандарди - да оно што је дозвољено једном народу, другом није, како то мисли Аљбин Курти. За то српски народ нема разумевања нити ће га икад имати, јер ако је нешто дозвољено другима, како то за Шиптаре, односно Албанце, заговара провокатор Курти, зашто онда и Србима не би то исто било дозвољено“, нагласио је Додик.

        Курти је изјавио јуче да се у Европској унији не може догодити национално уједињење Албанаца, али да може постојати идеја о федерацији.

        „Не могу рећи да се национално уједињавање догађа у ЕУ. Тамо се придружујемо Данцима, Аустријанцима и Шпанцима. Овде се мора догодити наш савез. Користио бих изјаву Арбена Џаферија: 'Историјско залагање Албанаца за уједињење'", рекао је Курти.

        Он је навео да ће, ако постане премијер, у односима са Албанијом „Косово“ имати споразуме, не за сликање, већ за спровођење, као на пример о заједничком тржишту, заједничком цивилном регистру предузећа, заједничким владиним одборима за спољне послове и друго.

        (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари