Додик: Председништво БиХ треба да тражи укидање високог представника – то је реметилачки фактор

УПОЗОРИО: МОЖЕ КОМИСИЈА ЗА САРАДЊУ СА НАТО, АЛИ НЕ ЗА ИНТЕГРАЦИЈУ СА НАТО“

* Српски члан Председништва БиХ: Састанак са Палмером био је добар, он је указао на потребу партнерства БиХ и САД

* Упозорио: Морају се одбацити разне спекулације на тему како квалификовати сукоб у БиХ. То је Дејтонским споразумом квалификовано као трагични сукоб и то је адекватно, али чујемо и квалификације о агресији и другом, што се не може толерисати

* О Комшићевом захтеву да БиХ призна Косово*: „Ја ћу гласати против и ако буде било потребе - тражићу заштиту виталног интереса

___________________________________________________________________

       ЧЛАНОВИ Председништва БиХ Милорад Додик, Шефик Џаферовић и Жељко Комшић састали су се данас у Сарајеву са замеником помоћника државног секретара САД Метјуом Палмером.

       Приликом доласка у зграду Председништва БиХ у Сарајеву, Палмер је накратко разговарао са Додиком.

       Током боравка у Сарајеву, Палмер се састао и са члановима колегијума Представничког и Дома народа Парламентарне скупштине БиХ, као и председавајућим Савета министара Зораном Тегелтијом, председником Владе Републике Српске Радованом Вишковићем и премијером Федерације БиХ Фадилом Новалићем.

        Додик је рекао је да је састанак са Палмером био добар, те додао да је Палмер указао на потребу партнерства БиХ и САД.

       Додик је нагласио да је прва важна тема на састанку била обележавање 25 година од Дејтона.

       "На данашњи дан почело је НАТО бомбардовање и ми бисмо били никакви људи када бисмо то заборавили. Ово је за нас дан туге, јер су многи Срби погинули", рекао је Додик:

       "Јасно је да се улога Председништва односи на сачињавање програма годишњице и тај програм би био власништво Председништва. Требало би приступити одређеним стварима везано за тај програм".

       Он је истакао да је потребно да се изрази пијетет према свим жртвама у прошлом рату и да се одбаце разне спекулације које су на политичком терену често присутне, а то је како квалификовати сукоб у БиХ.

Са Палмером

       "То је Дејтонским споразумом квалификовано као трагични сукоб и то је адекватно, али чујемо и квалификације о агресији и другом, што се не може толерисати", поручио је Додик.

       „Комисија за сарадњу са НАТО може бити прихваћена и то смо и потенцирали, али никако не можемо разговарати о Комисији за интеграцију са НАТО", изјавио је Додик.

       Додик је истакао да у оквиру обележавања треба усвојити заједничку изјаву Председништва.

       "Изјава треба да садржи сагласност о престанку мандата високог представника, који овде ничему не служи и реметилачки је фактор", поручио је Додик.      

       Додик је прокоментарисао иницијативу Жељка Комшића који тражи да БиХ донесе одлуку о признању самопроглашеног Косова*.

       „Питање које је тражено да се постави на дневни ред посебне седнице је питање које је упутио господин Комшић тражећи да БиХ донесе одлуку о томе да призна Косово, ја ћу гласати против и ако буде било потребе тражићу заштиту виталног интереса и та одлука ће отићи у НСРС", нагласио је Додик.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари