Додик: Позиција Немачке је антисрпска – увек је и била антисрпска, тако је и сада везано за Косово

ПРЕДСЕДНИК СРПСКЕ У ЕМИСИЈИ РТРС АКТУЕЛНО:  ПОЗИЦИЈА ВУЧИЋА ЈЕ ТЕШКА, АЛИ – ДОБРО РАДИ

* Прете да ће Србији прекинути европски пут, да ће зауставити инвестиције, увести поново визе. То су озбиљне последице.  Због тога је важно да Срби буду јединствени и да се окупе око преговарања. Важно је да се каже: ако одбијамо, одбићемо заједно, ако прихватимо - морамо прихватити заједно...

* Србија не треба никад да призна Косово и никад не треба да попусти у било каквим настојањима. Можда ће Србија у неком историјском тренутку морати да изгуби, као што је у овом тренутку значајно изгубила суверенитет на овом простору, али само признање је дефинитивно и оно не мора да буде стављено на страну... Западњаци неће да кажу признајте Косово, него кажу - немојте га оспоравати

* Добро је што поводом Заједнице српских општина причају о Републици Српској. То је баш добро што тако говоре - то ће једног дана и бити Република Српска. Мислим то у суштинском значају. Ето зваће се Заједница српских општина, имаће извршне функције власти као што има Српска, специјалне односе са Србијом као што има Република Српска. То је њима проблем и сва прича је у томе

_____________________________________________________________

       ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик рекао је у емисији РТРС Актуелно да је председник Србије Александар Вучић успео да питање Космета из једне губитничке позиције врати на дневни ред и фокус интересовања.

       Додик каже да је тешка позиција Вучића, али да добро ради.

       - Вучић покушава да окупи све и да води јавни дијалог. Кључни проблем губитка Косова и данашњег статуса јесте тренутак, када су претходне власти Србије пристале да аранжман из окриља Уједињених нација пребаце у оквире Европске уније. Већ тада је обезбеђена одлука да се мишљење међународног трибунала, а везано за статус Косова и проглашење независности, прогласи неважећим - истакао је Додик.

       С друге стране, каже он, развој ове ситуације, која се сада дешава, јесте перцепција тих народа који, како истиче, прихватају Косово иде за тим да су они држава и да имају суверена права на свом простору.

       - Зато данас Србе третирају на северу Косова као побуњеничку групу, а не као релевантан политички фактор. Све скупа се усложњава чињеницом да је дошло до сукоба између Русије и Украјине, да су западњаци нервозни. Деценијама не успевају неке ствари да ријеше, гурају испод тепиха. Сада су све одједном нешто хтели да заврше, с претњама, како они то једино знају - каже Додик у емисији Актуелно.

       Додаје и да су појачане претње од стране Запада и види се ојачана позиција Немачке.

       - Немачка је антисрпска на простору Балкана. Она је увек била антисрпска, није била рационална, реална и увек је била против Срба. Тако је и у овом случају везано за Косово - рекао је Додик.

       Навео је да је у сваком случају данас видљиво да се не држи до договора, до споразума.

       - Оно што мора да се има у виду јесте то да се сагледају последице које смо могли да чујемо за Косово и Метохију, а то је да ће се прекинути европски пут, да ће се зауставити инвестиције, увести визе поново. То су озбиљне последице – рекао је Додик.

       Поновио је да би последице могле да промене економски, социјални и геополитички положај за саме Србе.

       - Због тога је важна једна ствар, коју морају да ураде Срби, а то је да буду јединствени и да се окупе око преговарања. Важно је да се каже: "ако одбијамо, одбићемо заједно, ако прихватимо -морамо прихватити заједно". А то је важно само зато да Србија и Срби поново не би били подељени. Шта год да се уради, морамо да урадимо заједно - навео је Додик.

       Истакао је да ако се одбија француско - немачки план, онда то мора, како каже - да одбију и власт и опозиција, али и друштво у целини.

       Такође, ако га прихватамо онда то треба сви да урадимо.

       - Србија не треба никад да призна Косово и никад не треба да попусти у било каквим настојањима. Можда ће Србија у неком историјском тренутку морати да изгуби, као што је у овом тренутку значајно изгубила суверенитет на овом простору, али само признање је дефинитивно и оно не мора да буде стављено на страну - казао је Додик.

       Зато сада, објашњава Додик, западњаци неће да кажу признајте Косово, него кажу немојте га оспоравати.

       - Мора да се научимо да сви ти амбасадори и изасланици имају своје каријере и они желе да успеју, шта њима смета Космет, зашто Немцима смета Космет?!

       Добро је што Албанци поводом ЗСО говоре да неће „Републику Српску“ на територији Космета:

       - Баш је добро што тако говоре. Заједница српских општина једног дана ће и бити Република Српска. Мислим то у суштинском значају. Ето, зваће се Заједница српских општина, имаће извршне функције власти као што има Српска, специјалне односе са Србијом као што има Република Српска. То је њима проблем и сва прича је у томе - закључује Додик.

       https://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=500860

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари