Додик поздравио мировни план Кине за Украјину у 12 тачака и држање Мађарске

„ЗАХВАЉУЈЕМ СЕ ПРЕДСЕДНИКУ СИ ЂИНПИНГУ НА ИНИЦИЈАТИВИ ОД КЉУЧНЕ ВАЖНОСТИ ЗА ЕВРОПУ И СВЕТ“

* Председник РС Милорад ДОДИК: Сматрам да би Европа требало да буде захвална Кини што је иступила на овај начин и позвала на постизање политичког решења, јер ниједан од актуелних политичких лидера ЕУ није реаговао на овакав начин према сукобу који букти на европском тлу

* „Поздрављамо и непоколебљив - и усамљен - став Мађарске која од првог дана сукоба позива на дипломатско решење кризе и заустављање ескалације“

__________________________________________________________

          ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик поздравио је и одлучно подржао кинески мировни предлог у 12 тачака и позвао све релевантне стране - којима је стало до заустављања сукоба и успостављања мира у Украјини - да озбиљно размотре ову кинеску иницијативу.

          - Захваљујем председнику Народне Републике Кине Си Ђинпингу на иницијативи од кључне важности за Европу и цео свет, и поздрављам и одлучно подржавам кинески мировни предлог у 12 тачака - рекао је Додик Срни.

          Он је истакао да је ово први конкретан предлог мировног плана, који не само да садржи конкретне кораке који воде ка успостављању мира, већ и заустављања даље екслације сукоба према остатку Европе, па и света.

          - Сматрам да би Европа требало да буде захвална Кини што је иступила на овај начин и позвала на постизање политичког решења, јер ниједан од актуелних политичких лидера ЕУ није реаговао на овакав начин према сукобу који букти на европском тлу. Што се тиче чланица ЕУ, поздрављамо непоколебљив - и усамљен - став Мађарске која од првог дана сукоба позива на дипломатско решење кризе и заустављање ескалације - навео је Додик.

          Према његовим речима, у наведеном документу званични Пекинг заговара наставак мировних преговора, противи се употреби нуклеарног оружја и позива на крај једностраних санкција.

          - Позивамо оне који су на вест о објављивању кинеског мировног плана одмах реаговали салвом критика и оптужби упућених према Кини, да понуде – ако имају капацитете, и вољу и жељу да заиста зауставе сукоб и патњу цивила – неку другу верзију мировног плана која ће бити прихватљива за обе стране - истакао је Додик.

          Одбацио јњ сваку тврдњу да је било која страна која се у овом тренутку залаже за мир - на страни Русије, и да је такав став сам по себи лош и неприхватљив.

          - Сматрам да сви они који се залажу за мир и неутралност у овом несрећном сукобу који је већ однио превише жртава - да су управо они на правој страни историје. Ту, пре свега, мислим на Републику Српску, а затим сасвим сигурно и Србију, Мађарску и Кину које све трпе политичке, па и економске последице свог мирнодопског става - рекао је Додик.

          Он је нагласио да и у другим државама постоје снаге, политичке и цивилне, које се залажу за мир, али се њихов глас, на жалост, слабо чује.

          - Дајмо шансу миру! Дајмо шансу отпочињању преговора у складу са кинеским мировним предлогом - поручио је председник Републике Српске.

          Кина је прошле седмице објавила план од 12 тачака за успостављање свеобухватног прекида ватре у Украјини. Русија је поздравила кинеске предлоге за решење сукоба у Украјини и потврдила да је отворена за остварење циљева специјалне операције политичким и дипломатским начинима.

           (Срна)

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари