Додик: Постојећа колонијална управа је најбољи пут да БиХ једног дана не буде

КРАЈЊЕ ЈЕ ВРЕМЕ ДА ОХР БУДЕ ЗАТВОРЕН И ОДБАЧЕНО СВЕ ШТО СУ ВИСОКИ ПРЕДСТАВНИЦИ ИКАДА НАМЕТАЛИ

Колонијални и неуставни Уставни суд БиХ

* За агенцију Срна рекао: Немогуће је пристати да се Уставни суд понаша инквизицијски, криминално, противуставно, тамо неколико људи седи да би они наводно креирали свој либерални приступ у свету. А Запад је уверен да само мера најгорег за нас овде постоји као оптимално стање ствари

* „Колико ја знам, лажни високи представник има 24.000 евра месечно, без пореза и овде и тамо одакле долази, са додатним путним трошковима, додатним осигурањем за несигуран живот на несигурној територији. Кад скупите све и право да му је плаћено да одлази у своје место становања, то је око 40.000 евра месечно и што је најгоре - све се то преписује као помоћ нама у БиХ“

* „Ова БиХ је наметнута, ова БиХ не припада нама, ова БиХ не припада Дејтону. Нама припада дејтонска БиХ, а не америчка или британска или европска воља њихових амбасадора, а поготово њихових високих представника и њихових судија у Уставном суду“

___________________________________________________________

         ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је крајње време да ОХР буде затворен и да треба одбацити све што је високи представник икада урадио и вратити се на владавину права и поштовање Устава БиХ.

         Додик је истакао да у БиХ нема високог представника, да је то још једна од изврнутих ствари у земљи која не може да нађе свој начин постојања ни више деценија од потписивања Дејтонског споразума.

         Он је додао да највећи неред ипак уноси онај који се лажно представља као високи представник, кога није именовао Савет безбедности УН, нити потписнице Анекса 10.

         - Сва прича Запада о томе како се ради о владавини права пада у воду на овом примеру који је "бесправно насиље" које чини Запад уверен да само мера најгорег за нас овде постоји као оптимално стање ствари - додао је Додик за Срну.

         Додик је навео да је стање са актуелним који себе назива високим представником описано у тексту Франкфуртер алгемајне цајтунга, који потврђује све оно што у Српској годинама понављају, а то је да се ради о колонијалној управи, да је то колонизатор који има овлаштења која нигде нису прописана.

         - Да ствар буде још гора, у том чланку се не помиње Европа која себе види као правну тековину традиције и искуства, даје БиХ статус кандидата са високим представником. Готово апсурд до апсурда - додао је он.

         Додик је напоменуо да на крају текста Франкфуртер алгемајне цајтунга новинар веома јасно говори о томе да је функција високог представника веома добро плаћена.

         - Колико ја знам, 24.000 евра месечно, без пореза ни овде, ни тамо одакле долази, са додатним путним трошковима, додатним осигурањем за несигуран живот на несигурној територији. Кад скупите све и право да му је плаћено да одлази у своје место становања, то је око 40.000 евра месечно и што је најгоре - све се то преписује као помоћ нама у БиХ - додао је Додик.

         Додик је рекао да је то једно политичко празноверје, људско лудило, те да је готово немогуће разумети шта је циљ свега тога и зашто од БиХ праве такву врсту приче.

         - С друге стране, мислим да је крајње време да се ОХР затвори. Не постоји ОХР, постоји особље високог представника које је он претворио у снажну канцеларију још за време Педија Ешдауна која је имала тада 750 људи који су наметали решења и наметнули више од 280 закона у БиХ, тврдећи да је то демократски потребно и да је то демократски модел понашања - навео је Додик.

         Он је нагласио да је у свему томе апсолутно јасно да високи представник није имао никаква права да наметне законе.

         Додик је рекао да такозвани Савет за спровођење мира не постоји у Дејтонском споразуму и да није тело које може да прописује било шта, па ни да шири овлаштења високи представника.

         - Високи представник је страна потписница Анекса 10. Он се лажно представља као представник међународне заједнице, он то није. Он није уведен одлукама међународне заједнице, него Анексом 10. И све су то апсурд до апсурда који овде некако преживљавају у лажној намери да опет тај који је лажан наметне лажне законе - рекао је Додик и додао да је то неодрживо.

         Он је навео да ПИК није овлаштен да високом представнику даје овлаштења и да је то "блеф који живи противуставно већ 24-25 година".

         - И ми сада овде треба да аплаудирамо тим њиховим блефовима. Ако се томе супротставите, онда пролазите веома лоше, онда вас кажњавају и уводе санкције и много чега другог - навео је Додик.

         Он каже да је доследност праву народа у Републици Српској на статус који има Дејтонским споразумом ствар односа не само према Српској и српском народу, него и односа према будућности и односа који треба да изгради њен прави статус.

Лажни високи представник

Кристинан Шмит

         - Ми треба да одбацимо све што је високи представник икада урадио и да се вратимо на владавину права, на поштовање Устава БиХ. Треба да одбацимо све оно што су икада узели Републици Српској на овај или онај начин, а у суштини насиљем, оваквим или онаквим, и политичком несаглашношћу и механизмима који су предвиђени да се мењају уставне позиције које нису поштоване, него су наметане - рекао је Додик.

         Он је указао да је високи представник у БиХ наметао законе, а онда је тражио да се то усвоји, а сада када више не може да прође тај блеф онда корисите Уставни суд.

         - Доводе нам опет Немце да они нама говоре како треба и шта треба да се уређује - рекао је Додик.

         Према његовим речима, када извршите увид у Устав, онда видите да је то све антиуставно, да нема никаквог упоришта у Уставу, али они то гурају до краја очигледно у жељи да направе унитарну БиХ.

         - Ово је најбољи пут да БиХ једног дана и не буде, без обзира шта они од тога и тако сматрали. Немогуће је пристати да се Уставни суд понаша инквизицијски, криминално, противуставно, тамо неколико људи седи да би они наводно креирали свој либерални приступ у свету - истакао је Додик.

         Он је навео да је њихова улога искључиво да се упуте у текст Устава, да виде да ли има јасна реченица која указује на то да је нешто у реду или нешто није у реду.

         - Међутим, они креирају, пишу Устав и настављају ту срамотну праксу високог представника. А амбасадори из САД, Европе, Британије дуре се и дижу носеве кад им нешто приговориш на ту тему. Живимо готово исти живот већ 20 година - рекао је Додик.

         Према његовим речима, они очигледно рачунају да њихово истрајавање у глупости може да реши питање БиХ које је наметнуто.

         - Ова БиХ је наметнута, ова БиХ не припада нама, ова БиХ не припада Дејтону. Нама припада дејтонска БиХ, а не америчка или британска или европска воља њихових амбасадора, а поготово њихових високих представника и њихових судија у Уставном суду - истакао је Додик.

         - Ова БиХ је наметнута, ова БиХ не припада нама, ова БиХ не припада Дејтону. Нама припада дејтонска БиХ, а не америчка или британска или европска воља њихових амбасадора, а поготово њихових високих представника и њихових судија у Уставном суду - истакао је Додик.

          (Срна)

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари