Додик посетио МАЗ – понос белоруске индустрије и Националну библиотеку у Минску

БИБЛИОТЕКА ЈЕ ВИСОКА 72 МЕТРА, ИМА 22 СПРАТА И НАЛАЗИ СЕ У ПАРКУ НА ОБАЛИ РЕКЕ

* „Импресиониран сам Бјелорусијом и Минском, а ваша Националана библиотека је велики храм писане ријече и културе. Ово импозантно издање, као и десет милиона докумената похрањених овдје говоре о значају овог културног здања за бјелоруске и словенске народе, написао је Додик у књизи утисака високих званичника

___________________________________________________________________

          СРПСКИ члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик посетио је данас Мински аутомобилски завод "МАЗ", а у кругу фабрике возио и један од изложених аутобуса.

         Додик је разговарао с руководством те компаније, која је понос белоруске индустрије, и обишао производне погоне и изложбени простор.

         Додик, који борави у тродневној посјети Белорусији, посетио је и Националну библиотеку у Минску, која је по броју књига једна од највећих у Европи, и разговарао са руководством tе културне институције.

         Том приликом Додик је Националној библиотеци у Минску поклонио књигу "Српска, земља импресија".

         „Национална библиотека у Минску је величанствено здање националне баштине“, написао је српски члан и председавајући Председништва БиХ у књизи у коју се традиционално уписују високи званичници који су посетили ову институцију.

         "Импресиониран сам Бјелорусијом и Минском, а ваша Националана библиотека је велики храм писане ријече и културе. Ово импозантно издање, као и десет милиона докумената похрањених овдје говоре о значају овог културног здања за бјелоруске и словенске народе", написао је Додик у књизи утисака високих званичника.

         Српски члан и председавајући Председништва БиХ поручио је да народ који има оваква културна здања има и своју будућност.

         Национална библиотека Белорусије основана је 15. септембра 1922. године. У њој се налази највећа збирка белоруских штампаних материјала и то је трећа библиотека на свету по збирци књига на руском језику.

         Осим што је функционална, Национална библиотека је и атракција града Минска.

         Смештена је у згради модерне архитектуре која је висока 72 метра и има 22 спрата. На врху зграде је опсерваторија из које се може посматрати цели Минск.

         Зграда се налази у парку на обали реке. Простор испред библиотеке користи се за многе јавне концерте и изложбе. С обзиром на то да је покривена стакленим панелима током дана светли као дијамант, а посебно занимљиво изгледа ноћу, када је најпрепознатљивије здање у граду.

         Додик се у Минску састао са председником Молдавије Игором Додоном.

         (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари