Додик поручио амбасадору САД Мајклу Марфију да води рачуна да је у БиХ гост, а не домаћин

АМЕРИКА ФАВОРИЗУЈЕ СДС И ПДП, ПА СЕ ПРАВИ ДА НЕ ПРИМЕЋУЈЕ ШТА РАДЕ И ГОВОРЕ ЊИХОВИ ЛИДЕРИ

Мајкл Марфи

* Мајкл Марфи на блогу амбасаде САД написао да је “Додик, уместо да се фокусира на стварна питања која брину грађане - корупцију, слабу могућност запошљавања и инфлацију, одабрао да напада дејтонски поредак и подрива државне институције”

* Српски члан Председништва БиХ оценио: Марфи својим иступима показује да је у ствари страна у сукобу у БиХ, а не представник државе гаранта Дејтонског мировног споразума, који је урушен понајвише захваљујући представницима САД који су последњих 30 година овде долазили у различитим улогама. Не може ни амерчки амбасадор да држи слово члану Председништва БиХ!

* Још му је поручио: „Ми поштујемо САД, њихову снагу и моћ, али да пре свега поштујемо себе и лични интегритет и интегритет Републике Српске, онакве каква је договорена у Дејтону. А амбасадор је својим текстом насрнуо и на једно и друго. Надам се да ће се брзо вратити у оквире доброг дипломатског понашања, схватити да он овде није домаћин него гост. И то нашом вољом

_____________________________________________________________

         СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик истакао је да је неприхватљиво да један амбасадор, био он и амерички, држи слово члану Председништва БиХ, па и осталим лидерима у БиХ, прелазећи границу не само доброг дипломатског понашања, већ и личне пристојности.

       На молбу Срне да прокоментарише писање амбасадора САД у БиХ Мајкла Марфија на блогу амбасаде да је “Додик, уместо да се фокусира на стварна питања која брину грађане - корупцију, слабу могућност запошљавања и инфлацију, одабрао да напада дејтонски поредак и подрива државне институције”, српски члан Председништва БиХ је одговорио да је штета што „Марфи својим иступима показује да је он у ствари страна у сукобу у БиХ, а не представник државе гаранта Дејтонског мировног споразума, који је урушен понајвише захваљујући представницима САД који су последњих 30 година овде долазили у различитим улогама“.

       - Популизам који показује амерички амбасадор причом о борби против криминала и корупције је покушај да се прикрије да је управо међународна заједница креирала решења противно Дејтонском споразуму, која не да нису дала решење за корупцију и криминал, него су постали извор и корупције и криминала. Дакле, амбасадор Марфи се буни и бори против онога шта су његови претходници креирали кршећи међународни споразум. Рачуне за међународне експерименте би да пошаље легално изабраним политичарима у БиХ, који нису учествовали ни на који начин у креирању лоших решења - истакао је Додик.

       Додик је рекао да задивљује како амерички амбасадор примећује шта је он рекао на скупу грађана Републике Српске, а „не примећује шта од САД фаворизована опозиција у лику СДС и ПДП ради и говори данима“.

       - Не желим да верујем да само прати шта говори Милорад Додик. Али, ако баш прати шта говори Милорад Додик поручио бих му на крају да поштујемо САД, њихову снагу и моћ, али да пре свега поштујемо себе и лични интегритет и интегритет Републике Српске, онакве каква је договорена у Дејтону. А амбасадор је својим текстом насрнуо и на једно и друго. Надам се да ће се брзо вратити у оквире доброг дипломатског понашања, схватити да он овде није домаћин него гост. И то нашом вољом - поручио је српски члан Председништва БиХ.

       Марфи је, како наводе медији у ФБиХ упутио “оштар пријекор” Додику којег је оптужио за “све дрскије нападе” на стабилност БиХ.

       - Уместо да се фокусира на стварна питања која брину грађане - корупцију, слабу могућност запошљавања и инфлацију - Додик је одабрао да напада дејтонски поредак и подрива државне институције - написао је Марфи.

       Амерички дипломата је отворено подржао Кристијана Шмита и његову одлуку да наметне измeне Устава Ф БиХ и Изборног закона истакавши да је тиме осигурано боље функционисање ентитета и отклонио могућност блокада.

       Навео је да је Шмит био присиљен да делује када су то већ избегли домаћи политичари, којима је пребацио да се већ 20 година баве “политичким позирањем” уместо проналажењем могућих решења за проблеме које БиХ има.

       - Наставићемо да инсистирамо на одговорности оних коју су на власти у БиХ. Појединци који предузимају активности против Дејтона, подривају демократију у БиХ или који спроводе коруптивне активности, од политичара до тужилаца, и даље ће се суочавати са санкцијама - написао је Марфи.

       Додао је да су „политичари у БиХ до сада били само разочарање за грађане ове земље“  и поручио да је „крајње време да промијене своје понашање и покажу одговорност према бирачима“.

       Коментаришући стање у БиХ као и исход Општих избора од 2. октобра, Марфи је на блогу Амбасаде оценио да је „дошло време за успостављање одговорне власти која ће радити у интересу грађана и спроводити реформе, а на Тужилаштву БиХ је задатак да истражи тврдње о крађама и неправилностима у изборном процесу“.

       Поновио је да САД остају спремне да помогну БиХ, али да, како је навео, не могу радити посао који припада домаћим политичарима.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари