Додик: Покушаћу да са Човићем направимо српско-хрватски инвентар кршења Дејтона и да алармирамо свет

„ШИПТАРИМА СЕ ДАЈЕ ДА ПРАВЕ ДРЖАВУ, А НЕМА НЕ ДАЈУ НИ ДА САЧУВАМО НАШ ДЕЈТОНСКИ СТАТУС“

Прослава 9, јануара у Бањалуци

* „Концепт који је Америка гурала крајем прошлог и почетком овог века - коначно мора да престане. Сада смо у прилици да им кажемо: па чекајте, ви се понашате према нашем народу на неадекватан начин, ви желите да сломите наш статус. Ми рачунамо да би то неко могао у Америци да чује и разуме“

* Српски члан Председништва БиХ нагласио да политика Доналда Трампа није могла да се искаже до краја, али рекао да би Срби у Америци требало да подрже његов реизбор јер је промотер политике немешања у унутрашње ствари других држава

_______________________________________________________________________

       СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да ће покушати - заједно са председником ХДЗ БиХ Драганом Човићем - да интегрише сва кршења Дејтонског споразума према српском и хрватском народу и да то упуте међународној јавности.

       "Треба указати на то да је 25 година протеклих од потписивања Дејтонског споразума време масовног кршења међународног права и наших националних права", рекао је Додик за "Ало".

       У том контексту, каже Додик, треба рећи како је могуће да на Косову покушава безочно да се разори територијални интегритет Србије, а у БиХ покушава да се направи унитарна држава.

       „Шиптарима се даје право да праве државу, а нама не дају право ни да очувамо наш статус који смо добили Дејтонским споразумом. Наш је интерес да Дејтонски споразум очувамо у његовом изворном облику", рекао је Додик.

       Он је истакао да две трећине БиХ сматра да високи представник треба да оде и да, само зато што муслимани сматрају да ОХР треба да остане, они скрнаве став потписника Анекса 10 Дејтонског споразума.

       "Колико сам разумeо, и Хрватска је незадовољна понашањем високих представника, барем су то исказивали кроз одређене ставове. Исто тако Србија, Република Српска и половина Федерације БиХ оличене у Хрватима сматрају да високи представник треба да оде", рекао је Додик.

       Он каже да се међународно право крши и у БиХ и на Косову и Метохији.

       "Рано признање независности Косова је исто оно које је Америка учинила кад је признала БиХ, након чега је почео грађански рат", рекао је Додик и додао да је Америци својствено игнорисање реалне ситуације.

       Он је истакао да тај концепт, који је Америка гурала крајем прошлог и почетком овог века, коначно мора да престане.

       "Сада смо у прилици да им кажемо, па чекајте ви се понашате према нашем народу на неадекватан начин, ви желите да сломите наш статус. Ми рачунамо да би то неко могао у Америци да чује и разуме", рекао је Додик.

       Говорећи о предстојећим председничким изборима у САД, Додик је рекао да би Срби у Америци требало да подрже реизбор актуелног председника Доналда Трампа, који је промотер политике немешања у унутрашње ствари других држава.

       Он истиче да та Трампова политика, која није могла да се искаже до краја, треба да руководи Србе и овом приликом на председничким изборима и треба да га подрже.

       "Ако се не мешају у унутрашње ствари других земаља, онда ми овде можемо слободно да одлучујемо о статусу и свом начину живота", рекао је Додик.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари