Додик: Питао сам Изетбеговића за иницијативу против имена Српске, а он ме само гледао

У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ СА ИВАНЦОВОМ ПОЛОЖИО ВЕНАЦ НА СПОМЕН-ПЛОЧУ ЧУРКИНУ

* Оценио да БиХ има несрећу да се граничи са ЕУ, која од миграната узима оно што њој треба, а у БиХ враћа оно што је неквалитетно: „Још нам пошаљу пара да би се нешто направило, а онда нам кажу да морамо да ћутимо и будемо тиме задовољни. Говоре да у земљама у додиру треба направити кампове за мигранте и да ће их ЕУ плаћати. Нити су нам потребне њихове паре, нити кампови за мигранте. Ннека то сами решавају

* На молбу да прокоментарише тврдњу руског министра спољних послова Сергеја Лаврова да Запад врши притисак на земље Балкана да постану чланице НАТО, Додик рекао да постоји стално инсистирање на томе, а да је само инсистирање наравно и притисак јер се не уважавају ставови: „Ми сваки дан добијамо поруке као да наша војна неутралност  ништа не важи, као да о том питању нисмо постигли консензус. А у Републици Српској су око концепта војне неутралности уједињене и власт и опозиција

_________________________________________________________________________

          ПРЕДСЕДАВАЈУЋИ Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас у Источном Сарајеву да је на састанку с лидерима СДА и ХДЗ-а БиХ у понедјељак, Бакира Изетбеговића упитао вези са инцијативом за промену имена Република Српска.

          "Нисмо нешто о томе разговарали, али сам га упитао да ли је озбиљан у вези с тим, он ме само гледао", рекао је Додик, одговарајући на питање новинара.

          Додик је данас заједно са амбасадором Русије Петром Иванцовпм положио венац код спомен-плоче некадашњем руском амбасадору у УН Виталију Чуркину, који је познат и по томе што је блокирао у Савету безбедности нацрт резолуције о Сребреници коју је предложила Велика Британија.

          Новинари су га упитали и да ли је решено питање његовог осигурања, будући да инсистира да га обезбеђују припадници МУП-а РС, док је надлежност на Дирекцији за координацију полицијских тела БиХ, Додик је рекао: „Анкетирајте ове момке иза мене и видећете одакле долазе. Из МУП-а РС".

          „БиХ се показала неспособном

                да брани свој простор“

          Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да је било много пропуста у вези са мигрантима, да се БиХ показала неспособна да брани свој простор и да сада постоје отворени проблеми на које треба реаговати.

          Додик је нагласио да су била безуспешна ранија упозоравања и да потпуно неодговорна структура на нивоу БиХ не може да реши ниједан проблем.

          Он је рекао да је свестан постојања миграната и у другим земљама, али да у БиХ то има своју специфичност и сваки њихов прилив изазива драматичне политичке процесе који могу да угрозе унутрашњу и политичку стабилност.

          Према Додиковим речима, БиХ има ту несрећу што се граничи са ЕУ, која "узима оно што њој треба, а у БиХ враћа оно што је неквалитетно".

          "Још нам пошаљу пара да би се нешто направило, а онда нам кажу да морамо да ћутимо и будемо тиме задовољни. И они су, у међувремену, отворили тај проблем, а онда неки у ЕУ говоре да у земљама у додиру треба направити кампове за мигранте и да ће ЕУ плаћати. Нити су нам потребне њихове паре, нити кампови за мигранте. Нека их узму код себе и нека то решавају. Када већ имају паре - нека онда сами одреде кампове", поручио је Додик.

          Додик је додао да постоји комуникација са Србијом и Црном Гором, али да се треба суочити са реалношћу јер и они покушавају да што прије дислоцирају мигранте који иду кроз њихову земљу.

              Додик: Став Српске остаје војна

          неутралност, без обзира на притиске

          Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик поручио је да ће став Републике Српске дефинитивно остати војна неутралност, свидело се то некоме или не.

          На молбу новинара у Источном Сарајеву да прокоментарише тврдњу руског министра спољних послова Сергеја Лаврова да Запад врши притисак на земље Балкана да постану чланице НАТО-а, Додик је рекао да постоји стално инсистирање на томе, а да је само инсистирање наравно и притисак јер се не уважавају ставови.

          "Ми сваки дан добијамо поруке као да то ништа не важи, као да о том питању нисмо постигли консензус. У Републици Српској је око концепта војне неутралности уједињена и власт и опозиција, ту нема дисонантних тонова", напоменуо је Додик.

          Додао је да то неки не уважавају, без обзира колико Република Српска говорила да спроводи политику војне неутралности.

          "Наш став дефинитивно остаје војна неутралност, свидело се то некоме или не", поручио је Додик.

          Говорећи о одговорима на питања из Упитника Европске комисије, Додик је рекао да је обавештен да ће до петка, 22. фебруара, бити утврђени одговори на свим нивоима власти у БиХ и да би већ тада могли да буду упућени у Брисел.

           Он је напоменуо да је Република Српска у том погледу испунила своје обавезе.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари