Додик: Овај 21. век треба да буде век уједињења српског народа

ПОСТОЈАЊЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ЈЕ ЗАЛОГ СЛОБОДЕ СРПСКОГ НАРОДА

* „Чињеница је да су устанак против фашиста на простору бивше Југославије дигли Срби, свуда где су живели, од Хрватске, Босне, Србије... Они који су разбили Југославију данас покушавају да прибаве себи антифашистичка обележја, а у суштини су разбили једну од основних вредности фашистичке борбе, а то је била Југославија

* „Постоји Титово наређење из 1944. године којим је тражио да се, када се уђе у Србију, побију сви домаћини и да се покуша обрачунати са великосрпском идејом

____________________________________________________________________

        СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да 21. вијек треба да буде век уједињења српског народа који је у прошлости у континуитету био изложен разним страдањима.

        На обележавању  Дана победе над фашизмом, Додик је рекао да је Србима својствена одбрана слободе, за коју су погинули многи наши преци и савременици.

        Он је нагласио да је Република Српска залог слободе српског народа, коју званичници Српске упорно бране.

        Српски народ, истакао је Додик, жели да нема ниједног разлога, повода или идеје која би могла бити наметнута да би се одрекли српског, антифашистичког, страдалничког и идентитета слободарског народа који има своју државу у Републици Српској.

        Према његовим речима, Дан победе над фашизмом је велики дан за човечанство и цивилизацију која се у Другом светском рату изборила да сачува основне вредности хуманизма, једнакости и слободе, за коју је српски народ дао немерљиву жртву.

        Он је рекао да су ове вредности сачуване захваљујући совјетском народу, као и народима Југославије, прије свега српском, без чијих жртава данас не би било могуће славити слободу Европе.

        - Чињеница је да су устанак против фашиста на простору бивше Југославије дигли Срби, на свим местима где су живели, од Хрватске, Босне, Србије... Они који су разбили Југославију данас покушавају да прибаве себи антифашистичка обележја, а у суштини су разбили једну од основних вредности фашистичке борбе, а то је била Југославија - рекао је Додик.

        Он је нагласио да је српски народ масовно страдао у 20. веку, од Првог и Другог светског рата преко ратова током распада бивше Југославије.

        - Српски народ је почишћен са многих места, у Другом светском рату је над српским народом извршен геноцид. Усташки логори од Јасеновца, Пага, Јадовног до страдања Срба у Крагујевцу, на Сајмишту и многим другим местима, говоре да су Срби били мета тог рата и да је требало да буду елиминисани - нагласио је Додик.

        Он је додао да ништа боља није била ни политика комунистичке Југославије према Србима.

        - Из 1944. године имате једно Титово наређење којим је тражио да се, када се уђе у Србију, побију сви домаћини и да се покуша обрачунати са великосрпском идејом, што говори о томе да су Срби били у континуитету изложени разним страдањима - закључио је Додик.       

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари