Додик од Сантане тражи да заустави британски затворски терор над Караџићем

ПИСМОМ СЕ ОБРАТИО ПРЕДСЕДНИЦИ РЕЗИДУАЛНОГ МЕХАНИЗМА ЗА КРИВИЧНЕ СУДОВЕ У ХАГУ

Грасиела Гати Сантана

* Нагласио да је њена дужност да се, у име Механизма којим председава, у затвор на острву Вајт одмах пошаље независна комисија чији би чланови лично проверили у каквим условима Радован Караџић служи казну и директно с њим разговарали

* Додао: „На основу директног увида и разговора са Радованом Караџићем, једина разумна одлука требало би да буде да Механизам ревидира своју претходну одлуку о његовом смештају у затвор на острву Вајт и упути га у неки од затвора у Европи где се неће кршити основна људска права

__________________________________________________________

       СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик затражио је од председника Међународног резидуалног механизма за кривичне судове Грасиеле Гати Сантана да у оквиру својих надлежности интервенише код Владе Велике Британије да одмах предузму потребне мере да се заустави затворски терор над хашким осуђеником Радованом Караџићем, који издржава казну доживотног затвора на британском острву Вајт.

       Додик је истакао да не постоји ниједан уверљив разлог да се затворске власти крајње нехумано односе према Радовану Караџићу и да му ускраћују елементарна људска права гарантована међународним конвенцијама и праксом такозване Нелсон Мандела резолуције.

       У писму упућеном председнику Механизма Грасиели Гати Сантана, српски члан Председништва је оцијенио да је њена дужност да се, у име Механизма којим председава, у затвор на острву Вајт одмах пошаље независна комисија чији би чланови лично проверили у каквим условима Радован Караџић служи казну и директно с њим разговарали.

       Он је навео да је сигуран сам да ће се потврдити истинитост навода о бескрупулозном малтретирању и психолошком исцрпљивању које над њим спроводе затворске власти.

       - На основу директног увида и разговора са Радованом Караџићем, једина разумна одлука требало би да буде да Механизам ревидира своју претходну одлуку о његовом смештају у затвор на острву Вајт и упути га у неки од затвора у Европи где се неће кршити основна људска права - истакао је Додик у писму.

       Додик је изразио уверење да ће председник Механизма Сантана са дужном пажњом размотрити његово писмо и најбрже могуће предузети активности које је предложио.

       Група интелектуалаца из Србије и Републике Српске упутила је генералном секретару УН Антонију Гутересу отворено писмо због нехуманог поступања према првом председнику Републике Српске Радовану Караџићу који служи казну у затвору на британском острву Вајт.

       У писму, у којем се истиче да су Караџићу ускраћена чак и права која је има у затворској јединици у Хагу, са пратећим "Апелом за помоћ и акцију спасавања Караџићевог живота и достојанства", они тврде да у Караџићевом случају постоји могућност његовог трагичног исхода и траже да се укине одлука о издржавању казне у Енглеској.

       (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари